Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ANOTACE Materi á l je určen pro ž á ky 4. ročn í ku, je určen k výkladu učiva. Materi á l obsahuje prezentaci s novým učivem „Zlomky“. Doplněno ře š en.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ANOTACE Materi á l je určen pro ž á ky 4. ročn í ku, je určen k výkladu učiva. Materi á l obsahuje prezentaci s novým učivem „Zlomky“. Doplněno ře š en."— Transkript prezentace:

1

2 ANOTACE Materi á l je určen pro ž á ky 4. ročn í ku, je určen k výkladu učiva. Materi á l obsahuje prezentaci s novým učivem „Zlomky“. Doplněno ře š en í m. Žáci se seznamují se zlomky, naslouchají výkladu učitelky o rozdělení koláče na dvě stejné poloviny. Podle zadání žáci rýsují na papír tři kružnice o daném poloměru r. Dále žáci vystřihují tři kruhy, které jsou těmito kružnicemi určeny. Přeložením žáci rozdělí kruhy tak, aby vznikl požadovaný počet stejných částí. Dále žáci vybarví jednu z těchto částí kruhu a řeknou, jak se tato část nazývá. Správná řešení zadaného úkolu si žáci ihned ověří při společné kontrole. Dále žáci vystřihují čtyři čtverce z papíru. Překládáním je rozdělí na čtyři stejné části a vybarví jednu čtvrtinu daného čtverce. Správná řešení zadaného úkolu si žáci opět ověří při společné kontrole. Dále žáci vybarví a zapíší daný počet osmin do jednotlivých kruhů. V závěru se žáci seznámí s pojmenováním jednotlivých částí zlomku. Ž á ci pracovali snaživě, s napětím sledovali interaktivní tabuli, na které se postupně zobrazovaly a odkrývaly jednotlivé úkoly k procvičování zlomků. Žáci se aktivně zapojovali do výuky. Kl í čov á slova: zlomky, polovina, čtvrtina, osmina, zápis zlomků, pr á ce s textem, čten í s porozuměn í m

3 Maminka rozdělila koláč na dvě stejné části. Každá část se nazývá jedna polovina koláče. Jedna polovina koláče se zapisuje takto: koláče 1 2

4 Úkol pro žáky: Narýsujte si na papír tři kružnice o poloměru r = 4 cm. Vystřihněte tři kruhy, které jsou těmito kružnicemi určeny. Přeložením rozdělte tři kruhy tak, aby vznikly: a) dvě stejné části b) čtyři stejné části c) osm stejných částí Vybarvěte vždy jednu z těchto částí kruhu a řekněte, jak se tato část nazývá.

5 Počet stejných částí: 4 Počet stejných částí: 2 Počet stejných částí: 8 Jedna část je jedna polovina kruhu. zapisujeme: čteme: jedna polovina Jedna část je jedna čtvrtina kruhu. zapisujeme: čteme: jedna čtvrtina Jedna část je jedna osmina kruhu. zapisujeme: čteme: jedna osmina Napište: Určete, na kolik stejných částí jsou rozděleny kruhy.

6 Úkol pro žáky: Z papíru vystřihněte čtyři čtverce. Překládáním rozdělte čtverce na čtyři stejné části. Vybarvěte jednu čtvrtinu čtverce.

7 Adam Vanda Honzík Bára Lukáš Na kolik částí rozdělily děti čtverce? Na 4 části. Vybarvěte jednu čtvrtinu v každém čtverci.

8 Vybarvěte: tři osminy (čtyři osminy, dvě osminy, pět osmin) kruhu. Zapište:

9 3 8 ZLOMEK zlomková čára čitatel jmenovatel

10 Počet stejných částí: 4Počet stejných částí: 2Počet stejných částí: 8 Jedna část je jedna polovina kruhu. zapisujeme: čteme: jedna polovina Jedna část je jedna čtvrtina kruhu. zapisujeme: čteme: jedna čtvrtina Jedna část je jedna osmina kruhu. zapisujeme: čteme: jedna osmina Napište: ŘEŠENÍ: Určete, na kolik stejných částí jsou rozděleny kruhy.

11 Adam Vanda Honzík Bára Lukáš Na kolik částí rozdělily děti čtverce? Na čtyři části. Vybarvěte jednu čtvrtinu v každém čtverci.

12 Vybarvěte: tři osminy (čtyři osminy, dvě osminy, pět osmin) kruhu. Zapište:

13 CITACE [obr.1][obr.1]. [citace 2012-01-06].Dostupný na www: [citace 2012-01-06].Dostupný na www: http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTRDYDWejSZelj4klQuiCkew5ysfv68l3imIIA AEmMt_3J6ho4V Text: Matematika pro 4. ročník ZŠ: 3. díl. Praha: Alter. ISBN 80-85775-98-0.


Stáhnout ppt "ANOTACE Materi á l je určen pro ž á ky 4. ročn í ku, je určen k výkladu učiva. Materi á l obsahuje prezentaci s novým učivem „Zlomky“. Doplněno ře š en."

Podobné prezentace


Reklamy Google