Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Občanská práva a povinnosti

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Občanská práva a povinnosti"— Transkript prezentace:

1 Občanská práva a povinnosti
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Definice občanství Občanství = příslušnost člověka k obci, rozlišujeme občanství obce (města, vesnice) a státní občanství. Otázky týkající se státního občanství a občanských práv a povinností jsou upraveny v Ústavě ČR, v Listině základních práv a svobod a v zákoně o státním občanství. Každý občan může činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá.

3 Lidská a občanská práva
Lidská práva: - univerzální (platná pro všechny) - nezrušitelná a nezcizitelná - nepromlčitelná (člověk o ně nepřijde, když je nevykonává) - nezadatelná (člověk se jich nemůže vzdát) Občanská práva (občanské svobody) = základní práva a svobody, která příslušejí občanům daného státu či jiné občanské korporace (př. volební právo). Tím se odlišují od lidských práv, která demokratické státy zaručují všem lidem, tedy i cizincům.

4 Svoboda, rovnoprávnost
Občanská práva zaručují občanům určité svobody, a tím omezují politickou moc, aby nemohla být zneužívána k zásahům do života občanů. Svoboda = mezilidský vztah založený na existenci osobní nezávislosti jedince. Její uskutečňování je omezeno určitými hranicemi (stanovenými právem a chráněnými autoritou státu). Rovnoprávnost = rovnost lidí před zákonem, rovnost životních šancí (ne absolutní rovnost – ve výsledcích).

5 Občanská práva a povinnosti
Stát zaručuje svým občanům ochranu a přiznává jim řadu výlučných práv v oblastech správy veřejných věcí, rozvoje identity národnostních a etnických menšin a v sociální, kulturní a hospodářské sféře. Občané mají naopak řadu povinností vůči svému státu – zachovávat věrnost svému státu, připravenost postavit se na obranu státu, přijmout výkon určitých funkcí – vyžaduje-li si to veřejný zájem. Základní povinností každého občana je dodržovat právní normy státu, i když se občan daného státu zdržuje na území hostitelského státu.

6 Listina základních práv a svobod
Ústavní zákon – lidské a občanské právo. Při pročítání narazíme na výrazy: každý, všichni, nikdo = lidské právo. Výraz občané odkazuje k občanskému právu. Listina také upřesňuje další skupiny osob – cizinci, děti a mladiství, ženy, zdravotně postižení, … Př.: Článek 20 (2) Občané mají právo zakládat též politické strany a politická hnutí a sdružovat se v nich. Článek 17 (2) Každý má právo vyjadřovat své názory slovem, písmem, tiskem, obrazem nebo jiným způsobem, jakož i svobodně vyhledávat, přijímat a rozšiřovat ideje a informace bez ohledu na hranice státu.

7 Úkol Počítačová učebna
Pro žáky: ,,Zkuste najít v Listině základních práv a svobod (na internetu ke stažení) co nejvíce občanských práv.“ Nalezená práva si třída přečte nahlas a s učitelem je zařadí do skupin (učitel žákům, po zařazení práv do skupin, dá vytištěný přehled základních práv jednotlivých skupin). Skupiny: 1) Základní lidská práva a svobody 2) Práva národnostních a etnických menšin 3) Hospodářská, sociální a kulturní práva 4) Právo na soudní a jinou ochranu Otázka: ,,Překvapilo Vás, že některá práva nemá každý? Proč?“

8 Použité zdroje DUDÁK, Vladislav. Občanská nauka pro střední odborná učiliště: Vladislav Dudák ... [et al.]. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2003, 279 s. ISBN Listina základních práv a svobod. In: č.2/1993 Sb Dostupné z: Občanská práva. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Občanská práva a povinnosti"

Podobné prezentace


Reklamy Google