Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lasicovití M.Filip. Členění Říše živočichové (Animalia) Kmen strunatci (Chordata) Podkmen obratlovci (Vertebrata) Třída savci (Mammalia) Řád šelmy (Carnivora)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lasicovití M.Filip. Členění Říše živočichové (Animalia) Kmen strunatci (Chordata) Podkmen obratlovci (Vertebrata) Třída savci (Mammalia) Řád šelmy (Carnivora)"— Transkript prezentace:

1 Lasicovití M.Filip

2 Členění Říše živočichové (Animalia) Kmen strunatci (Chordata) Podkmen obratlovci (Vertebrata) Třída savci (Mammalia) Řád šelmy (Carnivora) Čeleď lasicovití (Mustelidae)

3 Výskyt Lasicovití se vyskytují na celém světě s vyjímkou Nového Zélandu, Austrálie, Grónska a Antarktidy.

4 Charakteristika Jsou to nejmenší šelmy Mají protáhlé štíhlé tělo Nezatažitelné drápy Krátké nohy, ohebná páteř Jsou to masožravci a všežravci V blízkosti řitního otvoru jim ústí pachové žlázy

5 Zástupci Jezevec lesní Lasice kolčava Lasice hranostaj Tchoř tmavý Fretka domácí Vydra říční Norek evropský Skunk pruhovaný Rosomák sibiřský

6 Jezevec lesní Největší lasicovitá šelma Nerovnoměrný výskyt v CZ a SK Ploskochodec (našlapuje na celá, lysá chodidla) Na hlavě má bílou srst s černými pruhy přes oči Bydlí v norách Upadá do zimního spánku, několikrát za zimu se však probudí a vylézá ven Noční lovec (drobná zvířata, hmyz a rostliny)

7 Jezevec probuzený ze zimního spánku

8 Lasice kolčava Rozšíření: Evropa kromě Irska a Islandu Velikost těla je různorodá, samička je ale vždy menší Samotářský život V zajetí se dožívá okolo 10 let, v přírodě 2-3 roky Potrava: Myši, hraboši, hmyz, ptáci a žáby V jednom vrhu je obvykle 3-7 mláďat Barva kožichu se jí mění v závislosti na roční období

9 Opuštěné mládě

10 Tchoř tmavý O něco menší než kuna skalní Noční lovec (myši, křečci, žáby) Chrání se a značkuje páchnoucí tekutinou, kterou vylučuje z pachové žlázy, kterou má pod kořenem ocasu Umí dobře plavat a šplhat

11 ZVUK TCHOŘE

12 Fretka domácí Byla domestikována z tchoře tmavého Jediná domestikovaná lasicovitá šelma ( se psem a kočkou jsou jediné domestikované šelmy) Není schopna sama žít v přírodě Fretky mají špatně vyvinutý zrak, který je kompenzován dobrým sluchem a čichem.

13 Tchoř x Fretka TchořFretka Se stoprocentní jistotou lze tchoře evropského od tchořovité fretky rozeznat pouze dle DNA. Jen ten, kdo se dost dobře setká jak s tchořem, tak s fretkou může odhadovat. Ani veterinář si nemusí být jistý.

14 Vydra říční Jako jediná lasicovitá šelma je dokonale přizpůsobena životu ve vodě Protáhlé válcovité tělo klade ve vodě menší odpor Srst je hustá a stále mastná- kvůli vodě Ocas tvoří 50% délky těla – slouží jako kormidlo

15 Norek evropský V Česku vyhynul v 19. stol. Nyní žije v části Španělska, Rumunska, Ukrajiny, Estonska a Ruska. Má čokoládově hnědou srst s bílou tlamou a čenichem. Častější je jeho příbuzný Norek Americký. Norek je z důvodu lovení pro jeho kožich na seznamu kriticky ohrožených zvířat ohrožených zvířat.

16 Zpracovárna norčích kožichů V této zpracovárně norčích kožichů je zásadní jen to, aby byl kožich. Pro lidi odsud už je jedno co bude s těly. Prý se tam jen jednou za týden odvezou aby to tam nesmrdělo.

17 Skunk pruhovaný Smradlavý výměšek je schopný stříknout až na vzdálenost 3,5 m Samice běžně rodí 5-6 mláďat Skunk pruhovaný je masožravec, který se živí převážně velkými druhy hmyzu a malými savci. Příležitostně nepohrdne ani mršinami, spadaným ovocem, oříšky a vajíčky ptáků hnízdících na zemi.

18 Rosomák sibiřský Největší lasicovitá šelma Rosomák znamená v angličtině wolverine, což je mimojiné postava ze stejnojmenného filmu, inspirovaná tímto zvířetem, protože je rosomák se svými 25 kg ulovit dospělého losa.

19 OTÁZKY-SOUTEŽ 1. Kde se nachází ústí pachové žlázy tchoře??? 2. Napiš alespoň 3 místa na zemi, kde se lasicovití nevyskytují. 3. Co znamená, když je zvíře ploskochodec??? 4. Jak se jmenuje lasicovitá šelma, která sdílí s lasicí kolčavou rodové jméno??? 5. Napište 2 a více věcí, které jsou charakteristické pro Lasicovité.

20 OTÁZKY-ODPOVĚDI 1. Pod kořenem ocasu. 2. Grónsko, Antarktida, N. Zéland a Austrálie. 3. Že našlapuje na celá, lysá chodidla. 4. Lasice HRANOSTAJ 5. nejmenší šelmy, protáhlé štíhlé tělo, krátké nohy, ohebná páteř Jsou to masožravci a všežravci. V blízkosti řitního otvoru jim ústí pachové žlázy


Stáhnout ppt "Lasicovití M.Filip. Členění Říše živočichové (Animalia) Kmen strunatci (Chordata) Podkmen obratlovci (Vertebrata) Třída savci (Mammalia) Řád šelmy (Carnivora)"

Podobné prezentace


Reklamy Google