Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kritéria dotazů II Access (10). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kritéria dotazů II Access (10). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro."— Transkript prezentace:

1 Kritéria dotazů II Access (10)

2 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0745 OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské Lázně, Obchodní 282 Tento projekt je financován Evropskou unií – Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Autor:Mgr. Josef Kulhavý Předmět:Informační technologie

3 Obsah Hledání v textu1 2 3 4 Negace5 Skrytí sloupců6 Řazení sloupců7 Omezení počtu záznamů8 Hledání data a času9 Kritéria v SQL dotazu10

4 1 Jestliže chceme kritériem omezit jen část textu, použijeme znak *. Harry Potter* Hvězdičku použijeme místo libovolného počtu znaků. Stačí zadat pouze text s hvězdičkou. Klíčové slovo LIKE doplní program sám. Zobraz všechny knihy s Harry Potterem. Hledání v textu

5 2 Hvězdička může být na začátku, uprostřed i na konci. Typ: *á způsobí vyhledání ženských příjmení v češtině. Zobraz všechny knihy českých žen - spisovatelek.

6 Hledání v textu 3 Pokud si nejsme jisti, zda před nebo za textem nejsou další znaky, použijeme hvězdičky před i za tímto textem. *tolkien* Zobraz Tolkienovy knihy.

7 Hledání v textu 4 Místo neznámého písmena napíšeme ? Otazníků můžeme zadat i více než jeden. Nevím, zda se kniha jmenuje Zkouška nevěry či Zkouška neviny. Najdi ji.

8 Negace 5 Chceme-li, aby se zobrazili záznamy, které neodpovídají kritériu, napíšeme před text NOT. NOT *Viewegh* Zobraz knihy, které nenapsal Viewegh.

9 Skrytí sloupců 6 Zrušením zatržítka v řádku Zobrazit se tyto sloupce nezobrazí (a to ani tehdy, jsou-li na ně použita kritéria). Ve výsledku jsou tedy zobrazeny pouze sloupce, kde zatržítko zůstalo. Zobraz pouze názvy a autory knih, které mají počet stran nižší než 100.

10 Řazení sloupců 7 Pro seřazení lze v řádku Řadit vybrat příslušnou volbu: Vzestupně: od A do Z, od 0 do 9 Sestupně: od Z do A, od 9 do 0 Seřaď všechny knihy podle jména autora.

11 Omezení počtu záznamů 8 V panelu nástrojů vybereme z rozevíracího pole Vše… tolik záznamů, kolik potřebujeme. Zobraz 5 poškozených knih.

12 Hledání data a času Datum zadáme ve tvaru den.měsíc.rok – Datum je doplněn o znaky # #21.12.2012# I datum je možné prohledávat – Např.: < 1.1.2011 Všechna data před 1.1.2011 9

13 SELECT * FROM knihy WHERE nazev LIKE „Harry Potter%“ SELECT * FROM knihy ORDER BY autor LIMIT 5 SELECT nazev, autor FROM knihy WHERE autor LIKE “*Viewegh*“ ORDER BY nazev LIMIT 5 Kritéria v SQL dotazu 10

14 --- Použité zdroje


Stáhnout ppt "Kritéria dotazů II Access (10). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro."

Podobné prezentace


Reklamy Google