Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jana Hadravová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost OP VK Financování grantových projektů (GP) v rámci globálních.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jana Hadravová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost OP VK Financování grantových projektů (GP) v rámci globálních."— Transkript prezentace:

1 Jana Hadravová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost OP VK Financování grantových projektů (GP) v rámci globálních grantů (GG) OP VK kraje Vysočina ORR, Krajský úřad kraje Vysočina GLOBÁLNÍ GRANTY KRAJE VYSOČINA JSOU SPOLUFINANCOVÁNY EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.

2 Jana Hadravová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ 11. listopadu 2009 Struktura financování Struktura financování: Způsobilé výdaje jsou ze 100 % hrazeny z veřejných zdrojů, z toho: 85% Evropský sociální fond (ESF) 15% Státní rozpočet České republiky Dotace je poskytována na základě Smlouvy o realizaci grantového projektu (dále jen „smlouva“). Při realizaci je nutné vyjít vždy z rozpočtu schváleného poskytovatelem. Celková výše způsobilých výdajů uvedená ve smlouvě je MAXIMÁLNÍ v čl. III a v příloze č. 1 (rozpočet je součástí projektové žádosti)

3 Jana Hadravová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ 11. listopadu 2009 Základní pojmy a zkratky grantový projekt = projekt = akce (GP) žadatel → příjemce veřejné prostředky - všechny peněžité prostředky, o kterých mohou orgány veřejné moci rozhodovat. To znamená, že nad nimi skutečně vykonávají kontrolu a mohou jimi disponovat uznatelné, způsobilé výdaje - uskutečněné v rámci období stanoveného v rozhodnutí, které jsou v souladu s příslušnými předpisy ES, viz PpP kapitola 5.3 příjmy projektu

4 Jana Hadravová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ 11. listopadu 2009 Základní pojmy a zkratky- pokračování ŘO – řídící orgán - vládou pověřený ústřední orgán státní správy zodpovědný za řízení, koordinaci a implementaci projektů (MŠMT) ZS - Zprostředkující subjekt - na který v rámci dohody o delegovaní pravomocí či jiného písemného právního aktu, delegoval výkon některých svých činností nesrovnalost - porušení předpisů ES nebo předpisů ČR a smlouvy, v jehož důsledku jsou nebo by mohly být dotčeny veřejné rozpočty ČR, rozpočet EU nebo rozpočty Společenstvím spravované, a to formou neoprávněné výdajové položky Žádost o platbu (ŽoP) Příručka pro příjemce (PpP) verze 3 (vždy aktuální) monitorované období (MO) – období, za které se předkládá monitorovací zpráva (MZ)

5 Jana Hadravová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ 11. listopadu 2009 Finanční toky v rámci GP Finanční toky v rámci GP (viz. čl. VI smlouvy, PpP kapitola 5): První zálohová platba - 20 % způsobilých výdajů projektu - do 30 kalendářních dnů od uzavření smlouvy. Průběžné platby - poskytovány na základě žádostí o platby příjemců; - jsou ve výši prokazovaných způsobilých výdajů; - kumulativně do výše 90 % schválených způsobilých výdajů. Závěrečná platba - do 30 kalendářních dnů od schválení závěrečné zprávy projektu.

6 Jana Hadravová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ 11. listopadu 2009 Samostatný bankovní účet projektu  slouží výhradně pro platební operace související s projektem;  nesmí být zrušen před proplacením závěrečné platby;  prostředky, které příjemce obdrží od poskytovatele NESMÍ být použity jiným způsobem, než je stanoveno ve smlouvě;  všechny způsobilé výdaje projektu musejí být uhrazeny ze samostatného bankovního účtu projektu Samostatný účet projektu ~ provozní účet organizace  v odůvodněných případech lze hradit některé výdaje projektu prvotně z provozního účtu organizace → následně je nutné převést prostředky z účtu projektu na účet organizace;  účet organizace nelze předfinancovat z prostředků projektu;  projektový účet lze v odůvodněných případech předfinancovat z prostředků organizace.

7 Jana Hadravová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ 11. listopadu 2009 Povinnosti vyplývající ze Smlouvy Povinnosti vyplývající ze Smlouvy/dokumentace (čl. VI, PpP )  zajištění vedení oddělené účetní evidence pro projekt;  označení účetních dokladů dle příručky;  vedení samostatného bankovního účtu projektu;  dokladování způsobilých výdajů účetními doklady;  pravidelné předkládání žádostí o platbu.

8 Jana Hadravová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ 11. listopadu 2009 Povinné přílohy MZ Povinné přílohy MZ – finanční část a)SOUPISKA ÚČETNÍCH DOKLADŮ b)PŘEHLED ČERPÁNÍ ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ c)PŘEPRACOVANÝ ROZPOČET PROJEKTU d)PRACOVNÍ VÝKAZ e)ROZPIS MZDOVÝCH NÁKLADŮ REALIZAČNÍHO TÝMU – ODBORNÍ/ADMINISTRATIVNÍ PRACOVNÍCI f)CESTOVNÍ NÁKLADY TUZEMSKÉ/ZAHRANIČNÍ g)ODPISY h)VYKAZOVÁNÍ SLEV NA SP i)HARMONOGRAM ČERPÁNÍ ROZPOČTU PROJEKTU

9 Jana Hadravová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ 11. listopadu 2009 Soupiska účetních dokladů 1/2 a)SOUPISKA ÚČETNÍCH DOKLADŮ  jedná se o přehled všech uskutečněných výdajů daného monitorovaného období (viz příklad);  povinnou přílohou soupisky jsou kopie účetních dokladů vztahujících se k prokazovaným výdajům;  výdaje jsou na soupisce řazeny podle kapitol rozpočtu;  popis účetního případu – např. osobní výdaje za období xxx, nákup propagačních materiálů apod.  datum uskutečnění výdaje = datum úhrady odměn, proplacení faktur apod. (v případě úhrady z běžného účtu organizace a následné refundace ze ZBÚ se vyplňuje datum prvotní úhrady z běžného účtu).

10 Jana Hadravová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ 11. listopadu 2009 Soupiska účetních dokladů 2/2 Soupiska účetních dokladů Výdaj lze zahrnout do soupisky účetních dokladů pokud: 1.skutečně vznikl v monitorovaném období (dále jen „MO“); 2.byl uhrazen z účtu projektu; 3.je podložen relevantními doklady; 4.splňuje obecné principy způsobilosti. Do soupisky zahrnout NELZE: 1.příjmy projektu/kladné úroky; 2.dosud neuhrazené výdaje; 3.výdaje prvotně uhrazené z účtu organizace, dosud nerefundované z účtu projektu.

11 Jana Hadravová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ 11. listopadu 2009 Přehled čerpání způsobilých výdajů b) PŘEHLED ČERPÁNÍ ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ  obecný formulář - příjemce doplní položky a podpoložky dle schváleného rozpočtu;  sloupec Platný rozpočet v Kč – částky dle smlouvy případně dodatku, v případě nepodstatných změn projektu dle přepracovaného rozpočtu;  neměňte vzorce přednastavené ve vzorových formulářích, v případě přidání nových řádků proveďte kontrolu vzorců. Nejčastější chyby ve formuláři:  není rozpracován do úrovně položek/podpoložek;  došlo k přečerpání položky;  sloupec platný rozpočet není upraven dle dodatku/přepracovaného rozpočtu projektu;  nevyplněn sloupec Pořadová čísla účetních dokladů na soupisce;  zaokrouhlení částek – nezobrazení desetinných míst.

12 Jana Hadravová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ 11. listopadu 2009 Přepracovaný rozpočet projektu c) PŘEPRACOVANÝ ROZPOČET PROJEKTU  přikládá se k monitorovací zprávě v případě nepodstatné změny rozpočtu projektu;  přikládá se k Žádosti o podstatnou změnu v GP jako příloha této žádosti;  jde o přehled změn v jednotlivých položkách rozpočtu s vyčíslením změn v Kč a %;  obecný formulář - příjemce doplní položky a podpoložky dle schváleného rozpočtu. Nejčastější chyby ve formuláři:  není vytvořen;  není předložen a v MO vznikly nepodstatné změny rozpočtu;  není rozpracován do úrovně položek/podpoložek;  sloupec platný rozpočet není upraven dle dodatku/přepracovaného rozpočtu projektu;  podstatné/nepodstatné změny – 15% limit při přesunu mezi kapitolami;

13 Jana Hadravová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ 11. listopadu 2009 Pracovní výkaz d) PRACOVNÍ VÝKAZ  každý zaměstnanec projektu je povinen zpracovávat měsíční výkaz práce;  obsahuje informace o hod. rozsahu činností zaměstnance a jejich stručný popis;  podpis zaměstnance a nadřízeného pracovníka;  výkaz práce nelze vystavit a podepsat před skutečným odpracováním činností zaměstnancem. Nejčastější chyby ve formuláři:  chybějící podpisy;  obecný popis vykonané činnosti (např. účetní práce, tvorba metodiky, apod.);  název pozice zaměstnance projektu neodpovídá pozici v projektové žádosti.

14 Jana Hadravová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ 11. listopadu 2009 Rozpis mzdových nákladů e) ROZPIS MZDOVÝCH NÁKLADŮ REALIZAČNÍHO TÝMU – ODBORNÍ/ADMINISTRATIVNÍ PRACOVNÍCI  odborní pracovníci = např. lektoři, autoři metodik, osoby pracující s cílovou skupinou;  administrativní pracovníci = pracovníci zabývající se řízením projektu, např. koordinátor projektu, finanční manažer, asistent projektu, apod.;  souhrnný měsíční přehled osobních nákladů zaměstnanců projektu. Nejčastější chyby ve formuláři:  špatné členění odborného a administrativního personálu;  rozpis vystaven na několik měsíců dohromady – NELZE;  formální chyby.

15 Jana Hadravová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ 11. listopadu 2009 Cestovní náklady, odpisy f) CESTOVNÍ NÁKLADY  tato příloha je relevantní pouze pro příjemce, kteří mají plánováno cestovné v kapitole 2 rozpočtu;  přehled cestovních náhrad za sledované monitorovací období. g) ODPISY  tato příloha je relevantní pouze pro subjekty, které daňově odepisují;  přehled odpisů za sledované monitorované období.

16 Jana Hadravová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ 11. listopadu 2009 Doporučení - kontrola Doporučení Před vytištěním a podpisem proveďte kontrolu: A) Aktuálně prokazované výdaje (v Kč) Celkem v Přehledu čerpání = Částka zahrnutá k proplacení pro projekt Celkem uvedená na soupisce = MZ tab. 12 řádek b; B) sl. Platný rozpočet celkem v Kč/řádek Celkové způsobilé výdaje ve formuláři Přehled čerpání způsobilých výdajů projektu = sl. Schválený rozpočet v Kč/řádek Celkové způsobilé výdaje ve formuláři Přepracovaný rozpočet projektu = sl. Celkem/ř. Způsobilé výdaje celkem v Harmonogramu čerpání rozpočtu projektu = Celkové způsobilé výdaje uvedené ve Smlouvě o realizaci GP/dodatku C) použití platných formulářů – www.kr-vysocina.cz/financewww.kr-vysocina.cz/finance D) při opravě příloh žádosti o platbu uvádějte aktuální datum podpisu formuláře.

17 Jana Hadravová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ 11. listopadu 2009 PROSTOR PRO VAŠE DOTAZY Finanční manažerky GP: Alena Zítková, DiS. Bc. Zdeňka Vacková Ing. Petra Němcová Ing. Markéta Lisová Ing. Jana Hadravová – vedoucí oddělení Krajský úřad kraje Vysočina Odbor regionálního rozvoje Oddělení grantových programů Žižkova 16, Jihlava www.finance-vysocina.cz


Stáhnout ppt "Jana Hadravová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost OP VK Financování grantových projektů (GP) v rámci globálních."

Podobné prezentace


Reklamy Google