Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: 19. 2. 2013 Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_34.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: 19. 2. 2013 Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_34."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_34 Téma: Josef Čapek Ročník: 2.a 3. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Materiál je určen žákům 2.a 3.třídy k procvičení čtení s porozuměním a k rozšíření vědomostí, podporuje čtenářskou a informační gramotnost. Materiál je vhodný ke společné práci, lze ho využít jako motivační, výkladový nebo opakovací. Materiál je vytvořen pro použití v hodinách českého jazyka, lze jej využít i při výtvarné výchově. Materiál je inovativní tím, že umožňuje použití na interaktivní tabuli. Pro zpestření výuky je obohacen o animované prvky. Součástí materiálu jsou internetové odkazy na ukázky díla. Materiál není kompletním výčtem informací, je pouze ilustrativní částí, která je podle autorky vhodná pro období prvního stupně základní školy.

3 Český spisovatel, malíř a ilustrátor
Josef Čapek Český spisovatel, malíř a ilustrátor

4 Josef Čapek Byl to český spisovatel, malíř a ilustrátor. Narodil se v roce 1887 v Hronově. Dětství prožil v Malých Svatoňovicích. Jeho mladším bratrem je Karel Čapek. Na obrázku je socha bratrů Karla Čapka a Josefa Čapka v Malých Svatoňovicích.

5 Bratři Čapkové, vpravo Josef
Bratři Čapkové, vpravo Josef

6 Josef Čapek Psal knihy a články do novin, nakreslil mnoho obrazů, ilustroval hodně knih. Vymyslel slovo „robot“. Díla Josefa Čapka znají lidé po celém světě. Zemřel před koncem 2.světové války v roce 1945 v koncentračním táboře v Německu. Znáš některou knížku, kterou napsal nebo ilustroval Josef Čapek ? Máš některou jeho knížku v knihovničce?

7 Povídání o pejskovi a kočičce
Josef Čapek napsal a ilustroval krásné knížky pro děti, psal je pro svou dceru Alenu: Povídání o pejskovi a kočičce Odkaz na pohádku: Jak pejsek s kočičkou slavili 28.říjen Povídejme si, děti O tlustém pradědečkovi a loupežnících

8 Edudant a Francimor (Karel Poláček)
Ilustroval i knihy svého bratra Karla: Devatero pohádek Ilustroval i knihy jiných spisovatelů: Edudant a Francimor (Karel Poláček) Klapzubova jedenáctka (Eduard Bass)

9 Památník bratří Čapků v Praze od Pavla Opočenského

10 Josef Čapek také kreslil obrazy. Ukázka obrazů:
Podívej se do své knihovny, najdi knížky od Josefa Čapka a můžeš je donést do školy ukázat.

11 Seznam použitých materiálů:
VOLNÉ DÍLO. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: LOUČ, Michal. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Zdroje: Seznam použitých materiálů:


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: 19. 2. 2013 Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_34."

Podobné prezentace


Reklamy Google