Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

USB flash disk -Je paměťové zařízení, používané převážně jako náhrada diskety. -Typicky slouží k zálohování a přenášení dat mezi počítači. -Jsou malé a.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "USB flash disk -Je paměťové zařízení, používané převážně jako náhrada diskety. -Typicky slouží k zálohování a přenášení dat mezi počítači. -Jsou malé a."— Transkript prezentace:

1 USB flash disk -Je paměťové zařízení, používané převážně jako náhrada diskety. -Typicky slouží k zálohování a přenášení dat mezi počítači. -Jsou malé a tím snadno přenosné a přepisovatelné. -Nejčastěji mají podobu jednoduchých tvarů z plastu, gumy nebo kovu. -Vybaveno pamětí typu flash, která umožňuje uchování dat i při odpojení napájení. -Data se do disku nahrávají přes sběrnici USB -S výrobou flash disků přišly v roce 2000 firmy IBM a Trek Technology. Na trhu se objevily 15. prosince 2000 -Kapacita dnešních flash disků se pohybuje od 4 GB po 1 TB.

2 Výhody a nevýhody Výhody Kompaktnější než jiná přenosová média
Odolnější proti fyzickému poškození Většinou vyšší kapacita než u CD nebo DVD Malá spotřeba elektrické energie V nových operačních systémech nejsou zapotřebí žádné ovladače (resp. ovladače jsou již součástí operačního systému a není nutné je dodatečně instalovat) Nevýhody Špatná podpora u starších operačních systémů (Windows 98 a nižší nemají přímo zabudovanou podporu flash disků, je nutné ji doinstalovat) Větší kapacity mají vysokou cenu, přičemž disponují jen zlomkem kapacity stejně drahých přenosných pevných disků

3 1 USB konektor 2 Mass storage controller 3 Testovací kontakty 4 Flash paměť 5 Krystalový oscilátor 6 LED 7 Zámek 8 Místo pro druhý paměťový modul

4 Paměťové karty Výrobců paměťových karet je velká spousta.
Například: Transcend, Kingston, SanDisk, Toshiba, Panasonic, Pretec, a další. Pamětová karta je elektronické zařízení typu flash memory. Paměť flash je počítačový čip obsahující paměť, jejíž obsah můžeme elektricky mazat a přeprogramovat. S flash pamětí se setkáváme v nejrůznějších multimediálních zařízeních, jako např. v telefonech, flashkách, uložištích digitálních kamer, notebookách…

5 Rozdělení karet podle velikosti: Micro, Mini a prostě jen SD karty
MicroSD karty se používají převážně v mobilních telefonech. Pro její „mikro“ velikost se k tomuto účelu výborně hodí, nezabere totiž v zařízení mnoho místa MiniSD karty mají své použití také v přenosných zařízeních (telefony, tablety, MP3 přehrávače, atd.). Velikost klasických SD karet je 32 x 24 mm. Na tloušťku měří 2,1 mm, ale mohou se vyskytnout i karty tenčí – 1,4 mm. Karty SD- Zkratka je pro název Secure Digital, který označuje vlastní typ paměťové karty. Takto se značily a značí všechny karty s kapacitou do 2 GB. SDHC – Secure Digital High Capacity: karty s kapacitou vyšší, než 2 GB. Maximální možná kapacita SDHC karet je 32 GB. SDXC – Secure Digital eXtended Capacity: paměťové karty s kapacitou vyšší než 32 GB. Teoretická maximální kapacita je 2 TB. Teoretická proto, protože taková karta ještě nebyla vyrobena.

6

7 Záložní zdroj (UPS) Zdroj nepřerušovaného napájení, často označovaný zkratkou UPS Je zařízení, které zajišťuje souvislou dodávku elektrické energie pro spotřebiče, které nesmějí být neočekávaně vypnuty. Mezi nejčastěji chráněné systémy patří obvykle telekomunikační zařízení, počítačové systémy, systémy zajišťující chod letišť, nemocniční přístroje a další. Zdroj funguje na principu akumulátoru.

8 Online s dvojitou konverzí
Typy záložních zdrojů Off-line Nejjednodušší princip, který se využívá pro nejmenší výkony. Line-interactive Jedná se o zdokonalený Off-line. Dokáže skokově stabilizovat výstupní napětí, aby se co nejvíce blížilo předepsanému napětí. Posílení nižšího napětí se říká boost, potlačení vyššího napětí buck nebo trim.. Online s dvojitou konverzí Nejpokročilejší typ UPS. Jsou dražší, mají menší účinnost (ze které vyplývá nutnost aktivního chlazení ventilátory), ale jsou vhodné pro všechny typy zátěží, pro prostředí s výrazně nestabilní sítí a tam, kde by i krátká prodleva při přepnutí na záložní napájení mohla být fatální. Bypass Online UPS obsahují bypass, který slouží pro přímé propojení vstupu a výstupu v případě nějakého problému. Bypass se například sepne při přetížení, přehřátí nebo jiné chybě elektroniky UPS, popř. je možné jej sepnout manuálně.

9


Stáhnout ppt "USB flash disk -Je paměťové zařízení, používané převážně jako náhrada diskety. -Typicky slouží k zálohování a přenášení dat mezi počítači. -Jsou malé a."

Podobné prezentace


Reklamy Google