Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ"— Transkript prezentace:

1 PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
AUTOR: KAMIL NOVÁK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamil Novák. Dostupné z Metodického portálu ISSN:   Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 OBSAH: DEMOGRAFICKÁ SITUACE A PREDIKCE VÝVOJE
PRŮBĚŽNÝ SYSTÉM FINANCOVÁNÍ DŮCHODŮ A JEHO ÚSKALÍ PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ DAŇOVÁ ÚLEVA PŘÍMÁ PODPORA STÁTU

3 TÉMATICKÉ VIDEO

4 DEMOGRAFICKÁ SITUACE A PREDIKCE

5 MOŽNOSTI ŘEŠENÍ Zvýšení hranice odchodu do důchodu,
Snížení procentuálního podílu průměrného důchodu k průměrné mzdě, Zvýšení porodnosti, Zvýšení sazby sociálního pojištění, Přesun finančního břemene ze strany státu na jednotlivé občany, Kombinace těchto možností.

6 PRŮBĚŽNÝ SYSTÉM FINANCOVÁNÍ DŮCHODŮ
Na důchod našich rodičů vyděláváme my, jejich děti. Na náš důchod budou pro změnu vydělávat naše zaměstnané děti, které budou platit sociální pojištění ze svého zaměstnání, případně podnikání. Problém nastává ve chvíli, kdy pro prostou obnovu společnosti je nutné mít porodnost 2,1 dítěte na jednu ženu. V současné době máme porodnost 1,5 dítěte na jednu ženu.

7 PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
Je nástroj finančního trhu, který umožňuje dlouhodobé spoření občana vzhledem k jeho zajištění potřeb ve stáří. Je plně podporován ze strany státu. Stát rovněž dohlíží na tento systém a zajišťuje jeho bezpečnost. Není nijak zvlášť výhodný, to není jeho účel, účelem je jeho bezpečnost a maximální garance toho, aby člověk dosáhnul na své prostředky. Výnosnost je dána přímou podporou státu. Výnos od penzijního fondu povětšinou kopíruje inflaci.

8 DAŇOVÁ ÚLEVA Každý občan, který spoří více jak 1000 Kč měsíčně, má nárok na daňovou úlevu. Pokud spořím Kč měsíčně, tak si ve zúčtování daně mohu uplatnit odečitatelnou položku – 500*12, tj Kč. Maximální hranice tedy je Kč. Z této částky mi správce daně vrátí 15 %, z částky maximálně Kč, z částky Kč to bude 900 Kč. Vše je jednoduché, na mzdové účtárně odevzdá zaměstnanec potvrzení z penzijního fondu, pokud je OSVČ, učiní tak sám nebo prostřednictvím svého daňového poradce.

9 PŘÍMÁ PODPORA STÁTU

10 ZDROJE MINISTERSTVO FINANCÍ – http://www.mfcr.cz/
ČNB – ASOCIACE PENZIJNÍCH SPOLEČNOSTÍ – MĚŠEC – EKONOM – SOCIÁLNÍ PROBLÉMY. BOHATSTVÍ A CHUDOBA – IDNES.BLOG – 1


Stáhnout ppt "PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google