Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:"— Transkript prezentace:

1 Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Závislosti Osobnost se může stát závislá téměř na čemkoli – chemické látce, myšlence, jídle, jiném člověku, na určitém prostředí. Stav psychické a fyzické vazby jedince na jednu nebo více „drog“ se škodlivými následky pro jedince i pro společnost. Většinu závislostí nezvládne jedinec vlastní vůlí a bez odborné pomoci.

3 Jak vzniká závislost? závislost vzniká v důsledku vztahu mezi opakovaným užíváním látky (provozováním činnosti) a tím, jak lidský mozek vnímá potěšení; předmět závislosti přináší člověku pocity radosti a potěšení, což vede k stále častějšímu užívání.

4 v případech fyzické závislosti se často zvyšuje tolerance závislého; někteří lidé mohou mít vrozené dispozice k závislostem, stávají se pak závislými mnohem snadněji než ostatní; zvyk se může nakonec stát závislostí; bažení po droze člověk nakonec podřídí myšlení a chování, až totálně přijde o svobodu své vůle.

5 Závislosti na společensky tolerovaných drogách:

6 Kofeinismus Představuje nebezpečí návyku pro společenskou toleranci. Kofein Může způsobit otravu, která se projevuje nesoustředěností, podrážděností. Je obsažen v kávě, čaji, v energetických nápojích, v rostlinách maté, koka, guarana.

7 Nikotinismus Nikotin Prudký vegetativní jed. Úroveň závislosti k nikotinu u kuřáků roste a dochází ke zvyšování dávky. Kouření např. komplikuje těhotenství. Příznaky „otravy“ nikotinem se můžou objevit i u nekuřáků – pasivní kouření.

8 Gamblerství Patologické hráčství. Nejčastěji vztahováno ke hře na hracích automatech. Automat nepůsobí jako droga, ale hra způsobuje podobné změny – oslabuje vůli, zvyšuje výbušnost, agresi, se vznikem dluhů přichází zanedbávání povinností… Častější u mužů než u žen.

9 Alkoholismus Chorobná závislost na požívání alkoholu. Společensky tolerovaná droga, dostupná. Vznik závislosti na alkoholu podporuje opakování situací, v nichž osobnost uspokojuje své potřeby pitím. Velmi nebezpečný pro nedospělé ženy, závislost může vzniknout i během několika měsíců.

10 Hlavní příznaky užívání alkoholu: Nestálost nálad; Výbušnost; Zvýšená labilita; Povídavost nebo naopak zamlklost; Opadnutí zábran; Změněný výraz očí; Opakující se a nefunkční pohyby; Nedostatky v logice uvažování a další...

11 Vztah populace k alkoholu: Abstinenti – lidé, kteří nikdy nepožili žádný alkohol minimálně tři roky (děti, vyléčení alkoholici). Konzumenti – pijí pro chuť alkoholu, nikoli pro účinek, v přiměřeném množství, čase a místě. Pijáci – příležitostní nebo pravidelní – pijí alkohol pro důsledky pití alkoholu, nikoli pro chuť. Závislí alkoholici.

12 Víte, že: Žárlivost je vlastně patologická závislost na druhé osobě? Hypersexualita může nabývat podoby nymfomanie nebo satyriázy? Potřeba krást může být zároveň závislostí označovanou jako kleptomanie? Workoholismus, závislost na práci, postihuje především lidi s vyšším vzděláním a více muže než ženy? Nutkavé a kompulzivní nakupování – neboli oniománie může dojít až k shopaholismu?


Stáhnout ppt "Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:"

Podobné prezentace


Reklamy Google