Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zemědělství = zaostává nad průmyslem, převažují střední a drobní vlastníci, je silně dotované Živočišná výroba  je rozsáhlejší, převládá chov ……..,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zemědělství = zaostává nad průmyslem, převažují střední a drobní vlastníci, je silně dotované Živočišná výroba  je rozsáhlejší, převládá chov ……..,"— Transkript prezentace:

1

2

3

4

5 Zemědělství = zaostává nad průmyslem, převažují střední a drobní vlastníci, je silně dotované Živočišná výroba  je rozsáhlejší, převládá chov …….., významný je i chov prasat, dříve rozšířený chov ovcí dnes již méně úrodné oblasti (střední a J Francie), rybolov se soustřeďuje na pobřeží Atlantského oceánu, tradiční je chov ústřic. Rostlinná výroba Severu dominuje pěstování pšenice (světová obilnice), dále i ječmen, kukuřice, cukrová řepa, brambory dále slunečnice, olivy, chmel, tabák, rýže (delta řeky Rh ō ny), ovoce a zelenina (Normandie, Bretaň = pěstování jablek – výroba moštů a jablečné pálenky (………….), broskve, meruňky (delta Rh ō ny), vinná réva (……………………………………………) Co je to šampaňské? - a kde jsou hlavní oblasti produkce Co je to koňak? ………………………….

6

7 Průmysl za II. světové války byl značně poškozen (jeho obnova byla zpočátku financována............................................................), je členem seskupení G8, prodělala úpadek některých výrobních odvětví a velkou modernizaci  ropná krize v 70. a 80. letech posílily orientaci země ……………. energetiku, na alpských přítocích hydroelektrárny nerostné zdroje jsou omezené, minimálně uhlí (Lotrinsko), omezená těžba ropy na jihu (dovoz ropy a zemního plynu), z dalších surovin železná ruda, bauxit, draselné soli, uran - velké zásoby strojírenský průmysl  dominuje mu dopravní strojírenství (osobní automobily značek ……….……………………….), letadla – civilní a vojenská, lodě, vlaky (……………), výroba elektrotechnická, další zařízení, telekomunikace, zbraně chemický průmysl  soustředěn do přístavů – Le Havre, Fos u Marseille, Dunkerque  výroba umělých vláken, výroba pneumatik (……………), výroba hnojiv, farmacie, kosmetiky (.....................), parfumérie textilní průmysl  prošel útlumem, dnes mu dominuje luxusní konfekce (např. ………………..) potravinářský průmysl  výroba sýrů – např.....................,.................., Produkce koňaku, vína, mléčných výrobků

8 Export - Import Do Francie se nejvíce dováží stroje a zařízení, dopravní prostředky, chemikálie a ropa. Největšími dovozními partnery jsou …………. (19,5 %), …………. (11,3 %) a ………….. (7,6%). Francie vyváží především stroje a zařízení, letadla, plasty, chemikálie, léky, železo a nápoje a typické potraviny. Exporty většinou směřují do Německa(16,7 %), Belgie a Itálie (obě země 7,5 %).

9

10

11

12 Francie prý prodlouží životnost svých jaderných elektráren Zveřejněno 14.10.2013 v rubrikách Aktuálně,Životní prostředí, OZE a přeměny energetiky. Diskuze o prodlužování životnosti francouzských jaderných elektráren je nejbouřlivější v případě Fessenheimu. Se svým spuštěním v roce 1977 je nejstarší francouzskou jadernou elektrárnou v provozu a prezident Francois Hollande ji chce v blízké době uzavřít, i když regulační úřad schválil prodloužení licence. (Zdroj: World-nuclear-news.org) Francouzská vláda se rozhodla prodloužit životnost jaderných elektráren v zemi o deset let, tedy ze 40 na 50 let, uvedl o víkendu francouzský list Journal du Dimanche. Provoz většiny z 58 jaderných reaktorů ve Francii začal v letech 1978 až 1989. Vláda své rozhodnutí ohledně 19 francouzských jaderných elektráren podle listu asi oznámí v nejbližších dnech, rozhodně do konce roku. „Rozhodnutí je a vláda jen hledá dobré politické načasování,“ citoval Journal du Dimanche nejmenovaný zdroj blízký vládě. Představitelé strany Zelených, která je spojencem vládních socialistů, vzkázali, že jsou proti prodlužování životnosti jaderných elektráren. Připomínají, že vláda se zavázala snížit do roku 2025 podíl jádra na produkci elektřiny ve Francii ze současných 75 procent na 50 procent. http://atominfo.cz/2013/10/francie-pry-prodlouzi-zivotnost-svych-jadernych-elektraren/

13 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 1.Autor děl Lakomec, Zdravý nemocný. 2.Náčelník Chlodvík, kdo po pádu Západořímské říše ovládl toto území, a dal tak základ …………… říši.. 3.Napoleon byl poražen v bitvě u ……….. 4.Významným procesem ze 16. stol. byla reformace a následná protireformace. Ve Francii se v 16. století šířil zejména kalvinismus, jehož přívrženci zde byli nazýváni ………………. 5.Za vlády kterého významného panovníka dosáhla franská říše největšího územního rozmachu? 6.Světoznámá a oblíbená francouzská šansoniérka. 7.V roce 1958 byla nastolena současná ……. republika v čele s generálem Charlesem de Gaullem. 8.Současná Francie byla dříve obývána keltským kmenem ……….

14 1.MOLIERE 2.FRANSKÉ 3.WATERLOO 4.HUGENOTI 5.KAREL VELIKÝ 6.EDITH PIAF 7.PÁTÁ 8.GALŮ

15


Stáhnout ppt "Zemědělství = zaostává nad průmyslem, převažují střední a drobní vlastníci, je silně dotované Živočišná výroba  je rozsáhlejší, převládá chov ……..,"

Podobné prezentace


Reklamy Google