Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

INTERNET. Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí, ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "INTERNET. Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí, ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP."— Transkript prezentace:

1 INTERNET

2 Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí, ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP. Společným cílem všech lidí využívajících Internet je bezproblémová komunikace (výměna dat). Slovo Internet pochází z mezinárodní (původně latinské) předpony inter (česky mezi) a anglického slova net (network, česky síť).

3 HISTORIE INTERNETU ARPANET - zárodečná síť, vytvořili ji v USA lidé z akademické sféry za peníze vojáků. Robustní počítačová síť, schopná přežít útok nepřítele. ARPANET mohla začít využívat celá akademická sféra, různé školy již měly své sítě - k ARPANETu se začaly připojovat tak, že s ním propojily celé své sítě, na ARPANET se postupně nabalovaly další a další sítě, výsledkem byla soustava vzájemně propojených sítí - INTERNET - pouze akademické instituce, žádné komerční - počátkem 90. let začíná financování na komerční bázi.

4 INTERNET V ČR Do 1995: Internet v ČR byl téměř výlučně akademický, neexistovali (skuteční) komerční provideři, EuroTel měl exkluzivní licenci na poskytování datových služeb, bylo možné získat pouze licenci na poskytování přístupu k Internetu uzavřené skupině uživatelů - akademickým institucím (CESNET), členům určité organizace (CONET) Od 1995: Vznikají skutečně komerční provideři, mohou nabízet své služby komukoli (široké veřejnosti) na základě licence

5 SLUŽBY INTERNETU Mezi základní služby Internetu patří: WWW – systém webových stránek zobrazovaných pomocí webového prohlížeče (Internet Explorer, Firefox); běžně používá protokol HTTP E-mail – elektronická pošta Instant messaging – online (přímá, živá) komunikace mezi uživateli (ICQ, Jabber, …) VoIP – telefonování pomocí Internetu (Skype) a další služby a protokoly (online hry, …)

6 PŘIPOJENÍ K INTERNETU Způsoby připojení internetu k PC : telefonní linka (majitelem linky je telefonní operátor), využívá se modem; dříve se používalo vytáčené připojení někdy je linka vyhrazena pouze pro datové přenosy kabelová přípojka bezdrátová datová síť –satelitní síť –mobilní telefonní síť a další možnosti Wi-Fi Je zkratka anglického termínu „Wireless Fidelity“ (bezdrátová věrnost, slovní hříčka vůči Hi-Fi). Cílem Wi-Fi sítí je propojení přenosných zařízení navzájem a do (např. firemní) sítě LAN, ale velmi často je také využíváno k bezdrátovému připojení do sítě Internet.

7 INTERNET Domény : Národní (.cz,.sk,…) Komerční (.com, org.) Školské, vzdělávací (.edu) World Wide Web (WWW, také pouze zkráceně web), ve volném překladu „celosvětová pavučina“, je označení pro aplikace internetového protokolu HTTP. Je tím myšlena soustava propojených hypertextových dokumentů. Internetové vyhledavače : Google – nejpoužívanější internetový vyhledavač na světě Seznam – nejpoužívanější v Česku, slouží zároveň i jako katalog Centrum, Atlas – fungují podobně jako Seznam


Stáhnout ppt "INTERNET. Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí, ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP."

Podobné prezentace


Reklamy Google