Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_Salamonová_ Méně trvanlivé náplně

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_Salamonová_ Méně trvanlivé náplně"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_Salamonová_15-3-07- Méně trvanlivé náplně
Polevy a náplně VY_32_INOVACE_Salamonová_ Méně trvanlivé náplně Autor: Gražyna Salamonová, Mgr. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky

2 Anotace PowerPoint je zaměřen na výrobu Méně trvanlivých náplní. Pomáhá rozvíjet klíčové kompetence žáka. Můžou ho využívat žáci oboru Cukrář jako učební materiál, pro opakování nebo k samostudiu.

3 Méně trvanlivé náplně nejširší skupina používaných náplní,
používají se k plnění šlehaných hmot, pevných těst, korpusů z pálené hmoty, listových těst…… mají krátkou trvanlivost do 3 dnů od výroby musí být zkonzumované.

4 Výhody - Nevýhody Výhody použití základního žloutkového krému
snižuje energetickou hodnotu náplně sníží měrnou hmotnost zlevní cenu vyrobené náplně přispívá k vyšší homogenitě (krémovitosti). Nevýhody použití: nízká mikrobiální stálost (rychleji se kazí) fyzicky náročná výroba.

5 Výroba základního žloutkového krému
vodu smícháme se sušeným mlékem, přidáme cukr a dáme vařit když je mléko vlažné, odlejeme 1/3 mléka do krémového prášku a přidáme žloutky když mléko začne vařit, vlijeme zředěný krémový prášek se žloutky za stálého míchání vaříme 3 minuty, aby nebyl cítit škrob nakonec vmícháme vanilinový cukr.

6 Žloutkový krém máslový, tukový
žloutkový krém základní 5,000 kg máslo nebo tuk ,000 kg cukr ,250 kg používáme k plnění tučných těst a hmot → ovocných košíčků, ovocných dortů, věnečků, listových řezů, listových šátečků…..

7 Výrobky plněné ŽK - máslovým

8 Máslový krém - tukový krém
základní žloutkový krém 4,500 kg máslo nebo tuku 3,500 kg cukr 0,550 kg k ochucení se používá např. kakao, jádroviny, pasty, ananas, griliáž, káva, aromatické látky… používají se k plnění šlehaných korpusů, korpusů z pevných těst...

9 Výrobky plněné máslovým krémem

10 POUŽITÁ LITERATURA Půlpánová, A., Cukrářská technologie. 1. vydání, Olomouc: FIN, s. ISBN Bláha, L., Conková, V., Kadlec, F., Cukrářská výroba I. 3. vydání Praha 4: Informatorium, s. ISBN Obrázky – vlastní archiv


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_Salamonová_ Méně trvanlivé náplně"

Podobné prezentace


Reklamy Google