Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_184_Determinanty lidského vývoje Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_184_Determinanty lidského vývoje Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_184_Determinanty lidského vývoje Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace AutorMgr. Andrea Dejmková Průřezové témaČlověk a společnost Tématický celekPsychologie Ročník 1. Datum tvorby10. 8. 2013 Datum a místo ověření 17. 9. 2013, Občanská nauka 1. A

2 Druh učebního materiálu Prezentace Anotace Učební materiál je určen pro výklad nové látky, k opakování učiva či samostudiu. Seznamuje žáky s faktory, které se podílejí na utváření osobnosti člověka. Názornější a přehlednější způsob vysvětlení učiva. Klíčová slova determinanty, dědičnost, prenatální vlivy, sociální prodtředí, „vlčí“ děti Metodický pokyn Připravit si třídu s projektorem. Učební materiál je možno použít pro výklad nového učiva, k opakování učiva i k samostudiu. Dává prostor pro práci se žáky – diskuze, práce s internetem. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

3 DETERMINACE VÝVOJE LIDSKÉ PSYCHIKY = FAKTORY, KTERÉ OVLIVŇUJÍ VÝVOJ

4 1) BIOLOGICKÉ FAKTORY - dědičnost Přenos vlastností z jedné generace na druhou. „Co všechno dědíme od rodičů?“ Vzhled (př. barva očí, výška...), tempo tělesného vývoje, náchylnost k chorobám, temperament, inteligence, typ paměti. - vrozené dispozice Vznikají až v době těhotenství, zásluhou matky nebo prostředí – prenatální vlivy – př. infekce matky, stres, alkohol, léky.

5 2) SPOLEČENSKÉ FAKTORY - životní prostředí Prostředí, ve kterém žijeme (město x vesnice, malá x velká rodina)‏ - sociální prostředí Nejvíce nás ovlivňuje rodina – z rodiny si do dalšího života přinášíme nejvíce poznatků, zvyků a vzorců chování (společenské chování, chápání mužské a ženské role, tradice). Především díky rodině je možné naše začlenění do společnosti.

6 “Který z těchto faktorů je ve vývoji důležitější?” Dlouholeté diskuze: John Locke – dítě se rodí jako čistá deska, až výchova a prostředí jej formuje Jean-Jacques Rousseau – dítě se rodí se všemi vlastnostmi a schopnostmi, musíme jej nechat volně růst, aby se projevily Dnes: Člověk je bytost jak biologická, tak společenská. Aby vývoj probíhal tak, jak má, musí být oba faktory v souladu.

7 Důkazy: - Případy dvojčat, které byli od sebe odděleny – žily v odlišném prostředí, měly jinou výchovu a přesto měly spoustu společných znaků – stejný temperament, obliba stejných jídel, podobné zaměstnání. Tyto případy dokazují vysoký podíl dědičnosti ve vývoji osobnosti. - Případy “vlčích dětí” (př. viz. níže) – tyto případy poukazují na důležitost vlivu prostředí.

8 AMALA A KAMALA Skutečný příběh dvou dívek, které byly nalezeny v Indii ve vlčí noře. Ujal se je misionář Singh, který je vzal do svého sirotčince, aby o ně mohl pečovat. Amale bylo asi 18 měsíců, Kamale asi 8 let. Obě se dokonale přizpůsobily vlčímu životu – lezly po čtyřech, jedly ze země, ožívaly v noci, neměly rádi slunce atd. Misionář se pokoušel o jejich převýchovu. Mladší Amala se přizpůsobovala mnohem rychleji, přesto za necelý rok zemřela. Kamala žila déle, ale byla pomalejší. První slovo řekla asi po dvou letech, vzpřímeně se naučila chodit asi za 6 let. Plně se nepřizpůsobila nikdy a zemřela asi po 9 letech.

9 Díky tomuto příběhy používáme termín „vlčí děti“. Tímto termínem však označujeme všechny děti žijíci v izolaci. Podívejte se na internet a najděte příběh dětí, které žily v izolaci. Pár si jich přečtěte a porovnejte je. Najděte společné znaky těchto děti a zamyslete se, jestli je možné vyrůstat bez lidské společnosti?

10 ZÁVĚR Člověk je společenská bytost, která ke svému životu potřebuje prostředí a druhé lidi. Člověk se utváří vlivem sociálních zkušeností.

11 Použité zdroje HOŘEJŠOVÁ, Danuše. Občanská nauka. Vyd. 1. Praha: Naše vojsko, 1994, s. 35-36. ISBN 8020604995. DENGLEROVÁ, Denisa. Společenské vědy pro střední školy. Vyd. 1. Brno: Didaktis, c2009, 83 s. ISBN 978-807-3581-442. www.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_184_Determinanty lidského vývoje Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší."

Podobné prezentace


Reklamy Google