Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva týkajícího se průmyslových hnojiv a.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva týkajícího se průmyslových hnojiv a."— Transkript prezentace:

1 Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva týkajícího se průmyslových hnojiv a jejich použití. Klíčová slova: hnojiva, dusíkatá, fosforečná, draselná, vápenatá hnojiva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martin Metelka Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:34 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_CHKČ2_14 Digitální učební pomůcka

3  rostliny potřebují pro svůj život půdu, vodu, teplo a živiny  Hnojiva obohacují půdu živinami nezbytnými pro růst rostlin. Obsahují především vázaný dusík, fosfor a draslík. Spolu s většinou dalších biogenních prvků je rostliny přijímají ve formě vodných roztoků z půdy.  podle původu rozdělujeme hnojiva na  statková (hnůj,kompost, močůvka)  průmyslová (minerální)

4  dusík je vázán v dusičnanech, síranech a organických sloučeninách  NaNO 3 – chilský ledek  NH 4 NO 3 – dusičnan amonný  (NH 4 ) 2 SO 4 – síran amonný  CO(NH 2 ) 2 – močovina

5  fosfor je nejčastěji vázán jako Ca(H 2 PO 4 ) 2  superfosfát  precipitát  Thomasova moučka

6  základními draselnými hnojivy jsou  KCl – chlorid draselný  K 2 SO 4 – síran draselný

7  patří mezi nepřímá hnojiva - nedodávají živiny, ale upravují (snižují) kyselost půdy  CaO – pálené vápno  CaCO 3 – mletý vápenec

8 Průmyslová hnojiva je třeba používat s rozvahou a s ohledem na počasí a prostředí. Nemělo by docházet ke znehodnocování vodních zdrojů rozpuštěnými dusičnany. Vodním tokům a rybníkům dusičnany a fosfáty snižují množství rozpuštěného kyslíku, čímž dochází k úhynu vodních živočichů, snižuje se samočisticí schopnost toků.

9 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martin Metelka Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje


Stáhnout ppt "Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva týkajícího se průmyslových hnojiv a."

Podobné prezentace


Reklamy Google