Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, 767 01 KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PŘEDMĚT: ČESKÝ JAZYK ROČNÍK: 7. ROČNÍK TÉMA: SYNTAX I. AUTOR: Mgr. Kateřina Mládková DATUM VYTVOŘENÍ: 16. 8. 2012 VY_32_INOVACE_41_KM

2

3 OZNAMOVACÍ oznamujeme, tvrdíme, informujeme Naše třída pojede na výlet. TÁZACÍ zjišťovací, doplňovací, vylučovací, rozvažovací, řečnické, nepravé otázky Kde jsi byla? Co dál? Proč běháš bos?

4 ROZKAZOVACÍ Vraťte se včas. Pozdravujte doma. Buďte zticha! Mlčíte už! Mlčte! Ticho! Pst! PŘACÍ ať, nechť, kéž Kéž bych dostala jedničku. ZVOLACÍ Kdybys raději mlčela! To je dnes krásný den!

5 Mám napsaný úkol. Budu se učit. Byl bych prozradil. kladné Nemám napsaný úkol. Nebudu se učit. Nebyl bych to prozradil. záporné Zápor větný: Nemám hlad. Zápor členský: Ne všichni to pochopili. Zápor členský: Ne všichni to pochopili. Slovní zápor – kladný význam: To není nemožné.

6 Určete druhy vět podle postoje mluvčího. Doplňte interpunkční znaménka: Zítra budu zkoušená z dějepisu_ Co mám dělat_ Kdyby tak učitelka onemocněla_ To by bylo velmi skvělé_ Ze zkoušení jsem dostala pětku_ Jak se to jen mohlo stát_ Kdybych se jen včera více učila_ Mohlo to dopadnout lépe_ Kéž bych alespoň z písemky dostala dobrou známku_ Ať to dobře dopadne_

7 Rozlište otázky zjišťovací a doplňovací: Budeš mít odpoledne chvilku čas? Přijdeš k nám? Kdy k nám přijdeš? Půjdeme pak ještě ven? Kam půjdeme? Vezmeme s sebou Honzu? Ty s ním nemluvíš? Jak dlouho to už víš? Kdo to udělal? Pomůže mi někdo s nákupem? Čím chceš být? To byl tvůj nápad? Kdy se ozveš? Zeptáš se jí na to? Kam zase jdeš? Ty už máš opět hlad?

8 Věty kladné převeďte na záporné: Ten chlapec je docela šikovný. Na každého z nich se mohu spolehnout. Po škole běž k babičce. Přihodilo se jí něco zlého. Někdo přece musí něco vědět. Odněkud zaslechl nějaký hlas. Sedněte si do křesla. Zamkni dveře! Poslechni svou kamarádku. Uteč!

9 dvojčlenné jednočlenné ekvivalenty subjekt + predikát Petr ráno zaspal. predikát Prší. Škrábe mě v krku. Stýská se mi. bez ZSD Velmi pěkné. Nekrmit zvířata.

10 Základem je: ☺ SUBSTANTIVUM: Knihkupectví. Václavské náměstí. Vchod. Milá babičko. Pane vrchní! Paní Malá. ☺ ADJEKTIVUM: Vynikající! Úžasné! Příliš jednoduché. Výborné. ☺ INFINITIV: Nekouřit! Neklepat! Nevyklánět se z oken! Sednout! ☺ PŘÍSLOVCE: Dobře. Hezky!. Nedostatečně. Rychle. Zcela špatně. ☺ CITOSLOVCE: Hurá. Crr. Běda! Ach! Hola! ☺ ČÁSTICE: Ano. Ne. Zajisté. Kéž by.

11 Určete věty jednočlenné, dvojčlenné a větné ekvivalenty: O tom se jim ani nesnilo. S touto možností se předem nepočítalo. Fouká tam studený vítr. Venku už fouká ze strnišť. Po deštích nateklo lidem do sklepa. Po dešti nám tekla do sklepa voda. Nenapovídejte! Neopisovat! Píše se mi špatně. Tato zpráva se mi píše dobře. Nepíše špatně. Pište! Dopsat! Pozor! Všichni pomalu dopíšeme. Určete věty jednočlenné, dvojčlenné a větné ekvivalenty: O tom se jim ani nesnilo. S touto možností se předem nepočítalo. Fouká tam studený vítr. Venku už fouká ze strnišť. Po deštích nateklo lidem do sklepa. Po dešti nám tekla do sklepa voda. Nenapovídejte! Neopisovat! Píše se mi špatně. Tato zpráva se mi píše dobře. Nepíše špatně. Pište! Dopsat! Pozor! Všichni pomalu dopíšeme. Věty dvojčlenné nahraďte ekvivalenty: Nenapovídejte! Pomozte mi. Rozejděte se! Kdyby tak už bylo léto. Přestaňte kouřit! Posaďte se. Dáte si kávu? Věty dvojčlenné nahraďte jednočlennými: Padal sníh. Zábly mě nohy. O tom jsem nikdy ani nesnil. Včera uhodil blesk do naší lípy. U nás doma nekouříme. Brní mě noha. Je smutný. Necítím se dobře. Věty dvojčlenné nahraďte ekvivalenty: Nenapovídejte! Pomozte mi. Rozejděte se! Kdyby tak už bylo léto. Přestaňte kouřit! Posaďte se. Dáte si kávu? Věty dvojčlenné nahraďte jednočlennými: Padal sníh. Zábly mě nohy. O tom jsem nikdy ani nesnil. Včera uhodil blesk do naší lípy. U nás doma nekouříme. Brní mě noha. Je smutný. Necítím se dobře.

12 Přiřaďte k obrázku věty: A)podle postoje mluvčího B) podle členitosti

13


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."

Podobné prezentace


Reklamy Google