Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přírodopis - 8. ročník, Sluch

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přírodopis - 8. ročník, Sluch"— Transkript prezentace:

1 Přírodopis - 8. ročník, Sluch
I. Základní škola Zruč nad Sázavou Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Přírodopis - 8. ročník, Sluch Mgr. Karel Šrachta

2 SLUCH - CHARAKTERISTIKA
Pomocí sluchu vnímáme okolní prostředí. Umožňuje nám komunikovat mezi sebou. Orgánem sluchu je ucho – skládá se ze tří částí: vnější, střední, vnitřní. Vnější ucho: chrupavčitý boltec, blanitý bubínek Střední ucho: sluchové kůstky ( kladívko, kovadlinka a třmínek ). Z nosohltanu sem ústí Eustachova trubice, která vyrovnává tlak mezi uchem a vnějším prostředím. Vnitřní ucho: labyrint, obsahuje blanitého hlemýždě vyplněného tekutinou.

3 SLUCH - CHARAKTERISTIKA
V jeho stěně se nacházejí sluchové buňky s brvami. Součástí labyrintu je i ústrojí pro vnímání pohybu a polohy těla a hlavy. Podnětem pro sluchové vnímání jsou zvukové vlny, zachyceny boltcem, do zvukovodu, rozkmitají bubínek, chvění jde do středního ucha na kladívko, převedeno do vnitřního ucha, kde vlásky sluchových buněk zaznamenávají vibrace. Vibrace jsou sluchovým nervem vedeny do spánkového laloku mozkové kůry.

4 SLUCH - CHARAKTERISTIKA
Nedoslýchavost nebo úplná hluchota mohou být vrozené, po nemoci nebo úrazu. Může být poškozeno: bubínek, sluchové kůstky, hlemýžď, nebo sluchový nerv. Nadměrný hluk sluchu škodí. S rostoucím věkem některé sluchové buňky zanikají – starší lidé často hůře slyší. Možnost používání sluchových implantátů a různých elektronických pomůcek.

5 Ve stěnách jsou smyslové buňky s dlouhými brvami.
ROVNOVÁŽNÁ POLOHA Centrum rovnovážné polohy a pohybů hlavy je ve skalní kosti a je součástí vnitřního ucha. Čidlo vnímající pohyby hlavy je ve třech na sebe kolmých polokruhových kanálcích s rosolovitou tekutinou. Ve stěnách jsou smyslové buňky s dlouhými brvami. V rozšířených částech kanálků je destička, která tyto buňky ohýbá při pohybu hlavy. Tím si uvědomujeme pohyb hlavy. Ve dvou váčcích (vejčitém a kulovitém) je centrum uvědomění si polohy hlavy.

6 Obsahují rosolovitou kapalinu a ve stěnách smyslové buňky.
KOORDINACE POHYBŮ Obsahují rosolovitou kapalinu a ve stěnách smyslové buňky. V kapalině jsou krystalky uhličitanu vápenatého, které dráždí smyslové buňky při změně pohybu hlavy. Vzruchy z kanálků a váčků vedou nervy do mozečku, kde je centrum rovnováhy a koordinace pohybů.

7 UCHO

8 POHYB VLÁSKOVÝCH BUNĚK PŘI POHYBU

9 VNITŘNÍ UCHO

10 IMPLANTÁTY

11 NOVÉ MOŽNOSTI

12 ZDROJE


Stáhnout ppt "Přírodopis - 8. ročník, Sluch"

Podobné prezentace


Reklamy Google