Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EUROSTUDENT VI Postoje a životní podmínky vysokoškolských studentů přicházejících z gymnázií Jakub Fischer, Kristýna Vltavská Karlovy Vary, 30.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EUROSTUDENT VI Postoje a životní podmínky vysokoškolských studentů přicházejících z gymnázií Jakub Fischer, Kristýna Vltavská Karlovy Vary, 30."— Transkript prezentace:

1 EUROSTUDENT VI Postoje a životní podmínky vysokoškolských studentů přicházejících z gymnázií Jakub Fischer, Kristýna Vltavská Karlovy Vary, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 • tel.:

2 Struktura prezentace Představení šetření EUROSTUDENT VI
Typ studované školy před nástupem na VŠ Studijní neúspěšnost na vysoké škole Zájem o účast na zahraničních mobilitách Zájem o pokračování ve studiu v zahraničí Jazyková vybavenost studentů vysokých škol Vyhlídky na národním i mezinárodním trhu práce

3 Cíl šetření Získat informace o životních podmínkách a postojích studentů bakalářského, magisterského a navazujícího magisterského studia v České republice Okruh otázek: Studium na VŠ v souvislostech Období před nástupem na VŠ Studijní neúspěšnost, přestávky ve studiu Vyhlídky na období po ukončení studia Vztah ke škole Životní podmínky Mobilita a jazyková vybavenost studentů Zdravotně znevýhodnění Šetření proběhlo v rámci celoevropského projektu EUROSTUDENT, což determinovalo většinu otázek položených v dotazníku.

4 Řešitelský tým doc. Ing. Jakub Fischer, Ph.D. – hlavní garant šetření
Ing. Kristýna Vltavská, Ph.D. – vedoucí řešitelského týmu Ing. Michaela Brázdilová Ing. Hana Lipovská Ing. Petr Mazouch, Ph.D. Bc. Veronika Ptáčková Ing. Martina Šimková, Ph.D. Ing. Martin Voldřich – informační a technická podpora Řešitelé děkují za velmi účinnou kolegiální spolupráci a podporu Odboru vysokých škol MŠMT, Studentské komoře Rady vysokých škol, zúčastněným školám, jejich představitelům a pracovníkům, studentům, kteří se šetření zúčastnili a vyplnili dotazník.

5 Základní popis šetření
Osloveny všechny vysoké školy v ČR Zapojeno 24 z 26 veřejných vysokých škol (VVŠ), jedna ze dvou státních vysokých škol (StVŠ), 21 soukromých vysokých škol (SVŠ) Osloveni všichni studenti Bc., Mgr. a NMgr. studia studující v českém studijním programu na některé ze škol zapojených do šetření takto silný záběr umožňuje zpracovat jak individuální zprávy pro řadu vysokých škol, v některých případech i v podrobnějším členění, tak i tematické zprávy či prezentace za určité skupiny studentů Dvě formy rozeslání informace vybraným studentům (přímo či prostřednictvím vysokých škol) Do šetření vstoupilo studentů, z toho zahrnuto do zpracování Data převážena podle údajů v SIMS

6 Struktura souboru po převážení
87 % studentů VVŠ/StVŠ*, 13 % SVŠ 42 % mužů, 58 % žen 29 % ve věku do 21 let, 41 % ve věku let, 18 % ve věku let a 12 % ve věku 30 let a více 63 % studentů bakalářských programů, 9 % dlouhých magisterských, 28 % navazujících magisterských programů 80 % studentů v prezenční formě, 20 % v kombinované 35 % se řadí do třetiny nejlepších, 60 % do třetiny průměrných a 5 % do třetiny nejhorších * VVŠ a StVŠ dále v národní zprávě i v prezentaci označeny společně jako VVŠ

7 Typ studované školy před nástupem na vysokou školu (%)
Více než polovina studentů (54 %) přichází studovat z gymnázií. Více než třetina studentů (35 %) absolvovala střední odbornou školu.

8 Typ studované školy podle věku (%)
S ohledem na specifika VŠ studentů ve věku 30+ se veškeré další grafy týkají pouze studentů ve věku do 29 let včetně.

9 Typ studované školy podle skupiny oborů studia (%)

10 Typ studované školy podle vzdělání rodičů (%)
Typ studované školy silně závisí na vzdělání rodičů. Na gymnázia jde 75 % dětí otců s VŠ vzděláním, ale jen 40 % dětí otců bez maturity. Podle vzdělání matky jsou rozdíly podobné.

11 Typ studované školy podle sociálního postavení rodičů (%)
Typ studované školy závisí i na sociálním postavení rodičů. Sociální selektivita vzdělávacího systému v ČR se tedy projevuje již při výběru střední školy.

12 Neúspěšné ukončení jiného studijního programu v minulosti (%)
Míra studijní neúspěšnosti na vysokých školách se neliší mezi studenty přicházejícími z gymnázií a z jiných škol, je však výrazně nižší pro studenty z víceletých gymnázií než ze čtyřletých.

13 Neúspěšné ukončení jiného studijního programu v minulosti podle věku (%)
Míra studijní neúspěšnosti (nepřekvapivě) roste s věkem.

14 Neúspěšné ukončení jiného studijního programu v minulosti podle věku a typu studované střední školy (%) Podrobnější data podle věkových skupin potvrzují rozdíly mezi studenty ze čtyřletých a víceletých gymnázií (rozdíl 4-5 p.b.).

15 Byl/a jste během studia na studijním pobytu na zahraniční vysoké škole

16 Byl/a jste během studia na studijním pobytu na zahraniční vysoké škole
Studenti z gymnázií se výrazně častěji účastní semestrálních pobytů na zahraniční vysoké škole.

17 Byl/a jste během studia na studijním pobytu na zahraniční vysoké škole
V bakalářském i magisterském studiu mírně častěji plánují vyjet studenti z víceletých gymnázií oproti studentům z gymnázií čtyřletých.

18 Odborné středoškolské vzdělání s maturitou (bez lyceí)
Podíl studentů, kteří se zúčastnili zahraničního pobytu nebo se jej plánují zúčastnit, podle vzdělání matky a typu střední školy (%) Odborné středoškolské vzdělání s maturitou (bez lyceí) Čtyřleté gymnázium Víceleté gymnázium Ano, byl/a ZŠ + SŠbM 3,5 6,5 7,9 SŠsM + konzervatoř + VOŠ 5,8 9,2 11,9 VŠ (Bc. + Mgr.) 5,3 11,4 13,3 VŠ (Ph.D.) 9,7 17,7 19,4 Ne, ale plánuji ho 20,9 32,6 34,1 24,7 29,5 33,4 32,5 33,6 35,2 18,1 U studentů z gymnázií je dosavadní míra účasti na zahraničním pobytu vzděláním rodičů ovlivněna, zájem o výjezd v budoucnu však již tímto ovlivněn není.

19 Volba země pro další studium (%)
Studenti z gymnázií častěji plánují pokračovat po vysoké škole v dalším studiu v zahraničí.

20 Odborné středoškolské vzdělání s maturitou (bez lyceí)
Podíl studentů, kteří plánují další studium v zahraničí, podle vzdělání matky a typu střední školy (%) Odborné středoškolské vzdělání s maturitou (bez lyceí) Lyceum Čtyřleté gymnázium Víceleté gymnázium VOŠ Vzdělání matky ZŠ + SŠbM 1,1 2,8 3,1 2,0 4,3 SŠsM + konzervatoř + VOŠ 3,2 3,0 4,7 6,2 4,2 VŠ (Bc. + Mgr.) 5,7 3,6 7,1 8,0 9,1 VŠ (Ph.D.) 0,0 6,9 12,1 Zájem o pokračování studia v zahraničí je ovlivněn jak typem studované školy, tak vzděláním rodičů.

21 Hodnocení jazykových kompetencí – angličtina podle typu střední školy (%)
Studenti z gymnázií mají výrazně lepší znalost angličtiny, lépe jsou na tom studenti z gymnázií víceletých.

22 Hodnocení jazykových kompetencí – němčina podle typu střední školy (%)
U znalostí němčiny již rozdíly nejsou tak silné…

23 Hodnocení jazykových kompetencí – ruština podle typu střední školy (%)
… a znalosti ruštiny jsou u studentů vysokých škol téměř zanedbatelné.

24 Hodnocení šancí na trhu práce podle vzdělání otce (%)
Šance na národním i mezinárodním trhu práce jsou ovlivněny vzděláním rodičů…

25 Odborné středoškolské vzdělání s maturitou (bez lyceí)
Podíl studentů, kteří hodnotí své šance na národním trhu práce jako velmi dobré a spíše dobré, podle vzdělání matky a typu střední školy (%) Odborné středoškolské vzdělání s maturitou (bez lyceí) Čtyřleté gymnázium Víceleté gymnázium Vzdělání matky ZŠ + SŠbM 59,6 60,6 63,9 SŠsM + konzervatoř + VOŠ 62,5 68,6 VŠ (Bc. + Mgr.) 65,7 70,3 69,7 VŠ (Ph.D.) 54,8 64,3 74,3 …i typem školy studované před nástupem na VŠ.

26 Odborné středoškolské vzdělání s maturitou (bez lyceí)
Podíl studentů, kteří hodnotí své šance na mezinárodním trhu práce jako velmi dobré a spíše dobré, podle vzdělání matky a typu střední školy (%) Odborné středoškolské vzdělání s maturitou (bez lyceí) Čtyřleté gymnázium Víceleté gymnázium Vzdělání matky ZŠ + SŠbM 27,4 28,2 35,3 SŠsM + konzervatoř + VOŠ 25,7 33,2 38,4 VŠ (Bc. + Mgr.) 30,9 38,5 42,4 VŠ (Ph.D.) 36,0 36,4 45,6 Rozdíly jsou silnější v případě vyhlídek na mezinárodním trhu práce.

27 Hodnocení šancí na národním trhu práce studentů, kteří absolvovali gymnázium, podle skupiny oborů studia (%) Šance na národním trhu práce se u studentů přicházejících z gymnázií výrazně liší podle studovaného oboru na vysoké škole.

28 Hodnocení šancí na mezinárodním trhu práce studentů, kteří absolvovali gymnázium, podle skupiny oborů studia (%) Na mezinárodním trhu práce je pořadí oborů podobné, s výjimkou dvou specificky národních oborů (právo, učitelství).

29 Hlavní závěry Gymnázia jsou klíčovým dodavatelem studentů vysokých škol, zejména studentů ve věku do 29 let včetně. Typ školy studované před nástupem na VŠ se liší podle vzdělání i sociálního postavení rodičů i podle studovaného oboru. Studijní neúspěšnost na vysoké škole je nižší u studentů víceletých gymnázií. Studenti z gymnázií se výrazně častěji účastní semestrálních pobytů na zahraniční vysoké škole a mají i větší zájem o pokračování ve studiu v zahraničí. Studenti z gymnázií jsou lépe jazykově vybaveni, zejména angličtinou. Vyhlídky na národním i mezinárodním trhu práce se liší podle vzdělání rodičů a typu studované střední školy, ale zejména podle oboru studia.

30 fischerj@vse.cz kristyna.vltavska@vse.cz
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 • tel.:


Stáhnout ppt "EUROSTUDENT VI Postoje a životní podmínky vysokoškolských studentů přicházejících z gymnázií Jakub Fischer, Kristýna Vltavská Karlovy Vary, 30."

Podobné prezentace


Reklamy Google