Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OZNÁMENÍ (pozvánka, plakát) OZNÁMENÍ (pozvánka, plakát) prostě sdělovací styl prostě sdělovací styl Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OZNÁMENÍ (pozvánka, plakát) OZNÁMENÍ (pozvánka, plakát) prostě sdělovací styl prostě sdělovací styl Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno."— Transkript prezentace:

1 OZNÁMENÍ (pozvánka, plakát) OZNÁMENÍ (pozvánka, plakát) prostě sdělovací styl prostě sdělovací styl Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Štolfová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Obsah: Funkce oznámení Znaky oznámení Jazykové prostředky oznámení Kompozice oznámení Cvičení 1–4

3 OZNÁMENÍ funkce: OZNÁMENÍ funkce: Informativní; Popisná; Apelativní. se budou konat Informuje o událostech, které se budou konat v oblasti společenské, kulturní, sportovní, ekonomické, politické. Objevuje se v tisku, v televizi, v rozhlase, na nástěnkách, vývěskách.

4 OZNÁMENÍ znaky: OZNÁMENÍ znaky: Směřuje do budoucnosti; Aktuálnost; Objektivnost; Věcná správnost; Úplnost; Přehlednost.

5 OZNÁMENÍ jazykové prostředky: OZNÁMENÍ jazykové prostředky: Spisovný jazyk; Slova s citovým zabarvením; Časové a místní údaje; ve výzvové a apelativní funkci; příslovce, číslovky.

6 OZNÁMENÍ kompozice: OZNÁMENÍ kompozice: chronologická: chronologická: 1. Co se bude konat? 2. Kdy? 3. Kde? 4. Proč? 5. Účastníci, pořadatelé; 6. Program; 7. Pozvání. Název akce, téma; Hodina, den, měsíc; Místo, město; Důvod.

7 OZNÁMENÍ cvičení 1: OZNÁMENÍ cvičení 1: Odstraňte nedostatky v pozvánce. Pozvánka na besedu s fotografem a cestovatelem Petrem Bleskem o cestě po Africe. Setkání s umělcem se uskuteční ve středu v malém sále kulturního domu.

8 OZNÁMENÍ cvičení 2: Sestavte z daných údajů souvislý text oznámení. Místo: sál Malostranské besedy v Praze 1, Malostranské náměstí 21; Akce: Večer současné české poezie; Čas: 17. 11. 2013, 19 hodin; Pořadatel: Sdružení Pražský poeta; Program: recitace veršů začínajících básníků (Jan Metafora, Petr Sloka, Jana Rýmovaná); Účinkující: členové dramatického oboru LŠU Rakovník;

9 OZNÁMENÍ cvičení 3: PROVÉST. Nahraďte nevhodně užité sloveso PROVÉST. Ochotnické divadlo provede zajímavou hru. Klub turistů provede vycházku do Horního lesa. Firma Sportatlet provede úpravu hřiště na lehkoatletický čtyřboj. O letošních prázdninách provedeme týdenní putování naším regionem. Zahájení výstavy bude provedeno v 15 hodin. Premiéra filmu bude provedena v kině Svět. Rybářský ples bude proveden v sále KD v Žihli.

10 OZNÁMENÍ cvičení 4: Opravte stylistické nedostatky. V městském plaveckém bazénu v Plzni na Slovanech se bude konat Mistrovství ČR v plavání. Konat se bude v sobotu 8. 3. od 9 hodin. V důsledku konání této akce se nebude tento den konat plavání pro veřejnost. V průběhu konání plaveckých závodů dorazí do plavecké haly olympijský vítěz Michael Phelps. Tiskovka s tímto plaveckým fenoménem se bude konat ve 20 hodin na plzeňské radnici.

11 Použitá literatura MARTINKOVÁ, Věra. Český jazyk 1: alternativní učebnice pro 1. ročník středních škol. 1. vyd. Praha: Trizonia, 1992, 191 s. ISBN 80-855-7302-4. RUDOLF, Stanislav. Napsali jsme sloh za vás: nepostradatelná pomůcka pro žáky, studenty a jejich rodiče : obsahuje vypracované slohové práce od 3. třídy ZŠ až k maturitě, jak je požadují osnovy českého jazyka. 1. vyd. Praha: Erika, 2000, 171 s. ISBN 80-719-0085-0. STYBLÍK, Václav. Cvičební texty z českého jazyka pro 8. ročník základních škol. Praha: SPN, 1966.

12 STYBLÍK, Václav. Cvičební texty z českého jazyka pro 9.ročník základních škol. Praha: SPN, 1965 HOFFMANNOVÁ, Jana, Jaroslava JEŽKOVÁ a Jana VAŇKOVÁ. Komunikace a sloh: učebnice českého jazyka pro střední školy. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2009, 152 s. ISBN 978-807-2387-809. Tejnor, Antonín. Hlavsa, Zdeněk. Český jazyk pro studijní obory středních odborných učilišť a středních odborných škol. Praha: SPN, 1996. Použitá literatura Použitá literatura


Stáhnout ppt "OZNÁMENÍ (pozvánka, plakát) OZNÁMENÍ (pozvánka, plakát) prostě sdělovací styl prostě sdělovací styl Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno."

Podobné prezentace


Reklamy Google