Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace Materiál je určen pro studenty 4. ročníku čtyřletého studijního programu gymnázia a 6. ročníku šestiletého studijního programu gymnázia. Případně.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace Materiál je určen pro studenty 4. ročníku čtyřletého studijního programu gymnázia a 6. ročníku šestiletého studijního programu gymnázia. Případně."— Transkript prezentace:

1

2 Anotace Materiál je určen pro studenty 4. ročníku čtyřletého studijního programu gymnázia a 6. ročníku šestiletého studijního programu gymnázia. Případně ho lze využít také v semináři či 1. ročníku šestiletého studijního programu gymnázia. Cílem materiálu je seznámit studenty s autentickými dobovými texty, na jejichž základě je rozvíjena čtenářská gramotnost. Odpovědi na otázky, které jsou součástí materiálu, studenti zapisují na tabuli fixem či elektronickým perem. Jedná se především o tabulku, kterou obsahuje slide č. 3. Materiál je určen k interaktivní výuce.

3 Milada Horáková 1901-1950 Doktorka práv a politička V období 1. republiky bojovala za práva žen Vězněna nacistickým režimem – Pankrác, Terezín, Dachau Po WWII členkou Národního shromáždění – kritika systému V září 1949 zatčena Ve vykonstruovaném procesu odsouzena k trestu smrti Dr. Milada Horáková byla vězněna nacisty na 3 různých místech – doplň do tabulky: Obrázek č.1 VězeníGhettoKT

4 Výslech obžalované Dr. Milady Horákové „Prokurátor: Pamatujete si na určitý akt mezinárodní kontroly, na který jsme doplatili v r. 1938? Horáková: Pamatuji. A právě proto jsme my při těch koncepcích, jak už jsem tady vypověděla, počítali s válkou. Prokurátor: Vy jste počítali s válkou a do války patří atomová bomba. Aspoň takto nám vyhrožují. Horáková: Já jsem, pane prokurátore, opravdu o věcech války… Prokurátor: Počítala jste s tím, že v případě války bude zasažena možná i Praha? Horáková: Je-li válka, musíme počítat se zasažením všech cílů. Prokurátor: Mezi nimi i Prahy? Je v Praze vaše 16letá dcera? Horáková: Ano. Prokurátor: Děkuji, to stačí.“ 1)

5 Obrázek č. 2 Milada Horáková během procesu konaného v období 31. května až 8. června 1950

6 Výslech obžalované Dr. Milady Horákové 1)Porovnejte promluvy prokurátora a Milady Horákové? 2)Jaké otázky prokuratura pokládá a proč? 3)V jaké pozici je obžalovaná?

7 Řeč prokurátora Dr. Josefa Urválka „Patřila mezi hrstku poslanců, kteří odmítli spolupracovat s obrozenou Národní frontou. Velkomyslností našeho pracujícího lidu byly jí však ponechány všechny možnosti klidného, hmotně zabezpečeného života. Měla možnost uznat chyby, jichž se dopustila, a zapojit se do budovatelského úsilí Československa. Jaké si však vzala poučení? Jen to, že v boji proti lidově demokratickému zřízení na legální základně dále pokračovati nelze a že musí se se svým rozvratnictvím uchýlit do podzemí. Její nenávist k lidově demokratickému zřízení je bezmezná....“ 2) Otázky: 1)Na koho se prokurátor odvolává? Proč? 2)Pro jaký druh řízení státu je toto příznačné?

8 Poslední slovo obžalovaných „Horáková: … Chtěla jsem říci jen toto: v tomto státě nikdo pro své přesvědčení nemusí umírat ani chodit do vězení. … Já myslím, že jediné statečné co mohu ještě udělat, je to, když řeknu zcela naze, pravdivě, bez okras všem: Nedělejte to, co jsem dělala a udělala já. Nedělejte to, ledaže byste byli blázni nebo jste chtěli za každou cenu zemřít. …“ 3) Otázky: 1)Jak se lišila víra Milady Horákové od reality? 2)Považuje Milada Horáková své činy za zločin? Proč?

9 Úřední záznam projevu Milady Horákové před výkonem trestu smrti. V Praze dne 27. června 1950 „ Padám, padám, tento boj jsem prohrála, odcházím čestně. Miluji tuto zem, miluji tento lid, budujte mu blahobyt. Odcházím bez nenávisti k vám. Přeji vám to, přeji vám to.“ 4)

10 Citace: 1) MINISTERSTVO SPRAVEDLNOSTI: Proces s vedením záškodnického spiknutí proti republice, Praha 1950, s. 51 2) MINISTERSTVO SPRAVEDLNOSTI: Proces s vedením záškodnického spiknutí proti republice, Praha 1950, s. 233 3) MINISTERSTVO SPRAVEDLNOSTI: Proces s vedením záškodnického spiknutí proti republice, Praha 1950, s. 264 4) URBÁNEK, Zdeněk: Dopisy Milady Horákové – Pankrác 24.-27.6.1950, Praha 1990, s. 75 Obrázek č. 1: Baťha, Matěj: Vyšehradský hřbitov – Milada Horáková. [online]. [cit. 2013-08-11]. Dostupný z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vy%C5%A1ehradsk%C3%BD_h%C5%99bitov_- _Milada_Hor%C3%A1kov%C3%A1_%28politi%C4%8Dka%29.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vy%C5%A1ehradsk%C3%BD_h%C5%99bitov_- _Milada_Hor%C3%A1kov%C3%A1_%28politi%C4%8Dka%29.jpg Obrázek č. 2: Chaerea, Cassius: Milada Horáková – barva. [online]. [cit. 2013-08-11]. Dostupný z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Milada_Hor%C3%A1kov%C3%A1_-_barva.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Milada_Hor%C3%A1kov%C3%A1_-_barva.jpg Zdroje: URBÁNEK, Zdeněk: Dopisy Milady Horákové – Pankrác 24.-27.6.1950, Praha 1990 MINISTERSTVO SPRAVEDLNOSTI: Proces s vedením záškodnického spiknutí proti republice, Praha 1950


Stáhnout ppt "Anotace Materiál je určen pro studenty 4. ročníku čtyřletého studijního programu gymnázia a 6. ročníku šestiletého studijního programu gymnázia. Případně."

Podobné prezentace


Reklamy Google