Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o uzemním plynu, jeho těžbě, dopravě.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o uzemním plynu, jeho těžbě, dopravě."— Transkript prezentace:

1 Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o uzemním plynu, jeho těžbě, dopravě a využití. Klíčová slova: složení zemního plynu, základní druhy, těžba, doprava, využití zemního plynu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martin Metelka Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:35 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_CHP3_09 Digitální učební pomůcka

3  je směs plynných uhlovodíků  90 % a více CH 4  1 – 6 % C 2 H 6  C 3 H 8  C 4 H 10  N 2  CO 2 (složení kolísá podle naleziště)

4  suchý – téměř čistý methan  mokrý – má větší % propanu a butanu  kyselý – obsahuje sloučeniny síry (především sirovodík)

5  těží se pomocí vrtů  dopravuje se pomocí plynovodů

6  zemní plyn se využívá především jako palivo (výhody: snadná doprava, skladování, snadná regulace plynových spotřebičů, méně škodlivin, prachu a CO 2 )  CNG – stlačený zemní plyn – pohonná hmota  další využití – výroba vodíku, sazí, acetylenu,…

7 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martin Metelka Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje


Stáhnout ppt "Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o uzemním plynu, jeho těžbě, dopravě."

Podobné prezentace


Reklamy Google