Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Aglutinace. 1)Vysvětlete rozdíl mezi precipitací a aglutinací. 2)Uveďte příklady využití aglutinace. 3)Vysvětlete, co je aglutinace na nosičích, uveďte.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Aglutinace. 1)Vysvětlete rozdíl mezi precipitací a aglutinací. 2)Uveďte příklady využití aglutinace. 3)Vysvětlete, co je aglutinace na nosičích, uveďte."— Transkript prezentace:

1 Aglutinace

2 1)Vysvětlete rozdíl mezi precipitací a aglutinací. 2)Uveďte příklady využití aglutinace. 3)Vysvětlete, co je aglutinace na nosičích, uveďte příklady nosičů. 4)Co je hemaglutinace, uveďte příklad využití hemaglutinace v serologii.

3 1)Vysvětlete rozdíl mezi precipitací a aglutinací. U precipitace je antigen koloidní povahy, u aglutinace je antigen korpuskulární povahy. Precipitace je citlivější k průkazu antigenů, aglutinace je vhodná k průkazu antigenů i protilátek. 2) Uveďte příklady využití aglutinace. průkaz protilátek u salmonelózy (Widalova reakce), brucelózy (Wrightova reakce), průkaz protilátek u listeriózy, yersiniózy, tularémie.

4 3) Vysvětlete, co je aglutinace na nosičích, uveďte příklady nosičů. Antigen je navázán na vhodnou částici, např. latexovou částici nebo erytrocyt. 4) Co je pasivní hemaglutinace, uveďte příklad využití v serologii. Aglutinace na nosičích, antigen je navázán na erytrocyt, využití k průkazu protilátek u syfilis (TPHA).

5 Widalova reakce Antigenní struktura salmonel: tělové O antigeny lipopolysacharidy buněčné stěny (9,12; 4,5,12; 6,7; 3,10…) bičíkové H antigeny bílkoviny bičíků (d, b, gm, i…)

6 Widalova reakce - princip a) bičíkový (H) antigen + vyšetřované sérum s protilátkami aglutinát b) tělový (O) antigen + vyšetřované sérum s protilátkami aglutinát inkubace 2 hod. při 37 °C inkubace do druhého dne při pokojové teplotě

7 Paul-Bunnelova reakce průkaz heterofilních protilátek u infekční mononukleózy heterofilní protilátky reagují s erytrocyty jiného živočišného druhu (beraními, koňskými, hovězími) antigenem v aglutinační reakci jsou erytrocyty – hemaglutinace

8 Paul-Bunnelova reakce - princip beraní erytrocyty + vyšetřované sérum s heterofilními protilátkami aglutinát Modifikace: Paul-Bunnelova-Davidsonova reakce s hovězími erytrocyty a suspenzí morčecích ledvin k vyloučení falešně pozitivních výsledků latexová aglutinace – hovězí erytrocytární antigen navázaný na latexovou částici


Stáhnout ppt "Aglutinace. 1)Vysvětlete rozdíl mezi precipitací a aglutinací. 2)Uveďte příklady využití aglutinace. 3)Vysvětlete, co je aglutinace na nosičích, uveďte."

Podobné prezentace


Reklamy Google