Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PETROLOGIE Věda o horninách. Horniny Jsou anorganické nestejnorodé přírodniny, které jsou složené z nerostů. Př: žula = křemen + živec + slída.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PETROLOGIE Věda o horninách. Horniny Jsou anorganické nestejnorodé přírodniny, které jsou složené z nerostů. Př: žula = křemen + živec + slída."— Transkript prezentace:

1 PETROLOGIE Věda o horninách

2 Horniny Jsou anorganické nestejnorodé přírodniny, které jsou složené z nerostů. Př: žula = křemen + živec + slída

3 Dělení hornin 1.) Horniny vyvřelé (magmatické) 2.) Horniny usazené (sedimentované) 3.) Horniny přeměněné (metamorfované)

4 Horninový cyklus

5 1.) Vyvřelé horniny Vznikají utuhnutím magmatu. Dělí se na: a) hlubinné (žula, gabro) b) výlevné ( čedič, znělec, andezit)

6 a) Hlubinné vyvřeliny Vznikly utuhnutím magmatu pod zemským povrchem, jsou středně až velkozrnné

7 Žula = granit Nejrozšířenější Má kvádrovou odlučnost (výhoda při těžbě) Složena z minerálů: křemene, živce, slídy Má všesměrnou stavbu Je velmi odolná Výskyt: Českomoravská vrchovina (Mrákotín, Skuteč), Liberecko, Středočeská pahorkatina Využití: stavebnictví, sochařství, obklady, dlažby

8 Žulový lom

9 Žulový monolit z Mrákotína na nádvoří Pražského hradu

10 Využití žuly

11 Gabro Tmavé (obsahuje augit a živce) Výskyt: Českomoravská vrchovina, Orlické hory, Posázaví Využití: silniční kámen, dekorace (obklady, pomníky)

12 Využití gabra


Stáhnout ppt "PETROLOGIE Věda o horninách. Horniny Jsou anorganické nestejnorodé přírodniny, které jsou složené z nerostů. Př: žula = křemen + živec + slída."

Podobné prezentace


Reklamy Google