Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prokopova 17 Plzeň tel.: Provozní hodiny: Po, Út, St 9.00–16.30 Čt12.00–19.00 Pá 9.00–16.00.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Prokopova 17 Plzeň tel.: Provozní hodiny: Po, Út, St 9.00–16.30 Čt12.00–19.00 Pá 9.00–16.00."— Transkript prezentace:

1 Prokopova 17 Plzeň tel.: 377 223 221 www.sosarcha.cz e-mail: archa.plzen@diakoniecce.cz Provozní hodiny: Po, Út, St 9.00–16.30 Čt12.00–19.00 Pá 9.00–16.00

2 Centrum SOS Archa vzniklo v roce 1995 pod záštitou Korandova sboru v Plzni a od roku 2005 je jedním z programů neziskové organizace Diakonie ČCE – středisko v Plzni. Od samého počátku je jeho základním posláním poskytovat poradenskou službu lidem, kteří se ocitli v životní krizi.

3 Registrované služby: krizová pomoc (od 17. 9. 2007) sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi (od října 2009) Pověření k sociálně právní ochraně dětí (od 2. 10. 2008) v rozsahu: vyhledávání dětí, na které se sociálně-právní ochrana zaměřuje; pomoc rodičům při řešení výchovných nebo jiných problémů souvisejících s péčí o dítě; poskytování nebo zprostředkování poradenství rodičům při výchově a vzdělávaní dítěte a při péči o dítě zdravotně postižené; činnost zaměřenou na ochranu dětí před škodlivými vlivy a předcházení jejich vzniku zřizování a provoz zařízení odborného poradenství pro péči o děti.

4 Posláním služby krizová pomoc v Centru SOS Archa v Plzni je poskytovat dětem, mládeži, dospělým a také párům a rodinám psychickou podporu a bezpečné provázení při zvládání obtížné životní situace, kterou vnímají jako naléhavou, krizovou a nebo ohrožující a nedaří se jim ji překonat běžnými způsoby. Dalšími aktivitami zvyšujeme připravenost veřejnosti ke zvládání krizových situací a nabízíme pohlédnout na krizi jako šanci k pozitivní změně. Služby poskytujeme ambulantně, diskrétně a bezplatně.

5 Posláním sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi v Centru SOS Archa v Plzni je poskytovat ambulantní formou podporu rodinám, ve kterých dochází k ohrožení zdravého vývoje či psychického stavu dětí. Hlavním cílem služeb pro rodiny s dětmi je podpořit rodinu při hledání optimálního způsobu vzájemného soužití tak, aby došlo k minimalizování negativních vlivů na dítě i další členy rodiny.

6 Systematická práce s dětmi – svědky domácího násilí Vyhledávání: preventivní aktivity ve školách spolupráce s orgány sociálně právní ochrany dětí MMP spolupráce s dalšími zařízeními pracujícími s oběťmi domácího násilí (např. Intervenční centrum, Bílý kruh bezpečí, Azylový dům sv. Zdislavy, FOD) spolupráce s dětskými lékaři přímá práce s dospělými oběťmi domácího násilí Nástroje spolupráce: případové konference multidisciplinární spolupráce Přímá práce s dětmi, které se staly svědky domácího násilí: krizová intervence diagnostika podpůrná terapeutická práce s dítětem řízený styk dítěte s rodinou doprovod dítěte odborníkem

7 Systematická práce s dětmi – svědky domácího násilí Vyhledávání I. Preventivní aktivity na základních a středních školách (www.podivejsekolem.cz) přímé vstupy do výuky besedy se žáky a studenty individuální konzultace učitelů

8 Cílová skupina I. (učitelé, metodikové prevence, výchovní poradci) učitelé jsou často těmi osobami, které mají možnost rozpoznat negativní vlivy špatně fungující rodiny na zdravý vývoj či duševní pohodu svých žáků učitelé informovaní o možnostech dostupné odborné pomoci mohou svým včasným zásahem zprostředkovat kontakt mezi ohroženou rodinou a naším Centrem a nastartovat tak proces hledání optimálních řešení ke kvalitnějšímu fungování rodiny a tak i k zlepšení situace dítěte spolupráce Centra SOS Archa se školou při práci na zakázce se školou zefektivní práci s rodinou Cílová skupina II. (žáci a studenti ZŠ a SŠ) nácvik bezpečného zvládání krizových situací (doma, ve škole, venku – patologické jevy, násilí…) a informovanost dětí a mládeže o možnostech kontaktování dostupné odborné krizové pomoci přispívají k zajištění bezpečnosti dětí, které se v takových situacích ocitnou práce na konkrétních modelových krizových situacích zkompetentňují žáky a studenty k jejich zvládnutí, příp. jim dodávají odvahu obrátit se na důvěryhodného dospělého nebo přímo vyhledat odbornou pomoc výše uvedené aktivity spolu s vnímavostí žáků a studentů k sobě navzájem mohou přispět ke včasnému zjištění negativních vlivů působících na dítě (snaha dětských kamarádů „si navzájem pomoci“, podpořit kamaráda při vyhledání odborné pomoci apod.)

9 Aktivity ve školách…

10 Plakát umísťovaný ve školách…

11 Systematická práce s dětmi – svědky domácího násilí Vyhledávání II. spolupráce s orgány sociálně právní ochrany dětí MMP (metodika spolupráce Centra SOS Archa a OSPOD, kritéria hodnocení spolupráce, 1× za rok monitorujeme úspěšnost spolupráce na půdě Komise pro sociálně právní ochranu dětí) spolupráce s dalšími zařízeními pracujícími s oběťmi domácího násilí (např. Intervenční centrum, Bílý kruh bezpečí, Azylový dům sv. Zdislavy, FOD) spolupráce s dětskými lékaři (v povědomí všech dětských lékařů v plzeňském regionu) Základním nástrojem při předávání dětí – svědků domácího násilí a jejich rodin do péče Centra SOS Archa a pro hledání společných postupů všech zúčastněných institucí při podpoře těchto dětí a jejich rodin jsou případové konference a multidisciplinární spolupráce.

12 Systematická práce s dětmi – svědky domácího násilí Vyhledávání III. přímá práce s dospělými oběťmi domácího násilí krizová intervence (podpora pro oběti samotné, tak i pro jejich děti žijící ve společné domácnosti – např. vytváření krizového plánu, který má za úkol ochránit oběť i její dítě) práce s rodinou (fáze, kdy oběť opustila společnou domácnost s násilnou osobou – např. pomoc při nápravě narušených vztahů mezi obětí DN a jejím dítětem)

13 Systematická práce s dětmi – svědky domácího násilí Přímá práce s dětmi - svědky domácího násilí I. Poskytované služby v Centru SOS Archa krizová intervence diagnostika obecná i specifická (syndrom CAN) podpůrná terapeutická práce s dítětem řízený styk dítěte s rodičem (např. kontakt dítěte s rodičem, pokud je soudem omezen jejich styk) doprovázení dítěte odborníkem (k soudu, k výslechům, k psychicky náročným lékařským vyšetřením (např. u gynekologa)) odborná práce s rodinou (podpora při narušení vztahů, komunikace, vymezení hranic a pravidel apod.)

14 Systematická práce s dětmi – svědky domácího násilí Přímá práce s dětmi - svědky domácího násilí II. Personální zajištění v Centru SOS Archa klinický psycholog pracující s dětmi a mládeží psycholog pracující s dospělými uživateli služeb speciální pedagogové psychoterapeut pro práci s rodinou sociální pracovníci – krizoví interventi koordinátor preventivních aktivit na ZŠ a SŠ dobrovolníci (proškoleni pro preventivní aktivity)

15 V Centru SOS Archa…

16 Místnost s jednocestným zrcadlem…

17 Centrum SOS Archa v ulicích Plzně… Dny Dé 2009 Život přináší situace, které nemusíte řešit sami… Den Slovan 2009 Bambiriáda 2009

18 Prokopova 17 301 00 Plzeň tel.: 377 223 221 www.sosarcha.cz e-mail: archa.plzen@diakoniecce.cz Děkuji za pozornost!


Stáhnout ppt "Prokopova 17 Plzeň tel.: Provozní hodiny: Po, Út, St 9.00–16.30 Čt12.00–19.00 Pá 9.00–16.00."

Podobné prezentace


Reklamy Google