Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_26_01_Z9_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Globalizace Základní škola Libina, příspěvková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_26_01_Z9_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Globalizace Základní škola Libina, příspěvková."— Transkript prezentace:

1 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2364 NÁZEV: VY_32_INOVACE_26_01_Z9_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Globalizace Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: 708 708 61 Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem republiky Vzdělávací oblast: Člověk a příroda OBSAH: Definice, dopady na různé oblasti

2 Anotace: Prezentace seznámí žáky s pojmy jako je globalizace, integrace a jejich dopady na různé oblasti lidského života Prezentace je určena pro žáky 9. třídy a pro interaktivní tabuli

3 Globalizace Globalizace: zvyšující se integrace na celosvětové úrovni Integrace: propojování Jde vlastně o postupné odstraňování překážek z mezinárodního pohybu lidí, zboží, peněz, ale i myšlenek a informací

4 Globalizace Globalizace se dotýká různých oblastí lidského života 1.Globalizace ekonomiky: integrace obchodních, finančních a pracovních trhů jednotlivých zemí -hlavními aktéry jsou NADNÁRODNÍ KORPORACE ( např. Škoda Auto, Shell Group, Globus, Billa…) 2.Globalizace v politice: přesun části rozhodovacích pravomocí na nadnárodní úroveň - MEZINÁRODNÍ INSTITUCE- mají pouze omezený geografický rozsah (např. OSN, Světová banka…)

5 Globalizace se dotýká různých oblastí lidského života 1.Globalizace v sociální oblasti: nárůst sociálních kontaktů mezi lidmi s různých částí světa - GLOBÁLNÍ SOCIÁLNÍ TŘÍDY- dochází zde k velkému rozdílu mezi zeměmi, které se do globalizace zapojují a které ne (Olympijské hry, světové výstavy…) 2.Globalizace v kultuní rozmanitosti: celosvětové rozšíření vzorců spotřebního chování, životního stylu, způsobů propagace... - (např. pojídání popcornu v kině, návštěvy McDonald´s, nákup značkového zboží…)

6 Globalizace se dotýká různých oblastí lidského života 1.Globalizace ekologie: zvyšující se nároky na ochranu přírody na celosvětové úrovni -vytvářejí se EKOLOGICKÉ INSTITUCE což se dá považovat za součást globalizace světové politiky (např. Greenpeace, Kjótský protokol…)

7 Citace: Učebnice- NOVOTNÝ, Josef a kol. Zeměpis 9 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2008, ISBN 978-80-7238-590-4.


Stáhnout ppt "ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_26_01_Z9_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Globalizace Základní škola Libina, příspěvková."

Podobné prezentace


Reklamy Google