Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kruh, kružnice Základní pojmy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kruh, kružnice Základní pojmy"— Transkript prezentace:

1 Kruh, kružnice Základní pojmy
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 KRUH A v r t C E s S u s < r, t < r, u = r B v > r D
Nechť je v rovině dáno: bod S úsečka AS délky r (r > 0) Zvolíme si různé body roviny a porovnáváme jejich vzdálenost od bodu S s úsečkou AS délky r. v r t C E s S u s < r, t < r, u = r v > r B D Množina všech bodů roviny, jejichž vzdálenost od bodu S je menší než r nebo se rovná r, se nazývá kruh.

3 KRUŽNICE A C s = r, t = r, u = r r v = r t v E S u s D B
Množina všech bodů roviny, jejichž vzdálenost od bodu S je rovna r, se nazývá kružnice.

4 OZNAČENÍ A NÁZVY kružnice a kruhu

5 M M k k r r d B d B S S A A K N KRUŽNICE KRUH k (S, r) K (S, r)
S - střed kružnice r - poloměr kružnice |AB| = d - průměr kružnice; d = 2.r k (S, r) = kružnice k se středem v bodě S a poloměrem r S - střed kruhu r - poloměr kruhu |AB| = d - průměr kruhu; d = 2.r M, N - body kruhu, N vnitřní bod K (S, r) = kruh K se středem v bodě S a poloměrem r Kružnice k(S, r) ohraničuje kruh K(S, r).

6 Příklady 1. Sestrojte kružnici k (S; r = 2,5 cm). Vyznačte dva poloměry kružnice SM, SN tak, aby |MSN| = 30°. 2. Sestrojte kruh K (S; r = 20 mm) a zvolte v něm průměr AB. Sestrojte průměr kruhu CD kolmý k AB. 3. Je dán kruh K (S; r) a dva jeho vnitřní body U, V. Sestrojte obrazy bodů U, V ve středové souměrnosti se středem S.


Stáhnout ppt "Kruh, kružnice Základní pojmy"

Podobné prezentace


Reklamy Google