Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních."— Transkript prezentace:

1 Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.3459 Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa 7.1. Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Člověk a jeho svět Číslo materiálu: VY_12_INOVACE_254 Ročník: 5. Sada: Vlastivěda Druh: prezentace Autor: Mgr. Gregorová Vladana Název: Jihomoravský kraj Anotace: Žáci získávají základní informace o Jihomoravském kraji doplněné mapkami, obrázky a zajímavostmi. Doporučená je práce s mapou, texty na podporu čtenářské gramotnosti. Datum vytvoření: 15.3.2013 Datum ověření:

2

3 Pojmy na mapě- vyhledej: města: Blansko, Břeclav, Hodonín, Znojmo, Vyškov povrch: Dyjsko – svratecký úval, Dolnomoravský úval, Moravský kras, Drahanská vrchovina vodstvo: Morava, Dyje, Nové Mlýny, Vranov Pojmy na mapě- vyhledej: města: Blansko, Břeclav, Hodonín, Znojmo, Vyškov povrch: Dyjsko – svratecký úval, Dolnomoravský úval, Moravský kras, Drahanská vrchovina vodstvo: Morava, Dyje, Nové Mlýny, Vranov - krajským městem Jihomoravského kraje - počet obyvatel zhruba 400 tis. - v Brně studoval Leoš Janáček – hud.skladatel - je centrem soudní moci ČR

4 Českomoravská vrchovina Dyjsko-svratecký úval, Dolnomoravský úval, Moravský kras, Drahanská vrchovina,

5 Morava, Dyje, Vranovská přehrada, Nové Mlýny - největší vodní plocha na Moravě 3227 hektarů - nádrže budovány 13 let

6 - nejteplejší podnebí v ČR - pšenice, cukrovka, sladovnický ječmen, chmel, zelenina, ovoce – meruňky, broskve, chov vepřů, krav a drůbeže Brno – strojírenský, textilní a oděvní průmysl Hodonín – ropa, zemní plyn, lignit, vápenec, kaolín, Dále v kraji cukrovarnictví a konzervářský průmysl.

7 PUNKEVNÍ JESKYNĚ - součást Moravského krasu - největší vápencové území u nás - 35km dlouhý jes.systém -protéká řeka Punkva -jedinou zpřístupněnou jeskyní v Česku s podzemní plavbou

8 PROPAST MACOCHA -vznikla propadem jeskynního systému -138m. hluboká

9 Kdysi žil ve vsi Vilémovice sedlák se ženou a s malým synkem Václavem. Měli jen malé hospodářství. Přálo jim zdraví, byli pracovití, měli se rádi, a tak žili šťastně. Z ničeho nic však začala selka postonávat. Den ze dne se ztrácela, až zemřela. Sedlák se synkem zaplakali a matčino tělo vyprovodili na poslední cestu. Ale život je silnější než smrt. Sedlák brzy viděl, že nemůže zůstat sám s chlapcem. V blízkém Ostrově si vyvolil vdovu s malým synkem. Chlapci se spolu skamarádí a ve stavení bude veseleji. A zpočátku se zdálo, že sedlák nemohl lépe učinit. Hoši se opravdu měli rádi a macecha zacházela s Vašíkem tak pěkně, až se sedlákovi srdce smálo. Ale žel, její láska nebyla pravá. Jen ji předstírala, aby získala mužovu důvěru. Na Vašíkovi si vylívala zlost hlavně od té doby, co se od muže dozvěděla, že chce po smrti odkázat hospodářství svému synovi. Pověst o zlé maceše – propast Macocha

10 To by tak hrálo, její Jakoubek by se měl spokojit s ubohým podílem! Navíc její vlastní syn byl ustavičně pobledlý a stonavý, kdežto Vašík hýřil zdravím. To ji pohánělo k zběsilosti. Kudy chodila, tudy přemýšlela, jak se nevlastního syna zbavit. Nakonec v ní uzrál hrozný plán. Když měl jednou sedlák vést obilí do Boskovic, požádala ho selka, aby vzal s sebou Jakoubka a koupil mu teplý kožíšek. Sotva sedlák s nevlastním synkem odjel, vzala macecha košík a vybídla Vašíka, aby šel s ní do lesa na houby. V lese vedla hocha pořád dál a dál, až došli k místu, kde zeje v zemi hrozná propast. Tam bylo hub jako naseto. Zvláště krásný hřib spatřila macecha na strmé stěně pod okrajem jícnu. I vybídla Vašíka, aby se položil na okraj skály, že ho podrží za nohy, aby mohl na houbu dosáhnout. Chlapec se bál pohledu do hrozné strže, ale když mu macecha neustále vlídně domlouvala, dal si konečně říct. Sotva chlapec natáhl ruku po houbě, surově ho srazila dolů. Potom se rychle rozeběhla domů.

11 Jakmile se vrátil sedlák z trhu, hned se po Vašíkovi ptal. Když nepřišel ani na večeři a ani pozdě v noci, vypravil se sedlák spolu s lidmi ze vsi, aby ho hledal. Chodili dlouho sem a tam, vyptávali se, ale marně. Konečně zašli i do lesa a jakmile se přiblížili k propasti, zaslechli dětský pláč vycházející z hloubi. Nahlédli dolů a ejhle – ztracený Vašík se šťastnou náhodou zachytil v hustém jedlovém chvojí na příkré stěně. Přinesli rychle provazy, spustili se k němu a šťastně ho vytáhli nahoru. Otec se nesmírně radoval ze synovy záchrany. Zděsil se však, když se od hocha dozvěděl, jak se octl v propasti. Bídného skutku se zhrozili i vesničané. V rozhorlení se shlukli, vyvlekli proradnou ženu ze stavení a svrhli ji tam, kde měl zahynout malý Vašík.

12 - památka UNESCO - vybudován rodem Lichtenštejnů - v lednickém podzemí byla v 17. století vytvořena umělá jeskyně, aby působila co nejskutečněji, byla vybavena i umělými krápníky

13 PÁLAVA - vápencové útvary - nejsušší oblast ČR - výskyt vzácných rostlin

14 HRAD ŠPILBERK - nazýván také „vězením národů“ –političtí vězni - dominantou Brna

15 Přiřaď k památce správné tvrzení 1.Zámek Lednice a. vápencové útvary 2.Pálava b. „vězením národů“ 3.Hrad Špilberk c. založil rod Lichnštejnů 4. Propast Macocha d. V rozhorlení se shlukli, vyvlekli proradnou ženu ze stavení a svrhli ji tam, kde měl zahynout malý Vašík.

16 Správné řešení: 1. c 2. a 3. b 4. d

17 https://cs.wikipedia.org/wiki/Jihomoravsk%C3%BD_kraj#mediaviewer/File:Map _Czech_Okres_JihomoravskyKraj.PNG http://wiki.rvp.cz/Kabinet/Mapy/Mapa_%C4%8CR/Mapy_kraj%C5%AF_%C4%8CR https://cs.wikipedia.org/wiki/Lednice_(z%C3%A1mek)#mediaviewer/File:Lednice,_z%C3%A1mek_(05).jpg / http://motoride.sk/?P=phorum&tema=vyjazdy&tid=44964&p=4 http://olomoucky2011.webnode.cz/ http://www.penzion-hustopece.cz/turisticke-zajimavosti/ https://cs.wikipedia.org/wiki/Lednice_(z%C3%A1mek)#mediaviewer/File:Lednice,_z%C3%A1meck%C3%A1_zahrada_(03).jpg https://cs.wikipedia.org/wiki/Lednice_(z%C3%A1mek)#mediaviewer/File:Lednice,_z%C3%A1meck%C3%A1_zahrada_(03).jpg https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0pilberk#mediaviewer/File:Mesto_Brno_- _hrad_Spilberk.jpg https://cs.wikipedia.org/wiki/Jihomoravsk%C3%BD_kraj#mediaviewer/File:Map _Czech_Okres_JihomoravskyKraj.PNG http://wiki.rvp.cz/Kabinet/Mapy/Mapa_%C4%8CR/Mapy_kraj%C5%AF_%C4%8CR https://cs.wikipedia.org/wiki/Lednice_(z%C3%A1mek)#mediaviewer/File:Lednice,_z%C3%A1mek_(05).jpg / http://motoride.sk/?P=phorum&tema=vyjazdy&tid=44964&p=4 http://olomoucky2011.webnode.cz/ http://www.penzion-hustopece.cz/turisticke-zajimavosti/ https://cs.wikipedia.org/wiki/Lednice_(z%C3%A1mek)#mediaviewer/File:Lednice,_z%C3%A1meck%C3%A1_zahrada_(03).jpg https://cs.wikipedia.org/wiki/Lednice_(z%C3%A1mek)#mediaviewer/File:Lednice,_z%C3%A1meck%C3%A1_zahrada_(03).jpg https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0pilberk#mediaviewer/File:Mesto_Brno_- _hrad_Spilberk.jpg Použité odkazy: obrázky :


Stáhnout ppt "Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních."

Podobné prezentace


Reklamy Google