Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přírodopis - 8. ročník, Trávicí soustava

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přírodopis - 8. ročník, Trávicí soustava"— Transkript prezentace:

1 Přírodopis - 8. ročník, Trávicí soustava
I. Základní škola Zruč nad Sázavou Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Přírodopis - 8. ročník, Trávicí soustava Mgr. Karel Šrachta

2 CHARAKTERISTIKA Trávicí soustava je svalová trubice. Začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem. Zajišťuje příjem a zpracování potravy do podoby, kterou mohou přijmout buňky. Mechanické trávení: žvýkání, tření žaludku… Chemické trávení: trávicí enzymy Při vstřebávání prostupují látky střevní sliznicí do krve a mízy. Nestravitelné látky jsou z těla odstraňovány v podobě stolice.

3 STAVBA ZUBU 4 1 5 6 2 7 8 9 3 10 11

4 STRUKTURA TRÁVICÍ SOUSTAVY
6 1 7 8 2 9 3 10 4 5 12 11

5 MLÉČNÝ A TRVALÝ CHRUP 1 1 2 2 3 3 4 4 5 6 7

6 JÁTRA A ŽLUČNÍK 1 7 6 5 4 2 3

7 JATERNÍ LALŮČKY 1 2

8 CHARAKTERISTIKA Jaterní lalůček je zhruba šestiúhelníkový prostor v parenchymu jater, který se periodicky opakuje a tvoří tak základní stavební jednotku jater. V jeho středu je umístěna vena centralis , kterou odtéká krev do jaterních žil. K této žíle se radiálně sbíhají trámce hepatocytů a mezi nimi uzavřené sinusoidy. Do sinusoid se krev dostává z portálních prostorů, které vytvářejí neostrou hranici mezi jednotlivými lalůčky. Tyto prostory jsou zásobeny z portální triády , kde probíhá arteriola, venula a žlučový kanálek.

9 METABOLISMUS ŽIVIN

10 PŘEHLED NEJZNÁMĚJŠÍCH VITAMÍNŮ

11 POTRAVNÍ PYRAMIDA

12 ZDROJE


Stáhnout ppt "Přírodopis - 8. ročník, Trávicí soustava"

Podobné prezentace


Reklamy Google