Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u."— Transkript prezentace:

1

2 Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných stavebních oborů – např. tesař, mechanik instalatérských a elektrotechnických zařízení, apod. Metodický pokyn: Materiál je určen k použití učitelem při výuce – pro větší názornost a atraktivnost výkladu. Materiál si klade za cíl názorně zdůraznit základní fakta k probíranému tématu.

3 Kovy fyzikálně-mechanické vlastnosti, dělení Kovy jsou prvky nebo slitiny prvků, které se vyznačují : tažností (= plastické protažení) kujností elektrickou a tepelnou vodivostí značnou pevností a pružností většinou vysokou hmotností vysokým bodem tání (bod tání čistého železa 1539 o C)

4 Kovy Vnitřní stavba kovů je krystalická. V praxi se užívá výlučně slitin – tj. technických kovů.

5 Kovy - dělení Železné a neželezné kovy se dělí na: Železné (surové železo, litina a ocel) Neželezné (zinek, měď, nikl, olovo, hořčík, hliník) Slitiny neželezných kovů (bronz a mosaz) Slitiny lehkých kovů (dural, sféral, silumin, elektron)

6 Výroba surového železa Redukcí (odkysličováním) kyslíkatých železných rud ve vysokých pecích Redukční látkou a zdrojem tepla – koks Struskotvornou přísadou – vápenec Struska –vzniká jako odpad (= surovina pro výrobu cementu) Surové železo – křehké nekujné, nesvařitelné V praxi se surové železo používá jako litina (trouby, kotle, radiátory,……)

7 Výroba surového železa ve vysoké peci 1……šachta 2…..kychta 3…..kychtový plyn 4…..výtah na zavážku 5…..výtok strusky 6…..výtok surového železa

8 Výroba oceli Ze surového železa a ze šrotu zkujňováním Zkujňování = odstraňování přebytečných prvků (uhlík, síra fosfor) a přidání zušlechťujících prvků (mangan, chróm, nikl, křemík) Při teplotách 1000 až 1700 o C (kov roztavený) Zkujňovací proces v siemens-martinských pecích, v konvertorech nebo v el. pecích Ocel z tavby – odlévání na polotovary (ingoty) – ty se tvarují za tepla (kování, lisování, válcování) a v dalším procesu i za studena

9 Opakování: Čím se vyznačují kovy (jakými vlastnostmi)? Jaká je vnitřní stavba kovů? Jak dělíme železné a neželezné kovy ? Vyjmenujte některé neželezné kovy? Jaké znáte slitiny neželezných kovů, případně z čeho se tyto slitiny skládají?

10 Použité zdroje: L. Hamák, E. Gregorová, O. Tibitanzl – Stavební materiály II pro 2. a 3. ročník SOU, Praha, SOBOTÁLES,2003,ISBN 80-85920-95-6 Není-li uvedeno jinak, je použitý materiál ze zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u."

Podobné prezentace


Reklamy Google