Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Jan Otčenášek

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Jan Otčenášek"— Transkript prezentace:

1 Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Jan Otčenášek
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Jan Otčenášek Tematická oblast: Česky jazyk a literatura pro 3. ročník oboru Tesař Ročník: III. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku: prosinec 2013 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 ANOTACE Estetické vzdělávání významně přispívá ke kultivaci člověka, vychovává žáky ke kultivovanému jazykovému projevu a podílí se na rozvoji jejich duchovního života. Záměrem této sady výukových materiálů s názvem: Český jazyk a literatura je utvářet kladný vztah k materiálním a duchovním hodnotám, prohloubit a kultivovat jazykový projev žáků. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě reflektují tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Český jazyk a literatura na SOU Uherský Brod. Tato prezentace se věnuje osobnosti Jana Otčenáška.

3 Česká próza po roce 1945 Jan Otčenášek 19. 11. 1924, Praha
Prozaik a scénárista

4 Jan Otčenášek Otec byl truhlářem.
syn Jan Otčenášek (* 1947) je pod pseudonymem Petr Zikmund autorem televizních her a seriálů (mj. Hotel Herbich a Nemocnice na kraji města po dvaceti letech), syn Štěpán Otčenášek (* 1954) je divadelním historikem, dramaturgem (divadlo Labyrint, Divadlo v Dlouhé) a redaktorem Divadelní revue.

5 Jan Otčenášek Otčenášek vystudoval obchodní akademii v Praze.
1944–45 byl pracovně nasazen v továrně Avia Letňany. 1945 začal studovat estetiku na FF UK, z rodinných důvodů však studia zanechal. Od 1960 byl spisovatelem z povolání a od 1973 dramaturgem FS Barrandov.

6 Dílo Jeho prózy byly často adaptovány pro divadlo, film:
Romeo a Julie na konci listopadu Milenci v roce jedna Byl jednou jeden dům - pětidílný seriál, scénář spolu s Oldřichem Daňkem Lásky mezi kapkami deště

7 Dílo román Občan Brych byl označen za zásadní průlom do tehdejšího literárního schematismu. Takto byla vnímána již volba titulního nehrdinského hrdiny, kolísajícího intelektuála, který v době těsně poúnorové váhá, zda má opustit vlast a emigrovat, v dramatickém závěru však poznává „na čí straně je pravda“ a od svého záměru upouští. Novela ze dnů heidrichiády, gymnazista ukrývá židovskou dívku, Romeo, Julie a tma. Autobiografické zázemí má román ze sklonku protektorátu Kulhavý Orfeus, paralelně rozvíjející osudy především několika středoškoláků totálně nasazených do továrny, kteří vytvoří nepříliš úspěšnou ilegální skupinu Orfeus.

8 Kontrolní otázky Kde pracoval Jan Otčenášek v letech 1944–45?
Které prózy Jana Otčenáška byly adaptovány pro divadlo nebo film? Jak se jmenuje novela z období heidrichiády? Který román je označován za zásadní průlom do tehdejšího literárního schematismu?

9 Seznam zdrojů LEHÁR, Jan. Česká literatura od počátků k dnešku. 2., dopl. vyd. [i.e. 3. vyd.]. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2008, 1082 s. Česká historie. ISBN Jan Otčenášek. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Jan Otčenášek"

Podobné prezentace


Reklamy Google