Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa V jakých novinách vycházely Čapkovy povídky? RUB A … PENÍZ MN. Č OD ČLOVĚK.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa V jakých novinách vycházely Čapkovy povídky? RUB A … PENÍZ MN. Č OD ČLOVĚK."— Transkript prezentace:

1 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa V jakých novinách vycházely Čapkovy povídky? RUB A … PENÍZ MN. Č OD ČLOVĚK JMÉNO BATI ŽELEZO NADUTOST MANŽEL L Í C M I N C E T O M Á Š L I D É K O V P Ý CH A CH O Ť Odpověď nalezneš v tajence, pokud správně vyluštíš křížovku.

2 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Co už o tématu znám? Karel Čapek (1890–1938) byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf, divadelní režisér (Divadlo na Vinohradech). V roce 1925 stál u zrodu pražské pobočky spisovatelské organizace PENklub. Psal knihy pro děti: Devatero pohádek, Dášeňka čili život štěněte. Povídky z jedné kapsy; Povídky z druhé kapsy – patří mezi jeho nejvýznamnější povídky s detektivní tématikou. Romány: Továrna na absolutno, Krakatit, Válka s mloky, Hordubal, Povětroň, Obyčejný život, První parta Dramata: R.U.R., Bílá nemoc, Matka, Věc Makropulos, s bratrem Josefem Loupežník, Ze života hmyzu, Adam Stvořitel.

3 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Povídky z jedné kapsy, Povídky z druhé kapsy Povídky z jedné kapsy, Povídky z druhé kapsy Povídky z jedné kapsy jsou souborem 24 detektivních povídek. Vydány r.1929. Povídky z druhé kapsy jsou souborem 24 povídek. Karel Čapek je otiskoval v Lidových novinách od ledna do září 1929 a téhož roku vyšly poprvé knižně. Povídky mají podobnou tematiku: odhalování zločinů a hledání spravedlnosti a její vykonávání. První kapsa povídky noetické, (objevování skutečnosti) a povídky justiční, (jak trestat). Druhá kapsa zdůraznění dobrých vztahů mezi lidmi, pevné víry v člověka opravdu lidského. Každá povídka je protkána jemným humorem a ironií typickou pro Čapka.

4 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Karel Čapek – Čintamani a ptáci o V detektivní povídce Čintamani a ptáci se setkáme se sběratelem, s majitelkou krámku, pudlem Aminou, zlodějem. o Odhadni, co se v příběhu stane, jaký děj bude příběh mít.

5 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Četba textu, práce s textem Četba textu, práce s textem Text budeme číst metodou čtení s předvídáním (viz Čítanka):  Čteme vždy jen tu část, na které se domluvíme.  Po každé části následuje zápis do tabulky předpovědí.

6 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazykProcvičení Co jakou roli v příběhu hrálo? Pracuj ve skupině. Staré Město unikát domovník obchod služka advokátkrádež fena Čintamani a ptáci sběratelství ponaučení perský koberec ?

7 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk I would like to speak English. Answer the questions about the story Čintamani a ptáci.  Where does the story take place?  What does this mean Cintamani?  What do you know of a rare carpet?  Was Mr. Vitásek thief? Why?  Who was Mr. Bimbal?

8 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Zpětná vazba: která tvrzení vyplývají z textu? Zpětná vazba: která tvrzení vyplývají z textu?  Pan doktor Vitásek je nadšeným sběratelem orientálních perských koberců.  Paní Severýnová, kulatá veselá postarší dáma, má krámek na Starém Městě.  Vitáskův pohledný kamarád, advokát Bimbala, odmítl panu Vitáskovi pomoci.  Vitásek se rozhodl, že koberec jednoduše ukradne.  Pan Vitásek navštívil v Paříži pana Keitha.  Pan Vitásek se u paní Severýnové schoval na schodech do sklepa.  Vzácný koberec byl nakonec prodán neznámému kupci. AANANANAANANAN

9 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Použité zdroje Použité zdroje obrázky kliparty Microsoft Office PowerPoint publikace SOUKAL, Josef. Čítanka 9. 2. vyd. Praha: SPN – pedagogické nakladatelství, 2005. ISBN 8072351974.


Stáhnout ppt "Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa V jakých novinách vycházely Čapkovy povídky? RUB A … PENÍZ MN. Č OD ČLOVĚK."

Podobné prezentace


Reklamy Google