Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

19. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.2

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "19. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.2"— Transkript prezentace:

1 19. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.2
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 19. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.2 Název sady: CNC v odborném výcviku (učivo pro 3. a 4. ročníky oboru Mechanik seřizovač) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem CNC v odborném výcviku (učivo pro 3. a 4. ročníky oboru Mechanik seřizovač) je seznámit žáky technických SŠ, kteří se v této oblasti vzdělávají, s CNC stroji (frézkou a soustruhem) a přípravou programů. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v běžné dílenské výuce při frézování na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na programování CNC stroje Hurco (soustruh).

3 Základní ovládací prky a části CNC stroje HURCO, jejich funkce a umístění
Základem pro programování je technická dokumentace dodána zákazníkem či jiným subjektem zadávajícím práci. V této prezentaci si popíšeme výrobu na CNC soustruhu

4 Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO
Náhled na konečný výrobek

5 Volba vhodných nástrojů
Pro Obrábění tohoto dílce bude dle technologického postupu zvoleno několik nástrojů. V následujících slejdech si nástroje popíšeme a ukážeme U každého nástroje je nutné dodržovat optimální řezné podmínky, které nám udává výrobce daného nástroje

6 Nástroj a pozice Nástrojem na pozici „1“ Je nůž stranový hladící

7 Nástroj a pozice Nástroj na pozice „7“ je fréza drážkovací dvou břitá kterou je možné při soustružení použít jako soustružnický nůž do otvorů nebo vrták.

8 Nástroj a pozice Na pozici „11“ je nástroj na sražení hran „kuželový záhlubník“ který se běžně používá na klasických strojích.

9 Nástroj a pozice Nástroj na pozici „9“ je strojní závitník dle technické dokumentace 14x1M

10 Upnutí obrobku V předešlích DUMech jsme si popsali upínání obrobků. Tento konkrétní obrobek budeme upínat za vnější plochu do čelistí .

11 Zahajovacím blokem je blok určení „polotovaru
Bloky programování V předešlých DUMech Jsme si popsali tvorbu programu a rozbor jednotlivých bloků které je možné pro obrábění na cnc stroji použít. V následujících slejdech si pouze ukážeme použité bloky pro konkrétní součást. Zahajovacím blokem je blok určení „polotovaru

12 Následující blok č.1 je pro nástroj číslo „1“ volby parametrů obrábění
1.Blok – zarovnání čela Následující blok č.1 je pro nástroj číslo „1“ volby parametrů obrábění

13 Blok 2 – kontura obrobku Blok č.2 zadání konkrétních souřadnic „X“ a „Z“ pro podélné soustružení

14 Blok 2 – kontura obrobku Náhled na vlastní obrábění

15 Blok 2 – kontura obrobku Dokončení bloku „2“

16 Blok 4 – Vrtání Blok č.4 nastavení vrtacího cyklu zadání jednotlivých parametrů: start,konec,hloubka třísky,posuv, otáčky.. Pořadí jednotlivých bloků může být náhodné.

17 Blok 4 – Vrtání Provedení bloku č.4

18 Blok 5 - sražení V bloku č.5 provedeme sražení hrany pro závit. Protože používáme kuželový záhlubník použijeme cyklus vrtání a zvolíme jednotlivé parametry

19 Blok 5 - sražení Provedení bloku č.5

20 Blok 6 – Závitování V bloku č.5 nastavíme řezání závitu. Použijeme cyklus „závitování“ POZOR zde je nutné skotrolovat v tabulce nástrojů přesnou hodnotu stoupání závitu!!

21 Blok 6 – Závitování Provedení bloku č.5

22 Blok 6 - Návrat na startovní polohu
Na závěr je nutno použít blok polohování pro odjezd suportu s nástrojovým karuselem do počáteční polohy kde je umožněna výměna nástroje a obrobku.

23 Kontrolní otázky Kdo určuje řezné podmínky nástrojů?
Je možné používat na CNC stroji nástroje pro klasické stroje? Na co je nutné dbát při výrobě závitů na CNC stroji?

24 Literatura Návod k obsluze CNC soustruhu HURCO

25 Použité obrázky Obrázky použity v této prezentaci jsou mé vlastní.


Stáhnout ppt "19. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.2"

Podobné prezentace


Reklamy Google