Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POVÍDKA Jednou jsem takhle přišel domů ze školy a už ve dveřích jsem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POVÍDKA Jednou jsem takhle přišel domů ze školy a už ve dveřích jsem."— Transkript prezentace:

1 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POVÍDKA Jednou jsem takhle přišel domů ze školy a už ve dveřích jsem viděl, jak ….. Představte si, že existují i děti, které rády vykonávají domácí práce. To já tedy, když jsem …. Honzík, o kterém se od mala říkalo, že mu rarášci koukají z očí, jednoho dne …. PŘÍBĚH - ŽIVOT - POVÍDKA

2 POVÍDKA Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Povídka je prozaický epický útvar kratšího rozsahu, zachycující fiktivní nebo skutečné události. Za dobu vzniku povídky jako žánru je považován počátek 19. století. Ve 20. století patřila povídka k nejrozšířenějším žánrům. Hlavními prvky povídky jsou: Obvykle je soustředěna na jednu dějovou linii - jednoduchost děje. Hlavní postavy se nevyvíjejí - neměnnost charakteru hlavní postavy. Většina povídek končí pointou.pointou

3 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Co nového si řekneme Známí autoři povídek: 19. století Jan Neruda (Povídky malostranské) Edgar Alan Poe (zakladatel detektivní povídky) 20. století Karel Čapek (detektivní povídky – Povídky z jedné a druhé kapsy) Jaroslav Hašek (humoristické povídky) Jakého žánru ještě může být povídka? Přemýšlej o různých tématech.

4 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Čti si IVAN KRAUS NEDĚLE … Vstávej, neděle je taky den!.... celý textcelý text 1.Jmenuj všechno, co ti připomíná téma „neděle“. 2. Při čtení si zapisuj, co ti věty a myšlenky připomínají. Propojuj to, co čteš a to, co znáš. Používej vlastní zkušenost, vzpomínky. Tato metoda ti pomůže lépe pochopit text.

5 Procvičení a pochopení Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk 3. Ve svých zapsaných myšlenkách podtrhej všechny, o kterých se domníváš, že ti pomohou pochopit text. Např. si představ, jak se v podobné situaci cítíš, polož si otázku, jak v takové situaci jednáš, proč takto jednáš? Jak se cítí autor, jak jedná? Ptej se, předvídej, usuzuj ! 4.Doplň větu : Došlo mi, že………..

6 Něco navíc (pro šikovné) Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Vysvětli význam slov pasivní a aktivní, uveď příklady ve větě. Vysvětli, co znamená slovo Stvořitel. Proč se toto slovo píše s velkým počátečním písmenem? Vyhledej informace o tzv. sabatu – co je to sabat, kdo ho dodržuje, kdy a za jakých podmínek. Zjisti životopisné informace o Ivanu Krausovi.

7 Česky English Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Povídka Detektivní Humorné Story Detective Humorous PŘELOŽ: Nejznámějším českým autorem detektivních povídek je Karel Čapek. The most famous Czech author of detective stories is Karel Capek.

8 Zpětná vazba Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Pokus se napsat vlastní krátkou povídku. Pro námět využij své zkušenosti a zážitky z dětství. Nezapomeň na důkladné promyšlení a uspořádání textu. Pomůže ti osnova: 1.ÚVOD (téma, hlavní postavy, prostředí) 2.STAŤ (rozepsané téma, případně zápletka, vyvrcholení zápletky, charakteristika postav…) 3.ZÁVĚR (vyřešení, shrnutí, ponaučení)

9 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Použité zdroje: Obrázky - http://office.microsoft.com/cs-cz/imageshttp://office.microsoft.com/cs-cz/images Kraus, I., Udělej mi tichoučko, Praha, Akademica 2003. ISBN 80-200-1162-5, s. 7-11


Stáhnout ppt "Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POVÍDKA Jednou jsem takhle přišel domů ze školy a už ve dveřích jsem."

Podobné prezentace


Reklamy Google