Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338 Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_B_01.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338 Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_B_01."— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338 Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_B_01 Tematická oblast: PŘEVODOVKY Téma: Převodovky, rozdělení Autor: Ing. Miroslav Bodlák Datum vytvoření: prosinec 2012

2 Anotace Materiál je určen pro 3. ročník studijního oboru Silniční doprava, předmět SILNIČNÍ VOZIDLA. Inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky a schématy doplněných textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 PŘEVODOVKY, ROZDĚLENÍ Proč musí mít automobil převodovku? Protože momentová charakteristika spalovacího motoru neodpovídá trakčním požadavkům automobilu. (Motor má vysoké otáčky a malý točivý moment, který se mění ve značně malém rozsahu.)  Proto se mezi motor a vozidlová kola vkládá převodové ústrojí, jehož součástí jsou měnitelné převody.  Ty umožňují pro jízdu vozidla využívat a vhodným způsobem měnit točivý moment v závislosti na otáčkách motoru.  Základní součástí převodového ústrojí s měnitelnými převody je převodovka.

4 PŘEVODOVKY, ROZDĚLENÍ Co to je převodovka? Je to část převodného ústrojí, která slouží ke změnám (zpravidla zvětšování) přenášeného točivého momentu. Za tím účelem obsahuje převody, tj. ústrojí umožňující změny převodového poměru.

5 PŘEVODOVKY, ROZDĚLENÍ Účelem převodovky je: Změnou převodu mezi motorem a rozvodovkou hnací nápravy měnit přenášený točivý moment. Umožnit dlouhodobé přerušení přenosu točivého momentu (neutrál). Umožnit změnu smyslu točivého momentu (couvání). Při jízdě ze svahu umožnit brzdění vozidla motorem při zařazeném vhodném rychlostním stupni. Při zařazení nižšího rychlostního stupně umožnit pružnější jízdu (podřazením se dosáhne vyšší výkon i akcelerace). Někdy umožňuje pohon pomocných zařízení (naviják, čerpadlo sklápění).

6 PŘEVODOVKY, ROZDĚLENÍ Převodovky by měly splňovat tyto požadavky:  Snadné řazení bez rázů, s co nejkratším přerušením přenosu hnacího momentu.  Zajistit řadící ústrojí proti současnému zařazení dvou rychlostních stupňů.  Zajistit řadící ústrojí proti samovolnému zařazení a vyřazení rychlostního stupně.  Zajistit řadící ústrojí proti náhodnému zařazení zpětného chodu.  Dobrá mechanická účinnost, malá hlučnost, výrobní jednoduchost, provozní spolehlivost, dobrá ošetřovatelnost a opravitelnost, dostatečná životnost.

7 PŘEVODOVKY, ROZDĚLENÍ Ke splnění těchto požadavků je nutno zajistit:  Spolehlivé mazání funkčních ploch všech součástí.  Dokonalý záběr ozubených kol.  Ke zlepšení odvodu tepla z převodů do ovzduší se skříně převodů opatřují chladicími žebry. Ta mohou být využita ke zvýšení tuhosti skříně.  K zabránění poškození hřídelových těsnění je nutno zabezpečit odvětrání převodových skříní a množství maziva udržovat v předepsaných tolerancích, aby nedocházelo k jeho úniku přes těsnění.  Skříně je nutno opatřit nálevným (kontrolním) a výpustným otvorem se zátkou.

8 PŘEVODOVKY, ROZDĚLENÍ Rozdělení převodovek:

9 OPAKOVÁNÍ: 1. Proč musí mít automobil převodovku? 2. Jaký je účel převodovky? 3. Jaké požadavky mají převodovky splňovat? 4. Co je nutné zajistit ke splnění těchto požadavků? 5. Jak se dělí převodovky podle druhu převodů? PŘEVODOVKY, ROZDĚLENÍ

10 Použité zdroje:  VLK Klaus a kol. PŘÍRUČKA PRO ELEKTROTECHNIKA. Praha: Europa-Sobotáles cz, s.r.o., 2006, ISBN 80-86706-13-3.  JAN, ŽDÁNSKÝ, ČUPERA: Automobily – Převodná ústrojí motorových vozidel (2). Nakladatelství Avid s.r.o. Brno 2007, ISBN 978- 80-87143-04-9.  Příručka pro automech.  Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338 Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_B_01."

Podobné prezentace


Reklamy Google