Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Důležitou část přírody tvoří stromy a keře. Strom má tyto části:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Důležitou část přírody tvoří stromy a keře. Strom má tyto části:"— Transkript prezentace:

1 Důležitou část přírody tvoří stromy a keře. Strom má tyto části:

2 Kmen je pokryt kůrou Dřevorubci kácí vybrané stromy a klády odvážejí z lesa. Dřevo se dále zpracovává a vyrábí se z něj např. nábytek. V lesní školce se pěstují nové sazenice stromů pro obnovu lesa.

3 V lese můžeme najít lesní plody a houby. borůvky lesní jahody maliny ostružiny

4 Stromy můžeme rozdělit do dvou skupin: příklady smrk borovice jedle modřín – na zimu opadává lípa jírovec buk dub javor bříza jabloň hrušeň třešeň broskvoň švestka meruňka Jehličnaté stromy mají místo listů jehlice, které na zimu neopadávají.

5 Modřín Smrk Jedle Borovice

6 Lípa Bříza Dub Buk žalud bukvice plody

7 Javor JírovecJeřáb kaštan jeřabina plody

8 jabloň hrušeň třešeňmeruňka jablko hruška třešně meruňka plody

9 broskvoň slivoň švestkaslivoň bluma broskev švestka bluma plody

10 zlatý déšť šeřík jíva šípkový keř

11

12 1.Jmenuj části stromu. 2.Jmenuj 5 ovocných stromů. 3.Čím je pokryt kmen stromu? 4.Jaký je rozdíl mezi stromy jehličnatými a listnatými? 5. Jmenuj 4 druhy jehličnatých stromů. Který z nich na zimu opadává? Je některý v okolí školy? Koruna, kmen, kořeny. Kmen je pokryt kůrou. Např. třešeň, jabloň, hrušeň, švestka, broskvoň. Listnaté stromy mají listy, které na podzim opadávají, jehličnaté stromy mají jehlice, které neopadávají. Borovice, jedle, smrk a modřín, který opadává.

13 6. Vyhledej na obrázku větvičku a) lípy, b) břízy, c) dubu, d) buku, e) javoru, f) jírovce, g) jeřábu. a) f) b) c) e) d) g)

14 7. Ukaž na obrázku plody a řekni, kterému stromu patří: žalud, kaštan, bukvice, jeřabina. jeřabina kaštan žalud bukvice jeřáb jírovec dub buk

15 8. Jmenuj některé keře. Je některý v okolí školy? 9. Které lesní plody sbíráme? 10. Nakresli kládu, pařez. Co je paseka? 11. Co dělá dřevorubec? 12. Co je lesní školka? Jíva, zlatý déšť, šípkový keř, šeřík. Lesní jahody, maliny, ostružiny, borůvky. Dřevorubec kácí stromy, klády se odvážejí z lesa k dalšímu zpracování. V lesní školce se pěstují nové sazenice stromů pro obnovu lesa.


Stáhnout ppt "Důležitou část přírody tvoří stromy a keře. Strom má tyto části:"

Podobné prezentace


Reklamy Google