Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OBSAH VÝCHOVY MIMO VYUČOVÁNÍ …výchovně vzdělávací činnosti…

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OBSAH VÝCHOVY MIMO VYUČOVÁNÍ …výchovně vzdělávací činnosti…"— Transkript prezentace:

1 OBSAH VÝCHOVY MIMO VYUČOVÁNÍ …výchovně vzdělávací činnosti…

2 ODPOČINKOVÉ ČINNOSTI Fyzicky i psychicky nenáročné činnosti Zařezujeme - převážně po obědě nebo dle potřeby během dne Klid na lůžku, koberci (nejvydatnější odpočinek - ???) Klidný pohyb, relaxační cvičení Společenské – stolní hry Prohlížení + četba knížek, časopisů… Poslech hudby, rozhlasu, pohádek, film Volné rozhovory – na dané (aktuální)téma

3 … POKRAČOVÁNÍ … ODPOČINKOVÉ Č. Vyprávění vlastních zážitků Předčítání pohádek Drobné rukodělné činnosti (korálky, omalovánky…) Hudební činnosti Pohybově nenáročné procházky Relaxační chvilky (řízené, s hudbou, příběhem)

4 REKREAČNÍ ČINNOSTI K odreagování, odstranění psychické únavy z vyučování (ze světa povinností) Ideál – činnosti zařazovat na základě znalosti rozvrhu vyučování (psychicky náročný den – zařadit tělovýchovné č. a naopak) a venku na čerstvém vzduchu. Pohybové aktivity tělovýchovného, sportovního a turistického zaměření nebo manuální práce.

5 R EKREAČNÍ ČINNOSTI Cviky – správné držení těla, uvolňovací Zdravotní a kondiční gymnastika Pohybové hry na hřišti, v zahradě, parku, ve volné přírodě, v místnosti (chůze, běh, házení, chytání) Sezónní hry (sníh, voda…) Dramatizace (divadlo) Rekreační provozování různých sportů (atletika, gymnastika, plavání, bruslení, lyžování) Vycházky – přírodovědné, společenskovědní, tělovýchovné Činnosti spojené s ochranou živ.prostředí (zeleň, čištění břehu, zahrady…) Č. hudebně pohybové (hry se zpěvem, hudbou, lidové, společenské tance, aerobic…

6 ZÁJMOVÉ ČINNOSTI Záměrně a cílevědomě vedou k uspokojování, rozvíjení a kultivaci zájmů dětí a mládeže. Nejdůležitější součást obsahu VMV Rozvíjí osobnost, schopnosti, hodnoty, utváří živ.styl KDY ZAČÍT SE ZÁJMOVÝM KROUŽKEM? Vaše zkušenost ze zájmovými aktivitami… ???

7 DĚLENÍ ZÁJMŮ Z hlediska společenských norem  ŽÁDOUCÍ zájmy – hodnotné, společnosti prospěšné  NEŽÁDOUCÍ zájmy – neslučující se spol. a právními normami o Zájmové č. mohou být realizovány: o Vzhledem k času: pravidelné – příležitostné (exkurze) o Vzhledem k počtu zúčastněných: o Individuální - ZUŠ o Skupinový – soubory, kroužky, oddíly o Hromadný – festivaly, slavnosti

8 DRUHY ZÁJMOVÝCH ČINNOSTÍ 1. Společenskovědní činnosti 2. Pracovně technické činnosti 3. Přírodovědné činnosti 4. Estetickovýchovné činnosti 5. Tělovýchovné, sportovní, turistické činnosti Skupinová práce (uč.str. 41)

9 S EBEOBSLUŽNÉ ČINNOSTI Vedou žáky k samostatnosti v péči o vlastní osobu a také o osobní majetek. PĚSTOVÁNÍ HYGIENICKÝCH NÁVYKŮ Mytí před jídlem, čištění zubů… PĚSTOVÁNÍ ÚČELNÉHO A VKUSNÉHO OBLEČENÍ - vhodné oblečení dle počasí a typu činnosti, správný postup při oblékání, estetická úroveň PÉČE O POŘÁDEK A ČISTOTU SVÉHO NEJBLIŽŠÍHO PROSTŘEDÍ - osobní věci, školní, estetické prostředí PĚSTOVÁNÍ NÁVYKŮ SPOLEČENSKÉHO CHOVÁNÍ - kultura stolování, cestování… JEDNÁNÍ S LIDMI - zdravení, poděkování, požádání, omluva, dochvilnost, sebeprosazení, kompromis, asertivita

10 Podmínkou úspěchu při formování je: Pravidelnost Dodržování daného denního režimu Vytrvalost Velká trpělivost

11 VEŘEJNĚ PROSPĚŠNÉ ČINNOST Podstatou – vedení dětí k uvědomělému vykonávání takové práce, která prospívá druhým lidem. Formování kladných charakterových vlastností dítěte a podpora vzniku žádoucích sociálních vztahů VPČ – musí být vykonávány dobrovolně.

12 VPČ OCHRANA A TVORBA ŽIV.PROSTŘEDÍ POMOC SPOLUŽÁKOVI POMOC OBČANŮM S HANDICAPEM KULTURNÍ ČINNOSTI PRO DRUHÉ (vystoupení v MŠ, domově důchodců apod.) Dělení: ČINNOSTI KONANÉ VE PROSPĚCH Menších skupin – Menších skupin – ty, co dobře známe (rodina, třída..) Větších skupin – Větších skupin – všechny členy osobně neznáme (všichni ve škole, všichni obyvatelé domova důchodců…)

13 PŘÍPRAVA NA VYUČOVÁNÍ Činnosti, kterými určité instituce pomáhají žákům se školním vzděláváním Míra a časový rozsah přípravy na vyučování jsou určovány možnostmi dané instituce Školní družiny Školní kluby Dětské domovy Domovy mládeže (SŠ)

14 Učivo procvičovat nenásilnou formou  hra,  kvíz,  soutěže,  besedy na dané téma  Četba knih, sledování tv pořadů – vzdělávacích Opakování, prohlubování informací Motivace k sebevzdělávání, návyk k pravidelnému plnění školních povinností NÁVYK – velmi cenný – doba šk.docházky i CŽV Důležitá – spolupráce s TU – aby činnosti z vyučování navazovaly na ty v ŠD.

15 KDY, KDE PŘÍPRAVU NA VYUČOVÁNÍ ZAŘADIT??? Po důkladném odpočinku a rekreaci Až po 15.hod. (mezi 13.-15.hod. je největší lidská únava) Kde? Teplo, světlo, klid a nerušenost Př. v domově mládeže tzv. studijní doba.


Stáhnout ppt "OBSAH VÝCHOVY MIMO VYUČOVÁNÍ …výchovně vzdělávací činnosti…"

Podobné prezentace


Reklamy Google