Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_PŘČL.13 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_PŘČL.13 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_PŘČL.13 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tematický okruh: Biologie člověka Téma: Pohlavní soustava Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Žejdlíková

2 Pohlavní soustava Pohlavní soustavu tvoří pohlavní žlázy
muži - varlata ženy - vaječníky V pohlavních žlázách se tvoří pohlavní buňky muži - spermie ženy - vajíčka

3 Pohlavní soustava muže
1.močový měchýř 2.stydká kost 3.penis 4.topořivé těleso 5.žalud 6.předkožka 7.ústí močové trubice 8.tračník 9.konečník 10.semenný váček 11.ejakulační vývod 12.prostata 13.Cowperovy žlázy 14.řitní otvor 15.chámovod 16.nadvarle 17.varle 18.šourek 1.

4 Pohlavní buňky muže - spermie
začínají se tvořit v pubertě zrají asi 75 dní uchovávají se v nad- varlatech potřebují nižší teplotu než je teplota těla 2.

5 Pohlavní soustava ženy
1) vejcovody 2) močový měchýř 3) stydká kost 4) bod G 5) klitoris 6) močovod 7) pochva 8) vaječníky 9) tračník 10) děloha 11) poševní klenba 12) děložní hrdlo 13) konečník 14) řitní otvor 3.

6 Pohlavní buňky ženy – vajíčka cyklus
1 – uvolnění vajíčka 2 - zrání folikulu (v něm je vajíčko) 3 - starší folikul 4 – ovulace (okamžik, kdy dojde k uvolnění zralého vajíčka z vaječníku) 5 – žluté tělísko 6 – zánik žlutého tělíska 4.

7 Menstruační cyklus délka cyklu - 28 dní, je rozložen do 4 fází Menstruace Trvá 3–7 dní, žena ztratí asi 50–80 ml krve Folikulární fáze Ve vaječníku rostou folikuly, ve kterých jsou vajíčka. V jednom menstruačním cyklu uzraje jedno vajíčko. Ovulace Když folikul dozraje, je uvolněno vajíčko a vejcovod je připraven toto vajíčko zachytit. Pokud nedojde k oplození vajíčko zaniká. Luteální fáze Po ovulaci se zbytek folikulu přemění ve žluté tělísko. Proběhne-li oplodnění vajíčka, dostane se po 5 – 7 dnech do dělohy. Není-li vajíčko oplodněno nastává menstruační krvácení.

8 Antikoncepce Jsou metody zabraňující vzniku těhotenství
Typy antikoncepce bariérové hormonální chirurgické postkoitální

9 Bariérová antikoncepce
Kondom Pesar zabraňuje početí a zavádí si ho žena přenosu pohlavních před pohlavním chorob stykem do pochvy 6. 5.

10 Hormonální antikoncepce
Pilulky Injekce Implantáty Náplast Nitroděložní tělísko uvolňující gestagen Vaginální kroužek

11 Pilulky Injekce užívají se první den aplikace vydrží menstruace po dobu až 3 měsíce 21 dnů, pak 7 dní pauza a opět 21 dní …… 7. 8.

12 Implantáty Zavádí se pod kůži předloktí. Hormony se uvolňují do krve
Implantáty Zavádí se pod kůži předloktí. Hormony se uvolňují do krve. Vydrží 3 – 5 let. Náplast Náplast se lepí na břicho, hýždě nebo nadloktí. Je voděodolná. Vydrží týden, pak se mění za novou. V balení jsou tři náplasti, pak následuje týdenní pauza jako u pilulek, kdy dochází ke krvácení.

13 Nitroděložní tělísko Vaginální kroužek Zabrání uhnízdění Zavádí se jednou vajíčka v děloze . měsíčně, pak se Zavádí ho pouze musí vložit nový. lékař na dobu 5 let. 9. 10.

14 Chirurgické metody Sterilizace u muže se přeruší chámovody
u ženy se přeruší vejcovody

15 Postkoitální antikoncepce
Pilulka po v balení jsou dvě tablety, které se musejí použít v přesně daném časovém rozmezí

16 Použité obrázky 1.[cit ]. autor neuveden Dostupný pod licencí Creative Commons na www: 2. [cit ]. autor Mariana Ruiz VillarrealDostupný pod licencí Creative Commons na www: 3. [cit ]. autor neuveden Dostupný pod licencí Creative Commons na www: 4. [cit ]. autor neuveden Dostupný pod licencí Creative Commons na www: 5.[cit ]. autor EruedinDostupný pod licencí Creative Commons na www: 6.[cit ]. autor Ceridwen Dostupný pod licencí Creative Commons na www: 7.[cit ]. autor Ceridwen Dostupný pod licencí Creative Commons na www: 8.[cit ]. autor Ladislav "Fredy.00" Šafránek.Dostupný pod licencí Creative Commons na www: 9.[cit ]. autor Gloecknerd. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: 10.[cit ]. autor Lyrl. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:

17 Metodika Prezentace slouží k zopakování učiva o pohlavní soustavě člověka. Jsou zde shrnuty nejdůležitější poznatky, které by si žáci měli pamatovat.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_PŘČL.13 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková"

Podobné prezentace


Reklamy Google