Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Umořování dluhu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Umořování dluhu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí."— Transkript prezentace:

1 Umořování dluhu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

2 Umořování dluhu Umořování dluhu je splácení úročených dluhů (půjček), pomocí opakovaných plateb. Umořování dluhu má charakter důchodu vypláceného dlužníkem věřiteli. Při tvorbě umořovacího plánu budeme využívát MS Excel.

3 Umořovací plán Umořovací plán je důležitý dokument z hlediska dlužníka i věřitele. Jednotlivá období obsahují: ● výši splátky, ● výši úmoru dluhu, ● výši úroku z dluhu, ● výši zbývající dlužné částky (stav dluhu po odečtení úmoru).

4 Splátka dluhu Každá splátka se skládá ze dvou částí: ● úmor dluhu – část, která postupně snižuje dlužnou částku, ● úrok z dluhu -část, která splácí úrok ze zbývajícího dluhu (s postupným snižováním dlužné částky velikost této složky klesá).

5 Splátka dluhu Splátky dluhu rozlišujeme: ● stejné splátky – všechny splátky mají stejnou hodnotu (s vyjímkou poslední neúplné splátky), ● nestejné splátky – splátky nemají stejnou výši, mění se podle daného pravidla.

6 Umořování dluhu – nestejné splátky Výše splátky v jednotlivých splátkách je různá. Mění se podle předem stanovenému schématu. Součet úmorů v jednotlivých splátkách se musí rovnat celkovému dluhu. Stav dluhu po poslední splátce musí být nula.

7 Příklad – nestejné splátky Úvěr ve výši 1 000 000 Kč má být splacen splátkami na konci jednotlivých let. Úmor dluhu v první splátce bude 250 000 Kč. V další splátkách bude úmor narůstat vždy o 15 % předchozího úmoru. Úroková míra je 9 % p.a. Sestavte umořovací plán.

8 Příklad – nestejné splátky Umořovací plán – MS Excel

9 Umořování dluhu – stejné splátky Výše splátky je stálá po celou dobu splácení dluhu (případně s vyjímkou poslední neúplné splátky). Výše splátky odpovídá: ● předepsané době umořování, ● předepsané výši splátky. F

10 Umořování dluhu – stejné splátky Úvěr ve výši 75 000 Kč má být splacen stejnými měsíčními splátkami ve výši 10 000 Kč. Sestavte umořovací plán při úrokové míře 5 % p.a. s měsíčním úročením

11 Umořování dluhu – stejné splátky Umořovací plán – MS Excel

12 Umořování dluhu Použitá literatura: Cipra T.: Finanční matematika v praxi Hindls R., Hronová S., Cipra T.: Kvantitativní metody a informatika Macháček O.: Finanční a pojistná matematika www stránky: „google.cz“ www stránky: „ seznam.cz“ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí


Stáhnout ppt "Umořování dluhu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí."

Podobné prezentace


Reklamy Google