Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Klára Bláhová NÁZEV:VY_32_INOVACE_ B16_Druhy přídavných jmen + korektura.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Klára Bláhová NÁZEV:VY_32_INOVACE_ B16_Druhy přídavných jmen + korektura."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Klára Bláhová NÁZEV:VY_32_INOVACE_3.2.5.1B16_Druhy přídavných jmen + korektura textu TÉMA: Přídavná jména ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2976

2 A NOTACE Prezentace slouží k procvičení pravopisných jevů a určování druhů přídavných jmen. Žáci provedou korekturu textu (chyby označí na tabuli). Označí přídavná jména a určí jejich druh. U určených přídavných jmen určí mluvnické kategorie (do sešitu i na tabuli, tabule slouží pro kontrolu).

3 Karlštejn Není divu, že tak starobilý a pohátkový hrad má svý strašidla. Vypráví se například, že jiš samotné stavbě nepřály pekelný mocnosti a snažily se císařovo dílo mařit. Karel IV. proto povolal vyhlášené rytíře, aby se z ďábli utkali. Jak se však ukázalo, udatný rytíři s neodbytnýmy pekelníky nic nesmohli, ty nakonec vypudil až prostý, ale chytrý ofčák. Ten se tu také ob čas zjevuje. Potkáme ho nejspíš za Měsíční noci, jak vede na provaze berana podivného zvhledu. Karlštejn má také svou Bílou paní, mlžnou přízračnou postavu, která sedává na roubení studny a pláče. Je to prej duch první karlovy ženy Blanky s Valois. Někdy se blančin duch vidává i do pod hradního mněstečka, klepe na dveře jednotlyvých stavení a ptá se, zda jsou všichni doma. Kdyš překvapený lidé přisvětčí, prozradí jim, kdo z nemocných se uzdravý a kdo naopak zemře. Najdi a oprav chyby v textu.

4 Karlštejn Není divu, že tak starobylý a pohádkový hrad má svá strašidla. Vypráví se například, že již samotné stavbě nepřály pekelné mocnosti a snažily se císařovo dílo mařit. Karel IV. proto povolal vyhlášené rytíře, aby se s ďábly utkali. Jak se však ukázalo, udatní rytíři s neodbytnými pekelníky nic nezmohli, ty nakonec vypudil až prostý, ale chytrý ovčák. Ten se tu také občas zjevuje. Potkáme ho nejspíš za měsíční noci, jak vede na provaze berana podivného vzhledu. Karlštejn má také svou Bílou paní, mlžnou přízračnou postavu, která sedává na roubení studny a pláče. Je to prý duch první Karlovy ženy Blanky z Valois. Někdy se Blančin duch vydává i do podhradního městečka, klepe na dveře jednotlivých stavení a ptá se, zda jsou všichni doma. Když překvapení lidé přisvědčí, prozradí jim, kdo z nemocných se uzdraví a kdo naopak zemře. Vyhledej přídavná jména, přídavná jména tvrdá podtrhni modře, měkká červeně a přivlastňovací zeleně.

5 U NÁSLEDUJÍCÍCH PŘÍDAVNÝCH JMEN URČI MLUVNICKÉ KATEGORIE. starobylý císařovo neodbytnými udatní měsíční Karlovy Blančin

6 U NÁSLEDUJÍCÍCH PŘÍDAVNÝCH JMEN URČI MLUVNICKÉ KATEGORIE. starobylý – 1.p., č.j., r. muž., vzor mladý císařovo – 4. p., č. j., r. stř., vzor otcův neodbytnými – 7. p., č. mn., r. muž., vzor mladý udatní – 1. p., č. mn., r. muž. živ., vzor mladý měsíční – 2. p., č. j., r. žen., vzor jarní Karlovy – 2. p., č. j., r. žen., vzor otcův Blančin – 1. p., č. j., r. muž., vzor matčin

7 C ITACE Text převzat a upraven z: David, P.; Soukup, V.: Za strašidly na hrady a zámky. Euromedia Group, k. s. – Ikar. Praha 2005. ISBN 80-249-0593-0. Str. 98. Obrázek: Karlštejn. In: Wikipedia : the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-01-21]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Burgkarlstein02.jpg


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Klára Bláhová NÁZEV:VY_32_INOVACE_ B16_Druhy přídavných jmen + korektura."

Podobné prezentace


Reklamy Google