Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Informační a komunikační technologie 11. WIN - pracovní plocha Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Informační a komunikační technologie 11. WIN - pracovní plocha Autor : RNDr. Zdeněk Bláha."— Transkript prezentace:

1 Informační a komunikační technologie 11. WIN - pracovní plocha Autor : RNDr. Zdeněk Bláha

2 ne

3 Anotace Materiál je určen pro 1. nebo 2.ročník všech studijních maturitních i učebních oborů předmětu INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE jako úvod do výuky práce s počítačem. Poskytuje základní informace potřebné pro další části výuky práce s počítačem Inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s obrázky a textem. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší přehlednost a atraktivnost v této podobě. Zároveň jej mohou využívat žáci jako podklad pro domácí přípravu na výuku.

4 Windows Nejrozšířenější operační systém pro PC Příjemné uživatelské rozhraní Snadné ovládání Grafické prostředí – obrázky a ikony

5 Windows - mnoho verzí (např.) : Windows 95, 98, 2000 Windows NT, Millenium, XP Windows 7 Windows 8 Poznámka : podstatné prvky bývají u všech verzí téměř stejné nebo aspoň obdobné….

6 Windows … Windows = „okna“

7 Windows – pracovní plocha Základní popis okna

8 Windows – pracovní plocha Základní práce s okny Přemístění okna – tažením levým tlačítkem myši za lištu Změna velikosti okna – tažením levým tlačítkem myši za roh či střed strany (nutno „uchopit“ myší značku)

9 Windows – pracovní plocha Otevření okna (složky, programu) – - „dvojklik“ levým tlačítkem myši na ikonu Zavření okna - zavírací tlačítko X (okno přestane být aktivní) Minimalizace okna – minimalizační tlačítko – (okno zůstane aktivní, „schová se do lišty“) Zmenšení a maximalizace okna – prostřední tlačítko

10 Windows – pracovní plocha Posuvníky v okně Obsah okna příliš velký – nevejde se do obrazovky U spodní nebo u pravé hrany okna „Posunutí“ obsahu okna, ukáže, co je za hranou Nejsou-li posuvníky – je vidět celý obsah okna

11 Windows – pracovní plocha

12 „Identifikace“ objektu pracovní plochy – „najet myší a chvilku počkat“ (ukáže se malé bílé okénko s nápovědou) Hlavní panel („lišta“) – obvykle u spodního okraje obrazovky, může být i u kteréhokoliv jiného Pozadí pracovní plochy – obvykle si upraví uživatel (pravým tlačítkem myši kliknout kamkoliv do plochy, položka „přizpůsobit“)

13 Windows – pracovní plocha

14 Tlačítko „START“ Dvě základní oblasti : „Bílá“ – nejčastěji užívané programy poslední doby „Černé trojúhelníčky“ – nabídka souborů z poslední doby v tomto programy Všechny programy – nabídka všech programů v PC „okénko“ pro hledání programů a souborů

15 Windows – pracovní plocha „ Šedá“ – pevně dané odkazy (osobní složka, dokumenty, obrázky, hudba) - Počítač (diskové jednotky a další HW) - Ovládací panely (upravení nastavení PC) - Zařízení a tiskárny (též tiskové soubory) - Výchozí programy - Nápověda a podpora - Tlačítko „Vypnout“ (přepnutí uživatele, odhlášení, uzamčení, restartování, režim spánku a režim hibernace)

16 Windows – pracovní plocha Spuštění programu Z pracovní plochy – nejjednodušší metoda (dvojkliknutím levým tlačítkem myši – musí být na ploše příslušná ikona zástupce) Pomocí nabídky START – jednoduše přes „bílou“ oblast nebo přes položku „Všechny programy“ Okénko „Prohledat ….“ v nabídce START Průzkumníkem – (tlačítko vedle START), nutno znát „cestu“ Poznámka – kliknutím na ikonu libovolného dokumentu, obrázku apod. se tento otevře v příslušném programu.

17 Windows – pracovní plocha Přepínání mezi programy Pomocí hlavního panelu („lišty“) – kliknutím na příslušnou ikonu Pomocí klávesových zkratek : ALT + TAB (objeví se „okénko“ s nabídkou) ALT + ESC (Windows sám přepíná mezi ikonami – potvrdit) CTRL + ALT + DELETE (přepnutí do „Správce úloh“)

18 Windows – pracovní plocha Děkuji za pozornost !

19 Windows – pracovní plocha Použité materiály Pavel Navrátil : S počítačem nejen k maturitě, 1.díl Použité obrázky : Kliparty MS Office: www.office.microsoft.com, Windows 7www.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "Informační a komunikační technologie 11. WIN - pracovní plocha Autor : RNDr. Zdeněk Bláha."

Podobné prezentace


Reklamy Google