Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

BYZANTSKÉ UMĚNÍ. Stručná historie * po rozpadu římského impéria v 5. století(476) hl. město: Konstantinopol( město založeno císařem Konstantinem na místě.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "BYZANTSKÉ UMĚNÍ. Stručná historie * po rozpadu římského impéria v 5. století(476) hl. město: Konstantinopol( město založeno císařem Konstantinem na místě."— Transkript prezentace:

1 BYZANTSKÉ UMĚNÍ

2 Stručná historie * po rozpadu římského impéria v 5. století(476) hl. město: Konstantinopol( město založeno císařem Konstantinem na místě bývalého přístavu Byzantion) Významní císaři: Anastasius(491-518),Justinián(527- 565),Harakleius(610-641) Válečné výpravy pro nová území Dohled nad obchodem mezi Asií a Evropou Vývoz:zlato, pšenice, olivy, hedvábí, víno Zánik začal častými výpady Arabů v 8.století, poté ji ovládali Turci, křižáci a nakonec v roce 1453 Konstantinopol dobyli osmanští Turci  Byzantie zvětšená za Justiniána o severní Afriku, Itálii a jižní Hispánii

3 Architektura Navázala na architekturu pozdní Římské říše Typ římské basiliky doplněn o kupoli a klenbu Materiál:cihly, vnitřky chrámů obkládány mramorem, mozaikami a freskami 3 období a)rané(6.-8.st.) b)střední(8.-11.st.) c)Komnénovské a Paleologovské(12.-15.st.) Císař Justinián

4 a)Rané období Hagia Sofia-přelom v achitektuře,čtvercový půdorys,kupole(průměr 31m), na čtverec navazují dva půl kruhy s klenbou  Půdorys Hagia Sofia

5 Hagia Sophia Hagia Eirene Hagia Sophia-uvnitř

6 b)Střední období Pokračuje vývoj čtvercového půdorysu s devíti poli a stále početnějšími kupolemi, které se staví na válcových nástavcích („bubnech“) s okny Málo staveb se zachovalo Hesios Loukas (Řecko) Nea Moni (ostrov Chiu)

7 c)Komnénovské a Paleologovské Koménovské-skalní chrámy, stavby na okraji byzantské říše Paleologovské-kostely v Istambulu(později přeměněny na mešity nebo muzea) Bazilika sv. Marka(Benátky),komnéovské obd. kostel Chora - Kariye (Istambul),paleologovské o.

8 Socharštví Pozdně římský styl Slonovina Plastiky lidí-strnulost, uniformita Výdoba především vnitřních prostor Mozaika Scény z života císařů, z života prostého lidu, různé náboženské výjevy <- 10st.- 12.st Mojžíš a keř ->

9 Malířství ikonografie-uctíváni ikon mezi věřícími(Ježíš Kristus, Panna Marie, svatí,..) Boj proti uctívání obrazů(8.-9.století), teorie ikonoklasmu(obrazoborectví)

10 KONEC


Stáhnout ppt "BYZANTSKÉ UMĚNÍ. Stručná historie * po rozpadu římského impéria v 5. století(476) hl. město: Konstantinopol( město založeno císařem Konstantinem na místě."

Podobné prezentace


Reklamy Google