Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Náležitosti a druhy menu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Náležitosti a druhy menu"— Transkript prezentace:

1 Náležitosti a druhy menu
Předmět: Stolničení Ročník: 1. ročník tříletého učebního oboru číšník Autor: Mgr. Božena Filipová Náležitosti a druhy menu Anotace: prezentace slouží k osvojení vědomostí v oblasti sestavování menu pro různé skupiny strávníků. Klíčová slova: jednoduché a složité menu, grafická úprava, náležitosti. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Božena Filipová. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 47 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_STČ1_18

3 Hlediska pro sestavování slavnostního menu:
požadavky hostitele uvedené v objednávce finanční možnosti hostitele - rozpočet akce počet hostů a složení společnosti - věk, pohlaví, národnost, náboženství doba podávání – oběd, večeře příležitost konání akce – pro organizace nebo soukromé osoby možnosti provozovny gastronomická pravidla.

4 Grafická úprava menu: menu je vhodným doplňkem výzdoby tabule
může být jednostránkové nebo čtyřstránkové: - na první stránce název a datum akce, obrázek - na druhé podávané nápoje - na třetí podávané pokrmy čtvrtá stránka zůstává prázdná u jednostránkového se střídají nápoje s pokrmy.

5 Pořadí pokrmů v menu: studený předkrm – součást každého menu
polévka – většinou vývary (u večeře se neuvádí) teplý předkrm – často ho nahrazuje tzv. mezichod mezichod z bílého masa, nejčastěji ryba hlavní chod - rozhodující pro celkovou úroveň menu teplý moučník - vynechává se v případě podávání sýrů studený moučník - tradiční chod všech menu zmrzlina ovoce káva – uvádí se mezi pokrmy.

6 Pořadí nápojů v menu: aperitiv - zpravidla 15 min před jídlem, krátký, suchý nápoj pivo – 0,2 l ležáckého, vhodné pro pány víno v pořadí bílé, růžové, červené, dezertní, šumivé digestiv – pro pány pálenky, pro ženy likéry. Mimo aperitiv a digestiv zařazujeme do menu maximálně 4 nápoje. Nealko holické nápoje, pokud se nejedná o dětské menu, se neuvádějí.

7 Návaznost nápojů a pokrmů: aperitiv píšeme nad jídla
nápoj k jídlu na stejný řádek nápoj ke dvěma pokrmům do meziřádku digestiv se píše pod jídla. Obr. č. 1 a 2

8 Jednostránkové menu Bohemia Sekt, demi sec
Jemná zvěřinová paštička s brusinkovou omáčkou zakapaná pomerančovou šťávou Litovel Premium Krémová polévka s křemenáči Svatovavřinecké, výběr z hroznů, Mikulov 2012 Filírovaná vepřová panenka ve slaninovém kabátku podávaná v šípkové omáčce, bramborové cibulové placky Vanilková zmrzlina s horkými malinami Káva Espresso Hruškovice Jelínek

9 Čtyřstránkové menu pro pánskou společnost
Vodka Dvořák, Kord Terina z husích jater s karamelizovanými jablky Houbový krém se smetanou Sauvignon archivní, Pstruh protýkaný lanýži v zelené čočce Velké Pavlovice 2003 Rulandské červené, Kančí panenka s omáčkou Roudnice z granátových jablek a pečeným banánem, karlovarský knedlík Překapávaná káva Napoleon V.S.O.P.

10 Zvolenými pokrmy se snažíme vystihnout (pokud je to možné) příležitost, např.:
velikonoční menu – jehněčí maso, velikonoční beránek svatební menu – svatební dort narozeninové – narozeninový dort vánoční – ryba, vánoční cukroví myslivecké – hlavní jídlo ze zvěřiny.

11 Menu pro děti: stejně jako u jídelních lístků se dělí pro malé a
větší děti dbá se na pestrost a vhodnou kombinaci jídel pokrmy mají být lehce stravitelné u slavnostního menu se pokrmy kombinují s vhodnými nealkoholickými nápoji. Obr. č. 3 a 4 6. narozeniny MENU

12 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Kniha: Gustav Salač: Stolničení. Praha 1, Fortuna, 1996, ISBN Ilustrace: [online.] [cit ] dostupné z: – obr. č. 2 – 4, vlastní fotografie - č. 1. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Božena Filipová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Náležitosti a druhy menu"

Podobné prezentace


Reklamy Google