Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky T.1 Základní bezpečnostní předpisy, první pmoc při úrazu el. proudem Obor:Autoelektrikář Ročník:1. Vypracoval:Tomáš Dolina Odborný výcvik ve 3. tisíciletí

3 Úraz elektrickým proudem Jedná se o časté poranění, které vzniká při kontaktu těla se zdrojem. Úraz elektrikou je způsoben proudem, nikoli napětím. Při zasažení elektrikou proud „proteče“ přes cévní systém a dojde k působení proudu na tkáně a orgány.

4 Faktory rozhodující o rozsahu a míře poškození organismu Hodnoty nad 15 - 20 mA vyvolávají svalové kontrakce (napětí), které znemožní uvolnění postiženého z obvodu. Čas, po který docházelo ke kontaktu s elektrickým proudem. Cesta, kterou elektrický proud procházel. Frekvence procházejícího proudu: Nebezpečná je síťová frekvence 50 Hz.

5 První pomoc při úrazu elektrickým proudem Při poskytování první pomoci (dále jen PP) myslíme hlavně na svoji bezpečnost!!! PP je soubor jednoduchých a účelných opatření, která při ohrožení zdraví nebo života účinně snižují rozsah a důsledky ohrožení či poškození. PP dělíme na několik částí: technická PP, laická zdravotnická PP, odborná zdravotnická PP.

6 1. Technická PP Zajišťuje odstraňování příčiny úrazu a vytvoření základních podmínek pro poskytování zdravotnické PP. Při poskytování PP jednáme rychle, klidně, rozvážně. Nejdříve zajistíme vypnutí elektrického okruhu.

7 2. Laická zdravotnická PP Jedná se o poskytnutí základních odborných a technických opatření bez specializovaného vybavení, přivolání odborné zdravotnické PP a péče o postiženého do převzetí odbornou zdravotnickou PP. Přivolání odborné zdravotnické PP učiníme na telefonní číslo 155 nebo na tísňové číslo v celé EU 112.

8 2. laická zdravotnická PP Nejprve zkontroluje a zajistíme základní životní funkce: vědomí (oslovení, bolestivý podnět), dýchání (slyšíte a na hřbetu ruky cítíte proud vydecho-vaného vzduchu), krevní oběh (pulz hmatáme na velkých tepnách – např. na krku). Pokud postižený nereaguje na žádné podněty a nedýchá, zahájíme KPR (kardiopulmonální resuscitaci).

9 3. Odborná zdravotnická PP Do příjezdu odborné zdravotnické PP sledujeme celkový stav postiženého.

10 Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010 www.sps-ub.cz


Stáhnout ppt "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google