Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Jablonec nad Nisou – Mšeno, Mozartova 24, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_ZE6-18 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Jana.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Jablonec nad Nisou – Mšeno, Mozartova 24, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_ZE6-18 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Jana."— Transkript prezentace:

1 Základní škola Jablonec nad Nisou – Mšeno, Mozartova 24, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_ZE6-18 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.3603 Autor:Mgr. Jana Málková Vytvořeno dne:11. 3. 2014 Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Ročník:6. Tematický okruh:Afrika Téma:Tropická Afrika Anotace: Aktivitu využijeme na začátku hodiny věnované tematickému celku Afrika – tropická Afrika. Žáci se seznámí se základními geografickými pojmy a doplní je do tabulky. Aktivita slouží k motivaci, zopakování již známých pojmů a procvičení nových. Materiály jsou určeny pro bezplatné použití pro potřeby výuky a vzdělání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorským zákonům. Není-li uvedeno jinak, je zdrojem tohoto materiálu autor.

2 TROPICKÁ AFRIKA

3 Tropická Afrika se rozkládá od jižního okraje Sahary po rovník. Jedná se o nejzaostalejší region. Většina obyvatel jsou černoši, ti žijí ve vesnicích a osadách prostým a jednoduchým způsobem života. Typickými znaky obyvatel je vysoká porodnost a negramotnost. V tropické Africe jsou bohatá naleziště nerostných surovin (ropa – Nigérie, zemní plyn, diamanty – DR Kongo, vzácné kovy - Ghana). O vládu nad těmito nalezišti jsou vedeny boje mocenských skupin. Díky prolévané krvi se africkým diamantům říká „krvavé diamanty“. Na východě jsou rozsáhlá území savan, ve kterých nalezneme národní park – Serengeti. V tropické Africe je přes 30 států, mezi nejznámější patří – Senegal, Libérie, Ghana, Nigérie, DR Kongo, Rwanda, Keňa, Uganda, Somálsko.

4 Z přesmyčky přeházením písmen zjisti stát a v atlase vyhledej a doplň hlavní město a uveď to, co je pro daný stát typické. STÁTHL. MĚSTOZAJÍMAVOST EŇAK DRANWA GENALSE RÉIEGIN GR ODNOK HANGA DAGUAN SLÁMOSKO BÉRLIIE

5 Správné a možné řešení: STÁTHL. MĚSTOZAJÍMAVOST EŇAK KEŇA NAIROBINP - SERENGETI DRANWA RWANDAKIGALI GENOCIDA; MAČETA GENALSE SENEGAL DAKAR RALLYE PAŘÍŽ- DAKAR RÉIEGIN NIGÉRIEABUJANIGER, ROPA GR ODNOK DR KONGOKINSHASADIAMANTY, KONGO HANGA GHANAACCRAZLATO DAGUAN UGANDAKAMPALAADOPCE NA DÁLKU SLÁMOSOK SOMÁLSKO MOGADIŠO HLAD, CHUDOBA BÉRLIIE LIBÉRIEMONROVIA PŘISTĚHOVALCI Z AMERIKY

6 Zdroj: V materiálu byly použity prostředky z galerie Microsoft Office 2010, vlastní licence Základní škola Jablonec nad Nisou – Mšeno, Mozartova 24, příspěvková organizace.


Stáhnout ppt "Základní škola Jablonec nad Nisou – Mšeno, Mozartova 24, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_ZE6-18 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Jana."

Podobné prezentace


Reklamy Google