Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola, Mateřská škola a Základní umělecká škola, Jablonec nad Jizerou VY_32_INOVACE_12 Západní Čechy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola, Mateřská škola a Základní umělecká škola, Jablonec nad Jizerou VY_32_INOVACE_12 Západní Čechy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li."— Transkript prezentace:

1 Základní škola, Mateřská škola a Základní umělecká škola, Jablonec nad Jizerou VY_32_INOVACE_12 Západní Čechy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šimůnek. Autor:Mgr. Jiří Šimůnek Anotace:žáci shlédnou prezentaci o západních Čechách. Dozvědí se základní informace o Karlovarském a Plzeňském kraji. Na vlastivědné mapě si ukáží významná pohoří, řeky a města v této oblasti. Shlédnou fotografie se zajímavými místy. Očekávaný výstupžáci umí popsat danou oblast vlastními slovy, umí vyhledat na vlastivědné mapě dané řeky, pohoří, města. Zdokonalují své znalosti s aplikací PowerPoint. Klíčová slova:západní Čechy, pohoří, řeky, města Druh učebního materiáluprezentace Druh aktivity:aktivita Cílová skupina:žáci Stupeň a typ vzdělávání:základní vzdělávání, 1. stupeň Typická věková skupina:11 – 12 let

2 ZÁPADNÍ ČECHY KARLOVARSKÝ A PLZEŇSKÝ KRAJ Povrch Vodstvo Města, průmysl Turistické zajímavosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šimůnek.

3 Povrch oblasti V západních Čechách převažuje hornatá krajina. Při hranici s Německem se rozkládají Krušné hory s nejvyšší horou Klínovec (1244m), Smrčiny (Háj, 758m), Český les (Čerchov, 1042m) a Šumava. Dále pak Slavkovský les, Tepelská vrchovina, Brdská vrchovina a sopečného původu Doupovské hory. Pod Krušnými horami se rozprostírají Chebská a Sokolovská pánev, kde se těží hnědé uhlí.

4 Vodstvo a podnebí Západní Čechy mají hustou říční síť. Z Německa přitéká řeka Ohře, která v Karlových Varech přijímá řeku Teplou. Další řeka přitékající z Německa je Mže, která soutokem dalších řek v městě Plzni dává za vznik řece Berounce. Jsou to řeky Radbuza, Úhlava a Úslava. Přítokem Berounky je řeka Střela. N řece Mži byla vybudována vodní nádrž Hracholusky (1964). Podnebí této oblasti díky své nadmořské výšce patří k chladnějším oblastem ČR.

5 Přírodní rezervace Soos

6 Obyvatelstvo, města, průmysl Největším městem západních Čech je Plzeň. Má kolem 164 tisíc obyvatel. V Plzni se soustřeďuje průmysl strojírenský, potravinářský, textilní, elektrotechnický. Plzeňský podnik Škoda (1859) má celosvětovou proslulost. Vyrábějí se zde lokomotivy, vojenské nákladní vozy, trolejbusy, tramvaje, autobusy, obráběcí stroje. Logem firmy je známý okřídlený šíp. V potravinářském oboru drží celosvětový žebříček pivovarnictví se značkami Prazdroj (1842) a Gambrinus.

7 V Plzni se narodili: Karel Gott, Helena Růžičková, Jiří Langmajer, Jiří Trojan, Martin Straka, Radomír Šimůnek a jiní. Druhým velkým městem ZČ jsou Karlovy Vary (54 tis.ob.). Celosvětová proslulost je spjata s lázeňstvím. Léčí se zde jaterní a střevní choroby. Nejteplejší pramen je Vřídlo, které má teplotu 73 stupňů. Dále se zde vyrábí s dlouholetou tradicí porcelán (1803) a sklo (Moser 857). V potravinářském průmyslu vyniká výroba tradičního bylinného likéru Becherovka (1807).

8 Dalšími lázeňskými městy jsou: Mariánské Lázně, Františkovy Lázně, Lázně Kynžvart. Nedaleko německých hranic se nachází větší město Cheb (34 tis.). Ve městě je průmysl strojírenský, textilní, dřevozpracující, stavební, potravinářský. Cheb je důležitým železničním koridorem. Na jih od Plzně leží Klatovy (24 tis.). Vyrábí se zde nábytek (fa TVAR), brýlové obruby, čočky a zastoupen je i průmysl potravinářský.

9 Město Sušice (11,5 tis.) bylo donedávna známé výrobou sirek (SOLO), výroba skončila v roce 2008. Město Jáchymov v Karlovarském kraji bylo ve středověku hornickým městem. Významná byla těžba stříbra, ze kterého se razilo platidlo, tolary. Ve 20.století to byla těžba uranu. Dnes je město známé svým lázeňstvím.

10 Plzeňský pivovar (vstupní brána)

11 Plzeňský pivovar

12 Karlovy Vary K

13 Mariánské Lázně – kolonáda

14 Hrad Loket

15 Zdroje obrázků: Walter J. Pilsak, Waldsassen. Wikimedia commons [online]. 2005[cit.2012-29-02]. File:Soos-1.jpg. Dostupná pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Soos-1.jpg Tmv23. Wikimedia commons [online]. 2010[cit.2012-29-02]. File:Plzeňský Prazdroj.jpg. Dostupná pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Plzeňský_Prazdroj.jpg adrigu. Wikimedia commons [online]. 2008[cit.2012-29-02]. File:Plzensky Prazdroj brewery tour 06.jpg. Dostupná pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Plzensky_Prazdroj_brewery_tour_06.jpg Richard Schubert. Wikimedia commons [online]. 2005[cit.2012-29-02]. File:Blick von der oberen Terrasse des Kursanatoriums Thermal.JPG. Dostupná pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Blick_von_der_oberen_Terrasse_des_Kursanatoriums_Thermal.JP G David Paloch. Wikimedia commons [online]. 2006[cit.2012-29-02]. File:Mariánské lázně (Czech town) - colonnade.jpg. Dostupná pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mariánské_lázně_(Czech_town)_-_colonnade.jpg SehLax. Wikimedia commons [online]. 2005[cit.2012-29-02]. File:Loket gesamt.jpg. Dostupná pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Loket_gesamt.jpg


Stáhnout ppt "Základní škola, Mateřská škola a Základní umělecká škola, Jablonec nad Jizerou VY_32_INOVACE_12 Západní Čechy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li."

Podobné prezentace


Reklamy Google