Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Velká francouzská revoluce a napoleonské války Revoluce na konci 18.st. Z obyvatel – občané Změna v uspořádání státu i celé společnosti Zrušeno nevolnictví.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Velká francouzská revoluce a napoleonské války Revoluce na konci 18.st. Z obyvatel – občané Změna v uspořádání státu i celé společnosti Zrušeno nevolnictví."— Transkript prezentace:

1 Velká francouzská revoluce a napoleonské války Revoluce na konci 18.st. Z obyvatel – občané Změna v uspořádání státu i celé společnosti Zrušeno nevolnictví Již nevládne šlechta Mnoho utrpení Přinesla významné změny Pro celou Evropu – velice důležitá! Vzniká tradice: politické strany: pravice x levice

2 Před revolucí: Převážně zemědělská země s řemeslnou výrobou Převážně zemědělská země s řemeslnou výrobou Ludvík XIV. Ludvík XIV. Ludvík XV. Ludvík XV. Ludvík XVI. – obr. Ludvík XVI. – obr. prohrané války, ZNAČNÉ DLUHY, obrovské platy dvorských hodnostářů prohrané války, ZNAČNÉ DLUHY, obrovské platy dvorských hodnostářů velké výdaje na přepychový dvůr ve Versailles velké výdaje na přepychový dvůr ve Versailles finanční krize - nespokojenost širších vrstev – daně zvyšovat nešlo finanční krize - nespokojenost širších vrstev – daně zvyšovat nešlo Odpůrci panovníka trestáni, posíláni do vězení – Bastila /největší vězení v Paříži / Odpůrci panovníka trestáni, posíláni do vězení – Bastila /největší vězení v Paříži / Francouzská společnost: tři stavy: Francouzská společnost: tři stavy: šlechta, duchovenstvo, měšťanstvo=třetí stav(okrajově se podíleli na řízení státu)

3 Venkované a chudina se na řízení nepodílela vůbec 1614: naposledy zasedaly generální stavy(ve skutečnosti se na vládě tedy nepodílely) Šlechta žila z: Dávek od poddaných Vyšší šlechta těžila z dvorských úřadů Plat jako důstojníci (=pouze za války) Majetkové rozdíly mezi nižší a vyšší šlechtou veliké!!! Neplatila daně Duchovenstvo: Příjmy z desátků a církevních poplatků Majetkové rozdíly rovněž!!! – i díky původu Neplatili daně Třetí stav: Měšťané, řemeslníci, inteligence,obchodníci, finančníci=daně platili

4 Největší daňové zatížení – rolníci:  robota  desátky a poplatky církvi  Dávky své vrchnosti  daně státu


Stáhnout ppt "Velká francouzská revoluce a napoleonské války Revoluce na konci 18.st. Z obyvatel – občané Změna v uspořádání státu i celé společnosti Zrušeno nevolnictví."

Podobné prezentace


Reklamy Google