Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zaměstnávání nelékařských zdravotnických pracovníků ze zemí mimo EU

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zaměstnávání nelékařských zdravotnických pracovníků ze zemí mimo EU"— Transkript prezentace:

1 Zaměstnávání nelékařských zdravotnických pracovníků ze zemí mimo EU
Ing. Bc. Kateřina Přibylová Oddělení uznávání kvalifikací a registru Odbor ošetřovatelství a nelékařských povolání

2 Základ pro zaměstnávání
§ 92 zákona č. 96/2004 Sb. Je zakázáno vykonávat nelékařské zdravotnické povolání … na území České republiky osobami, které nejsou způsobilé k výkonu tohoto povolání … podle tohoto zákona, a to i dočasně nebo příležitostně. Zakázáno je rovněž užívání označení odbornosti osobami, které nejsou způsobilé k výkonu nelékařského zdravotnického povolání podle tohoto zákona. Způsobilost k výkonu povolání: a) vzděláním absolvovaným v ČR akreditovaným zařízením (§5 - §42) b) uznáním kvalifikace získané mimo ČR.

3 UZNÁVÁNÍ Proces uznávání se liší podle země původu diplomu a podle statutu žadatele o uznání. Podle těchto kritérií jde o uznávání odborných kvalifikací žadatelů: kteří získali kvalifikaci absolvováním vzdělání v některém členském státě EU mimo ČR……..dále uznávání z EU kteří získali kvalifikaci absolvováním vzdělání v některém mimo členském státě EU ……..dále uznávání z mimo EU

4 UZNÁVÁNÍ KVALIFIKACÍ – mimo EU
Každý nelékařský zdravotnický pracovník, který získal vzdělání mimo Evropskou unii a který přichází vykonávat toto povolání na území ČR, musí mít platné rozhodnutí o uznání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání (§ 85 zákona č. 96/2004 Sb.) vydané Ministerstvem zdravotnictví nebo platné rozhodnutí o povolení k výkonu zdravotnického povolání (podle § 89 zákona č. 96/2004 Sb.) vydané Ministerstvem zdravotnictví.

5 UZNÁVÁNÍ ZPŮSOBILOSTI – mimo EU
Uznání způsobilosti je vázáno na úspěšně vykonanou aprobační zkoušku. Hlavními předpoklady pro uznání způsobilosti je prokázání odborných znalostí (nostrifikací zahraničního vzdělání), bezúhonnosti, zdravotní způsobilosti a znalosti českého jazyka. Formuláře žádostí jsou k dispozici na níže uvedených adresách:

6 UZNÁVÁNÍ ZPŮSOBILOSTI – mimo EU
K žádosti o uznání způsobilosti je nutné doložit následující doklady: úředně ověřená kopie (ne originál) překladu dokladu o získaném zahraničním vzdělání – diplom nebo vysvědčení či osvědčení; úředně ověřená kopie (ne originál) dokladu o uznání vysokoškolského vzdělání nebo dokladu o uznání rovnocennosti nebo platnosti vzdělání získaného v zahraničí …tzv. nostrifikace; originál nebo ověřená kopie dokladu o zdravotní způsobilosti ne starší 3 měsíců – potvrzení od lékaře;

7 UZNÁVÁNÍ ZPŮSOBILOSTI – mimo EU
originál nebo ověřená kopie dokladu o bezúhonnosti ne starší 3 měsíců – výpis z rejstříku trestů; prostá kopie dokladu totožnosti - pas, občanský průkaz, vízum apod.; uhrazený správní poplatek; přihlášku k aprobační zkoušce. Přihlášku nedokládají jiní odborní pracovníci, kteří jsou způsobilí vykonávat činnosti související s poskytováním zdravotní péče na území ČR na základě nostrifikace, po prokázání zdravotní způsobilosti, bezúhonnosti a po ověření schopnosti se odborně vyjadřovat v českém jazyce.

8 UZNÁVÁNÍ ZPŮSOBILOSTI – mimo EU
Uhrazení správního poplatku v hodnotě 2 000,- Kč lze učinit: formou kolkové známky nalepené na žádosti o uznání způsobilosti (lze zakoupit na každé pobočce České pošty) bankovním převodem na účet Ministerstva zdravotnictví. Nezbytné podklady k provedení bankovního převodu: Číslo účtu MZ pro správní poplatky: Kód banky: 0710 Název banky: Česká národní banka, Praha 1 Mezinárodní kód účtu (IBAN): CZ Mezinárodní kód banky (BIC): CNBACZPP Variabilní symbol:

9 APROBAČNÍ ZKOUŠKA Aprobační zkouška má 4 části: první a druhou částí jsou písemné testy: prvním testem se ověřují odborné znalosti, druhým testem se ověřují znalosti systému zdravotnictví a základů práva ve vztahu k poskytování zdravotní péče v České republice. Oba písemné testy je možné vykonat v jazyce českém, anglickém, francouzském, německém nebo ruském.

10 APROBAČNÍ ZKOUŠKA Aprobační zkouška má 4 části:  - třetí částí je absolvování praktické části - praktický výkon příslušného zdravotnického povolání pod odborným dohledem ve zdravotnickém zařízení na území ČR; (v případě všeobecných sester - 40 dnů, u zdravotnického asistenta - 30 dnů, …) - čtvrtou částí je ústní odborná zkouška - ověření odborných znalostí uchazeče a ověření jeho schopnosti vyjadřovat se v českém jazyce.

11 APROBAČNÍ ZKOUŠKA Veškeré informace o APROBAČNÍ ZKOUŠCE jsou dostupné na adrese: Informace: o samotném průběhu aprobační zkoušky, poplatcích s ní spojených, termínech aprobační zkoušky, kontakty na pracovníka organizujícího AZ, přehled doporučené literatury a seznam zkušebních otázek.

12 APROBAČNÍ ZKOUŠKA termíny aprobačních zkoušek
termíny pro podání přihlášek na dané termíny

13 KONTAKT Kontaktní osoby: aprobační zkouška: Bc. Věra Okénková - telefon: 543 559 511 Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů (NCO NZO) uznání způsobilosti: Ing. Bc. Kateřina Přibylová - telefon: 543 559 553 Ministerstvo zdravotnictví

14 ROZHODNUTÍ O POVOLENÍ VÝKONU POVOLÁNÍ
Povolení k výkonu zdravotnického povolání není vázáno na úspěšně vykonanou aprobační zkoušku. Hlavními předpoklady pro povolení je prokázání odborných znalostí (nostrifikací zahraničního vzdělání), bezúhonnosti, zdravotní způsobilosti a pozvání k předávání nebo nabývání odborných nebo praktických zkušeností. Ministerstvo může vydat rozhodnutí o povolení k výkonu zdravotnického povolání na území České republiky na dobu určitou, pokud je žadatel pozván do České republiky organizační složkou státu či součástí organizační složky státu, právnickou osobou, vykonávajících činnost školy zapsané do rejstříku škol a školských zařízení, vysokou školou, výzkumnou institucí, nebo akreditovaným zařízením podle zákona č. 96/2004 Sb., k předávání nebo nabývání odborných nebo praktických zkušeností.

15 ROZHODNUTÍ O POVOLENÍ VÝKONU POVOLÁNÍ
Formulář žádosti o povolení je dostupný v systému EZP - na adrese: K žádosti o povolení je nutné doložit následující doklady: úředně ověřená kopie (ne originál) překladu dokladu o získaném zahraničním vzdělání – diplom nebo vysvědčení či osvědčení; úředně ověřená kopie (ne originál) dokladu o uznání vysokoškolského vzdělání nebo dokladu o uznání rovnocennosti nebo platnosti vzdělání získaného v zahraničí …tzv. nostrifikace; originál nebo ověřená kopie dokladu o zdravotní způsobilosti ne starší 3 měsíců – potvrzení od lékaře;

16 ROZHODNUTÍ O POVOLENÍ VÝKONU POVOLÁNÍ
originál nebo ověřená kopie dokladu o bezúhonnosti ne starší 3 měsíců – výpis z rejstříku trestů; prostá kopie dokladu totožnosti - pas, občanský průkaz, vízum apod.; uhrazený správní poplatek a písemné pozvání k předávání nebo nabývání odborných nebo praktických zkušeností včetně podpisu a razítka instituce.

17 ROZHODNUTÍ O POVOLENÍ VÝKONU POVOLÁNÍ
Rozhodnutí o povolení k výkonu zdravotnického povolání není vázáno na úspěšně vykonání aprobační zkoušky. Na základě doložení požadovaných dokladů je rozhodnutí vydáváno ve lhůtě do 30 dnů. Rozhodnutím se povoluje výkon zdravotnického povolání na území ČR na dobu určitou – 1 rok. Kontaktní osoba za Ministerstvo zdravotnictví: Ing. Bc. Kateřina Přibylová - telefon:

18 PILOTNÍ PROJEKT UKRAJINA
Pilotní projekt "Zvláštní postupy pro vysoce kvalifikované zaměstnance z Ukrajiny" je v prvé řadě projektem Ministerstva průmyslu a obchodu. Tento projekt byl spuštěn již v listopadu loňského roku a prvotně byl zaměřen na vysoce kvalifikované zaměstnance v oblasti výroby a služeb. Vzhledem k nedostatku zdravotnických pracovníků v ČR se do tohoto projektu od 10. 5. 2016 zapojilo Ministerstvo zdravotnictví, které v rámci tohoto projektu přijímá žádosti o zařazení do projektu týkající se všech zdravotnických pracovníků. Projekt umožňuje získat celkem až 500 specialistům ročně rychlejší zacházení při přijímání a vyřizování jejich žádostí o zaměstnanecké karty na zastupitelských úřadech ČR na Ukrajině, a to tak, že žadatel nemusí žádat o termín pohovoru na ZÚ prostřednictvím systému Visapoint, ale naopak je aktivně osloven ze strany ZÚ, pokud je jeho budoucí zaměstnavatel zařazen do projektu. Do projektu se zaměstnavatel v ČR (poskytovatel zdravotních služeb) může hlásit až s konkrétním uchazečem o pracovní místo. Do projektu bude zaměstnavatel zařazen na základě vyhodnocení žádosti.

19 PILOTNÍ PROJEKT UKRAJINA
Veškeré informace o projektu včetně žádosti jsou dostupné na adrese: Podmínkou zařazení zaměstnavatele do projektu je splnění kritérií projektu.

20 PILOTNÍ PROJEKT UKRAJINA
Kritéria pro účast ukrajinského zdravotnického pracovníka (uchazeče) v projektu: ukrajinská státní příslušnost; uznání vysokoškolského vzdělání nebo dokladu o uznání rovnocennosti nebo platnosti vzdělání získaného v zahraničí …tzv. nostrifikace a rozhodnutí o povolení k výkonu zdravotnického povolání na území ČR vydané Ministerstvem zdravotnictví ČR.

21 PILOTNÍ PROJEKT UKRAJINA
Kritéria pro zařazení zaměstnavatele do projektu: na Úřadě práce nahlášené neobsazené volné pracovní místo zařazené do centrální evidence pracovních míst obsaditelných držiteli zaměstnanecké karty; zaměstnavatel je registrovaným poskytovatelem zdravotních služeb; zaměstnavatel je v ČR registrován jako plátce zdravotního a sociálního pojištění; zaměstnavatel podniká na území ČR minimálně dva roky a je daňovým rezidentem v ČR dle zákona o daních z příjmů; zaměstnavatel má vyrovnané závazky vůči České republice (viz § 46 zákona č. 455/1991 Sb. o živnostenském podnikání), nemá daňové nedoplatky z podnikání, nemá nedoplatky pojistného na sociálním zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a nemá nedoplatky na pojistném na veřejném zdravotním pojištění;

22 PILOTNÍ PROJEKT UKRAJINA
Kritéria pro zařazení zaměstnavatele do projektu: zaměstnavateli nebyla v období 2 let před podáním žádosti o zařazení do projektu uložena pokuta za umožnění výkonu nelegální práce vyšší než ,- Kč anebo opakovaně uložena pokuta vyšší než ,- Kč za porušení povinností vyplývajících z právních předpisů kontrolovaných Úřadem práce ČR, Státním úřadem inspekce práce nebo oblastními inspektoráty práce nebo povinnosti výběru pojistného na veřejné zdravotní pojištění; zaměstnavatel uzavře se zaměstnaným ukrajinským zdravotnickým pracovníkem, resp. se všemi v budoucnu zaměstnanými zdravotnickými pracovníky pracovní poměr na dobu nejméně jednoho roku; zaměstnavatel zaměstnal v období 2 let před podáním žádosti na území ČR alespoň 3 osoby;

23 PILOTNÍ PROJEKT UKRAJINA
Kritéria pro zařazení zaměstnavatele do projektu: zaměstnavatel bude zaměstnanému ukrajinskému zdravotnickému pracovníkovi, resp. všem zdravotnickým pracovníkům v rámci projektu v budoucnu zaměstnaným, garantovat po celou dobu trvání pracovního poměru mzdu/plat bez nenárokových složek odpovídající alespoň výši příslušného průměrného výdělku po odpočtu nenárokové složky mzdy/platu podle podskupin zaměstnávání CZ-ISCO nebo mzdu/plat v minimální výši odpovídající alespoň výši stanovené pro modré karty, a to i v případě žadatelů o zaměstnanecké karty; k tomuto výdělku bude náležet nenároková složka mzdy\/platu podle konkrétní pracovní pozice a pracovní náplně.

24 Počty vydaných povolení a zařazení do projektu
2016 2017 Celkem Počet vystavených povolení podle § 89 17 73 90 Počet ukrajinských nelékařských zdrav. pracovníků zařazených do projektu 12 29 41 Povolání Počet povolení 2016 Počet povolení 2017 VS 11 42 53 ZA 6 26 32 jiná 5 celkem

25 Zaměstnávání nelékařských zdravotnických pracovníků ze zemí EU
Ing. Bc. Kateřina Přibylová Oddělení uznávání kvalifikací a registru Odbor ošetřovatelství a nelékařských povolání

26 UZNÁVÁNÍ ODBORNÝCH KVALIFIKACÍ Z EU – základní principy
Nelékařský zdravotnický pracovník může v České republice vykonávat zdravotnické povolání jako hostující osoba nebo jako usazená osoba. Usazenou osobou se rozumí státní příslušník členského státu EU, který vykonává na území České republiky soustavně zdravotnické povolání. Hostující osobou se rozumí státní příslušník členského státu EU, který je usazen na území jiného členského státu než České republiky a na území České republiky vykonává zdravotnické povolání dočasně nebo příležitostně.

27 UZNÁVÁNÍ ODBORNÝCH KVALIFIKACÍ Z EU – hostující osoba
Hostující osoba prokazuje způsobilost k výkonu zdravotnického povolání na základě oznámení o výkonu zdravotnického povolání na území České republiky. K oznámení přiloží hostující osoba potvrzení osvědčující , že vykonává soustavně dané zdravotnické povolání ve státě svého usazení v souladu s jeho právními předpisy, doklad totožnosti, doručovací adresu v hostitelském státě i v ČR a doklad o dosažené kvalifikaci pro výkon příslušného zdravotnického povolání, doklad o pojištění odpovědnosti. Doklady nesmí být při předložení starší než 1 rok.

28 UZNÁVÁNÍ ODBORNÝCH KVALIFIKACÍ Z EU – usazená osoba
Proces uznávání zahrnuje uznávání: uznání odborné kvalifikace: uznání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti získané v EU, dílčí část uznání uznání jiné způsobilosti: uznání zdravotní způsobilosti, bezúhonnosti a ověření znalosti českého jazyka v rozsahu nezbytně nutném k výkonu příslušného zdravotnického povolání, dílčí část uznání Uznání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání na území ČR: konečné rozhodnutí, podmíněno splněním dvou předchozích uznání, není-li splněna některá podmínka jsou žadateli vydány rozhodnutí pouze na ty skutečnosti, které splnil, řízení o uznávání může probíhat jako společné

29 UZNÁVÁNÍ ODBORNÝCH KVALIFIKACÍ Z EU – usazená osoba
Uchazečům s odbornou způsobilostí k výkonu povolání všeobecné sestry a porodní asistentky z jiného členského státu se uznává tato kvalifikace na základě: automatického uznávání (předpokládá se splnění jednotných minimálních požadavků na vzdělání z hostitelské země), nebo nabytých práv (předpoklad prokázat 3 roky nepřetržitého výkonu daného povolání z období posledních 5 let) podle ustanovení hlavy VII zákona č. 96/2004 Sb. Uchazečům s odbornou způsobilostí k výkonu povolání výše neuvedeného nebo specializovanou způsobilostí, vše získané v jiném členském státě, se uznává tato kvalifikace: podle ustanovení zákona č. 18/2004 Sb.

30 Děkuji za pozornost. Kontakty: Ing. Bc. Kateřina Přibylová Oddělení uznávání kvalifikací a registru detašované pracoviště: Ministerstvo zdravotnictví Vinařská Brno


Stáhnout ppt "Zaměstnávání nelékařských zdravotnických pracovníků ze zemí mimo EU"

Podobné prezentace


Reklamy Google