Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MIROSLAV PROCHÁZKA Výchova a komunikace v rámci rodiny a školy, stresu a napětí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MIROSLAV PROCHÁZKA Výchova a komunikace v rámci rodiny a školy, stresu a napětí."— Transkript prezentace:

1 MIROSLAV PROCHÁZKA Výchova a komunikace v rámci rodiny a školy, stresu a napětí

2 Je výchova vůbec možná nebo jsme jen hříčkou prostředí Pedagogika uvažuje o vlivech prostředí na vývoj a utváření člověka výchova biologické prostředí sociální prostředí

3 Biologické prostředí Role genetiky – podíl na utváření osobnostních rysů (temperament), vlastností osobnosti (inteligence), přepokládané vlivy na vznik deviací Role somatiky - tělesná konstituce, zdraví Role přírodního prostředí – vliv krajiny, prostoru na člověka (K. Lorenz – přelidnění a jeho dopady na vztahy – etologie)

4 Sociální prostředí Člověk jako sociální bytost je ovlivňován (socializován) na úrovni: - Mikroprostředí (vlivy sociálních skupin bezprostředně obklopujících jedince – rodina, parta…) - Makroprostředí (soc. vrstva, ekonomika, politická a právní kultura…) - Exoprostředí (prostředí lidí blízkých) - Mezoprostředí (představující schopnost adaptovat se na změny prostředí…)

5 Sociální prostředí a VÝCHOVA Prostředí a výchova existuje ve vzájemném vztahu prostředí výchova výchova prostředí

6 VÝCHOVA a její rozpory Otázka výchovného působení – úzce souvisí s pojetím výchovy: Tradiční Alternativní Rozdíly hledejme v pohledu na subjekt výchovy a na vztah aktérů výchovy, ale také v názorech na cíl výchovy…

7 Tradiční / Tradicionalistické pojetí výchovy Subjekt x cíle/záměry ? (rodič, učitel, ředitel, starosta…) x nátlak Objekt x výsledek ? (dítě, podřízený…) ………. ……… …….. …….

8 Alternativní / pedocentristické pojetí výchovy Subjekt x cíle/záměry ? (rodič, učitel, ředitel, starosta…) x autorita ? Subjekt x schopnosti ? (dítě, podřízený…) ………. ……… …….. …….

9 Děti jsou jako loutky Děti jsou jako Děti jsou jako květiny Děti jsou jako stromky v divadle, je třeba je cestovatelé objevující na zahrádce, je třeba v lese, je třeba nechat vést, aby někam došly. svůj svět, je třeba je o ně pečovat, aby jim volnost, aby doprovázet, aby rozkvetly. mohly samy vyrůst. nezabloudily. (výzkum, T. Janík)

10 VÝCHOVA a její rozpory III. Výchova jako cílevědomé a záměrné formování osobnosti člověka XXXX Výchova jako cílevědomé a záměrné formování podmínek a prostoru (situací, prostředí), ve kterém se utváří osobnost člověka

11 Vymezení výchovy – doc. J. Pelikán Pedagogická encyklopedie (Průcha a kol, 2010, s., 19 an.): „proces záměrného a cílevědomého působení na vychovávaného, a to zejména cestou vytváření a ovlivňování podmínek pro rozvoj dětí a mladých lidí, pro jejich vlastní bytí se sebou samými, s druhými lidmi, se společenstvím, s přírodou“.

12 Vymezení výchovy prof. B. Kraus „pomoci při utváření optimálního životního způsobu." (Kraus, 2004, s.17). Předmětem zájmu sociální pedagogiky je promýšlení i koncipování konkrétních postupů jak „optimalizovat a usměrňovat životní situace a procesy, a to s akcentem na vnitřní potenciál jedince a jeho aktivitu." (Kraus, 2004, s.17)

13 Vymezení výchovy prof. R. Palouš Výchova není jen „přípravou ke větší zdatnosti při jednání během všedního dne“ (Palouš, 1991, s. 67), ale měla by rušit zanořenost do každodenních „obstarávek“ a vést nás za horizont očekávaného. Výchova je díky tomu schopna přinášet perspektivní cíle a pomáhat nám pochopit sociální realitu a předcházet problémům.

14 Vymezení výchovy prof. Z. Matějček Charakteristickým znakem výchovy její zaměřenost k cíli, pak by měla výchovná práce podporovat především otevřenost k těmto cílům. Podle Z. Matějčka je taková výchova především „vytvářením podmínek“ a „přípravou na otevření k přijímání“ (Matějček, 1992, s. 15).

15 VÝCHOVA a její rozpory IV. Současné pojetí výchovy počítá s rozpory, které jsou uvnitř tohoto procesu skryty (E. Fink, 1992) - rozpor mezi výchovou jako pomocí a výchovou jako manipulací… - rozpor mezi mocí a bezmocí vychovatele (vychovatel vychází většinou ze svých vlastních zkušeností, ale jsou tyto zkušenosti přenositelné?) - rozpor mezi tím, že výchova nemá konce a tedy i vychovatel je zároveň vychováván (je „nehotový“…)

16 VÝCHOVA a její rozpory IV. - rozpor mezi obecnými nároky kultury, společnosti a jedinečnou individualitou vychovávaného - rozpor mezi výchovou k profesi a výchovou k lidství - problém faktických možností a mezí výchovy


Stáhnout ppt "MIROSLAV PROCHÁZKA Výchova a komunikace v rámci rodiny a školy, stresu a napětí."

Podobné prezentace


Reklamy Google