Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_62_INOVACE_ – Přímé bankovnictví Autor Ing. Hana Sůvová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_62_INOVACE_ – Přímé bankovnictví Autor Ing. Hana Sůvová"— Transkript prezentace:

1 VY_62_INOVACE_02.02.17 – Přímé bankovnictví Autor Ing. Hana Sůvová
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu VY_62_INOVACE_ – Přímé bankovnictví Autor Ing. Hana Sůvová Tematická oblast Ekonomika pro 3. ročník OA (Bankovnictví) Ročník Třetí Datum tvorby Březen – srpen 2013 Anotace Materiál je určen pro výuku tematického celku bankovnictví včetně zvládnutí výpočtů o úrokování a propočty o valutách a devizách. Metodický pokyn Materiál obsahuje jak teoretickou část, tak i příklady k procvičování, otázky a úkoly k jednotlivým kapitolám a závěrečný opakovací test.

2 Anotace: Tento materiál vysvětluje podstatu, výhody a formy přímého bankovnictví pro klienty obchodních bank.

3 17. Přímé bankovnictví

4 Přímé bankovnictví = dálkový styk s bankou a možnost zadávání příkazů a provádění bankovních operací bez nutnosti osobního kontaktu s personálem banky - > operace se zrychlují, banky dosahují významných úspor (např. klesá počet zaměstnanců). Rychlý rozvoj informačních technologií umožňuje využití moderních bankovních systémů a vyžaduje nezbytnou spolupráci bank a provozovatelů sítí při využívání bankovních produktů, a to jak firmami, tak občany. Jsou tak vytvářeny podmínky pro stále efektivnější přístupy k bankovním službám.

5 Přímé bankovnictví umožňuje většinu operací, které klient potřebuje – získávat informace o zůstatku, platbách, zadávání příkazů, poskytnutí úvěru. Všechny způsoby přímého bankovnictví vyžadují důkladné zabezpečení – heslem, autentizačním kódem, přenášením údajů zašifrovaně.

6 Formy přímého bankovnictví
Samoobslužné zóny – nutnost navštívit některou z poboček banky, v nich vyhrazen prostor u vstupu, přístupný 24 hodin denně a je vybaven bankovními automaty – umožňují výběr hotovosti platební kartou, výpisy z účtů, přijímání příkazů k úhradě, příp. noční sejf pro přijímání hotových peněz. Ovládání účtu na dálku: Phonebanking – komunikace s bankou po telefonu – s živým telefonním bankéřem, s hlasovým automatem. Pro kontakt pomocí mobilního telefonu – GSM banking – lze využít i zadávání příkazů a dotazů přes SMS zprávy, nakládat s účtem, zjišťovat pohyb na účtu apod.

7 Homebanking – přímé spojení s bankou pomocí speciálního software na obou stranách dálkovým přenosem dat, nahrazuje veškeré papírové příkazy, údaje lze přenášet přímo do účetního programu (např. z přijatých faktur lze vytvořit příkazy k úhradě, není třeba zjištěné položky ručně do něj přenášet). Internetbanking – komunikace probíhá po internetu, účet je přístupný z celého světa 24 h denně 7 dní v týdnu. c) Platební karty

8 Otázky a úkoly Jaké jsou výhody přímého bankovnictví pro občana, podnik?

9 Použité zdroje 1) KLÍNSKÝ, Petr a MÜNCH, Otto. Ekonomika 3 pro obchodní akademie a ostatní střední školy. 4., upr. vyd. Praha: Fortuna, s. ISBN 2) KLÍNSKÝ, Petr a MÜNCH, Otto. Ekonomika 3 pro obchodní akademie a ostatní střední školy. Vyd. 1. Praha: Fortuna, s. ISBN


Stáhnout ppt "VY_62_INOVACE_ – Přímé bankovnictví Autor Ing. Hana Sůvová"

Podobné prezentace


Reklamy Google