Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr."— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0967 Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr. Šmerala 25/2565, 728 04, Ostrava Název materiáluThomas Hobbes AutorJana Trčková Tematický okruhZáklady společenských věd – Základy filosofie Ročník3. ročník Vytvořeno15. 9. 2013 Anotace Cílem těchto pracovních listů je na konkrétních textech a s konkrétními úkoly pochopit přínos filosofie Thomase Hobbese. Metodický pokyn Studenti mohou s pracovním listem smysluplně pracovat až po probrání základů Hobbesovy filosofie. Jednotlivé úkoly pak slouží k procvičení a k nalezení širších souvislostí v celku evropské filosofie. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

2 Thomas Hobbes Pracovní list

3 Hobbesova nauka o metodě Správnou metodou je pro Hobbese výlučně metoda matematiky a přírodních věd. Naproti tomu tradiční metafyzika je strašák, který už konečně musí být zapuzen světlem rozumu. Předmětem filosofie jsou tělesa, a to přirozená i umělá, jimiž Hobbes rozumí lidská společenství, především stát. Tělesa musí být vysvětlena tím, že poznáme účinky z jejich příčin a příčiny z jejich účinků, tak budeme moci předpovídat budoucí účinky a otevřeme možnost praktickému a užitečnému použití věcí.

4 Na základě předešlého textu správně odpovězte: 1.Jak přistupuje Hobbes k tradiční metafyzice? 2.Na základě kterého principu Hobbes vše vysvětluje?

5 Správné odpovědi: 1.K tradiční metafyzice Hobbes přistupuje velmi kriticky, naprosto ji odmítá. 2.Vše vysvětluje na základě principu kauzality a zákonů mechaniky vůbec.

6 Pozorně si přečtěte část z díla Leviathan: V lidské přirozenosti shledáváme tři hlavní příčiny sporů. První žene lidi, aby se napadali pro zisk, druhá pro bezpečnost a třetí pro čest a vážnost. První užívá násilí, aby lidé pobrali jiným lidem muže, ženy, děti a stáda. Druhá, aby se bránili. Třetí, aby ztrestali jiné mínění nebo jiný projev. Lidé nemají nad sebou společnou moc, která by je držela na uzdě, jsou mezi sebou ve válce. Je to válka všech proti všem.

7 Otázky k textu z díla Leviathan: 1.Pojmenujte tři hlavní příčiny sporů lidské přirozenosti podle Hobbese. 2.Jak tedy vypadá přirozený stav v životě lidí?

8 Správné odpovědi: 1.Tři hlavní příčiny sporů jsou: soutěžení, nedůvěra a touha po slávě. 2. Přirozený stav je pak válka všech proti všem.

9 V díle Leviathan hledá autor řešení tohoto stavu: Jedinou cestou je, aby všichni veškerou svou moc a sílu svěřili jedinému muži, nebo jednomu sboru mužů, který by svedl všechny jejich vůle většinou hlasů ve vůli jedinou. Jako kdyby každý řekl každému:,,Vzdávám se svého práva vládnouti sobě a odevzdávám toto právo tomuto muži nebo tomuto sboru mužů.“ Když se tak stane, nazývá se množství takto sjednocené v jednu osobu stát, latinsky civitas.

10 Úkol k předešlému textu: Vlastními slovy formulujte, jak si Hobbes představuje vznik státu.

11 Na základě všech poznatků z výše uvedených textů správně doplňte: 1.Hobbes přistupuje k tradiční metafyzice ………….. 2.Vše vysvětluje na základě principu …………………... 3.Přirozený stav mezi lidmi pak nazývá ……………….. 4.Řešením popsané situace je podle Hobbese vznik …………, kdy má panovník nebo sbor mužů ………………….

12 Správné doplnění : 1.Hobbes přistupuje k tradiční metafyzice značně kriticky. 2.Vše vysvětluje na základě principů kauzality a zákonů mechaniky. 3.Přirozený vztah mezi lidmi pak nazývá válkou všech proti všem. 4.Řešením této situace je podle Hobbese vznik státu, kdy má panovník nebo sbor mužů neomezenou moc.

13 Použitá literatura GAARDER, Jostein. Sofiin svět: Román o dějinách filosofie. První vydání. Košice: Knižná dielňa Timotej, 1995. NOVOTNÝ, Zdeněk. Jak (se) učit filosofii. 1. vyd. Překlad David Mik. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2004, 143 s. Dějiny filosofie (Olomouc), díl 1. ISBN 80-718- 2179-9. CORETH, Emerich a Harald SCHÖNDORF. Filosofie 17. a 18. století. 1. vyd. Překlad David Mik. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2002, 310 s. Dějiny filosofie (Olomouc), díl 3. ISBN 80-718-2119-5.


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr."

Podobné prezentace


Reklamy Google