Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Č ESKÁ NÁRODNÍ BANKA Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.17.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Č ESKÁ NÁRODNÍ BANKA Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.17."— Transkript prezentace:

1 Č ESKÁ NÁRODNÍ BANKA Mgr. Vladimír Velešík

2 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.17 2.Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0114 3.Vytvořeno: listopad 2013 4.Ročník: Vyšší stupeň osmiletého gymnázia a čtyřleté gymnázium (RVP-G) 5.Anotace: Vzdělávací oblastČlověk a společnost Vzdělávací oborObčanský a společenskovědní základ Tematický okruhČlověk ve společnosti Materiál slouží ke všeobecnému seznámení žáků s problematikou České národní banky. Materiál je použit ve výkladové části hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

3 Česká národní banka

4 ČNB v bankovní soustavě tzv. centrální banka její postavení je vymezeno v Ústavě (hlava VI.) a zákoně o ČNB centrální banka určuje, vymezuje a koordinuje celkovou státní měnovou a úvěrovou politiku hospodaří samostatně s odbornou péči s majetkem, který jí byl svěřen státem poskytuje bankovní služby pro stát a veřejný sektor; vede účty organizacím napojeným na státní rozpočet (finanční a celní úřady, Česká správa sociálního zabezpečení, úřady práce, příspěvkové organizace, státní fondy)

5 ČNB do její činnosti lze zasahovat pouze na základě zákona je nezávislá na vládě ČR (veřejnoprávní subjekt) sídlí v Praze v ulici Na příkopě sedm regionálních poboček se nachází v Praze, Českých Budějovicích, Plzni, Ústí nad Labem, Hradci Králové, Brně a Ostravě

6 ČNB

7 je řízena bankovní radou v čele s guvernérem; má 7 členů – guvernér, 2 víceguvernéři, 4 členové) – funkci lze zastávat pouze dvakrát guvernér (popř. víceguvernér) se může zúčastnit zasedání vlády, a to s hlasem poradním současný guvernér: Ing. Miroslav Singer, Ph.D. (guvernérem od roku 2010) předcházející guvernéři ČNB – doc. Ing. Zdeněk Tůma, CSc., doc. Ing. Josef Tošovský všechny členy bankovní rady jmenuje přímo prezident republiky, a to na šestileté funkční období

8 Funkce ČNB reguluje množství peněz v oběhu, udržuje v rovnováze poptávku po penězích a jejich nabídku koriguje inflaci (tzv. monetární politika centrální banky) vydává peníze (emisní činnost), jako jediná, a to z pověření státu devizová činnost (devizové intervence - případě potřeby snaží ovlivňovat výši kurzu koruny vůči ostatním měnám) vykonává dozor nad činností komerčních bank, stanovuje výši úrokové sazby (vydává obecně platné předpisy a pokyny)

9 Nástroje ČNB (centrální) banky diskontní politika určuje diskontní sazbu, za kterou si mohou půjčovat peníze komerční banky (snížení nebo zvýšení diskontní sazby) operace na volném trhu slouží k regulaci množství peněz v ekonomice (nákup či prodej státních dluhopisů) určování výše minimálních povinných rezerv stanovená část primárních zdrojů bank, kterou musí mít banky uloženou na účtu u centrální banky

10 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. JKLAMO. Soubor:CBNod.JPG [online]. [cit. 13.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:CBNod.JPG (ČNB) BARTONÍČKOVÁ, Klára a kol. Občanský a společenskovědní základ. Přehled středoškolského učiva. Brno: Computer Press, a.s., 2011, ISBN 978-80-251-2631-8. EMMERT, František a kol. Odmaturuj ze společenských věd. Brno: DIDAKTIS, 2003, ISBN 80-86285-68-5


Stáhnout ppt "Č ESKÁ NÁRODNÍ BANKA Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.17."

Podobné prezentace


Reklamy Google